Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.402)

Γιάννης Σχίζας


Διαστημοπλάνο


Δοκιμή μικρής κλίμακας μοντέλου επαναχρησιμοποιούμενου «διαστημοπλάνου» πραγματοποίησε η Κίνα, σύμφωνα με την South China Morning Post.

Η δοκιμή φέρεται να πραγματοποιήθηκε στην Έρημο Γκόμπι. Το hypersonic (υπερηχητικό) σκάφος επιτάχυνε σε ταχύτητα πενταπλάσια του ήχου και έφτασε σε υψόμετρο τροχιάς, πριν επιστρέψει με ασφάλεια στο έδαφος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στόχος της Κίνας είναι η ανάπτυξη ενός διαστημοπλάνου για στρατιωτικές και πολιτικές εφαρμογές, που θα είναι ικανό να πετά γρήγορα για να διεισδύει και να υπερνικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, αλλά και να βοηθά στη δημιουργία δικτύων δορυφόρων ή να μεταφέρει τουρίστες στο διάστημα.

Την ανάπτυξη του πρωτοτύπου επέβλεψε το Κέντρο Αεροδυναμικής Έρευνας και Ανάπτυξης της Κίνας. Ο Γιε Γιούντα, ερευνητής που εργάζεται στο κέντρο, επιβεβαίωσε ότι η δοκιμή έγινε όντως, αλλά τόνισε ότι δεν είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες.

Η Science and Technology Daily ανέφερε, στις 23 Φεβρουαρίου, πως η δοκιμή αποτέλεσε σημαντικό επίτευγμα, με το σκάφος να προσγειώνεται όπως είχε σχεδιαστεί. Ο επικεφαλής επιστήμονας είπε πως ήταν η πρώτη φορά που η Κίνα πραγματοποιεί τέτοιου είδους δοκιμή.

Το κινεζικό διαστημοπλάνο θα είναι πολύ διαφορετικό από τους επαναχρησιμοποιούμενους πυραύλους για τους οποίους είναι γνωστή η αμερικανική ιδιωτική διαστημική εταιρεία SpaceX. «Θα μπορεί να απογειώνεται από ένα φυσιολογικό αεροδρόμιο και να μεταφέρει διαστημόπλοια σε τροχιά. Θα αποτελεί επανάσταση για τις διαστημικές μεταφορές» είπε ο διευθυντής του προγράμματος στην κρατική τηλεόραση. Το σκάφος μειώνει τα κόστη εκτόξευσης και χρησιμοποιεί υβριδικό κινητήρα για τις αεροπορικές και διαστημικές του χρήσεις. 

Ο Πούτιν και οι Πουτινιές του…


Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε το σχέδιο της Ρωσίας να ξεκινήσει μια σειρά διαστημικών αποστολών στον πλανήτη Άρη, με την πρώτη να πραγματοποιείται ήδη μέσα στην επόμενη χρονιά.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του έχει προγραμματίσει, αρχικά, μη επανδρωμένες και κατόπιν επανδρωμένες αποστολές στο βαθύ διάστημα, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου διαστημικού προγράμματος.

«Η πιο κοντινή αποστολή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Σκοπεύουμε να στείλουμε ένα σκάφος στον Άρη το 2019», είπε, προσθέτοντας ότι μέσα στα άμεσα σχέδια της Ρωσίας είναι και η εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

«Οι ειδικοί μας θα προσπαθήσουν να προσγειώσουν το σκάφος κοντά στους πόλους, επειδή έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι υπάρχει νερό εκεί. Η περιοχή προσφέρεται για εκτενή μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα δρομολογήσουμε την εξερεύνηση και άλλων πλανητών στο απώτερο διάστημα», είπε ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Το πρόγραμμα αυτό του Πούτιν, εάν πράγματι υλοποιηθεί, θα αποτελεί μια «νίκη» της Ρωσίας επί των ΗΠΑ, οι οποίες προγραμματίζουν την αποστολή του ρομποτικού οχήματος Rover Mars στον Κόκκινο Πλανήτη το 2020. Ο Αμερικανός πρόεδρος σε απευθείας βιντεοκλήση με αστροναύτες που βρίσκονταν στο διάστημα τον περασμένο Απρίλιο, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τα σημερινά σχέδια της NASA, η οποία υπολογίζει ότι η προσέγγιση θα γίνει τη δεκαετία του 2030.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το τέλος της πρώτης του θητείας, δηλαδή σε λιγότερο από τρία χρόνια, και μάλιστα ζήτησε από τους αστροναύτες να… επιταχύνουν για να επιτύχουν τον στόχο αυτό.

Το έδαφος αποτελεί τον κυριότερο αγροτικό πόρο


Να καταστήσει ασφαλές για καλλιέργεια το 90% των μολυσμένων αγροτικών εδαφών της στοχεύει μέχρι τα τέλη του 2020 η Κίνα, ώστε να αναστραφούν οι περιβαλλοντικές συνέπειες της εκτεταμένης ρύπανσης λόγω των ιλιγγιωδών αναπτυξιακών ρυθμών. Αυτό δήλωσε η Li Ganjie, υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας. Η κινεζική κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανυπολόγιστη ζημιά στα οικοσυστήματα της χώρας. 33 εκ. στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στην Κίνα είναι υπερβολικά μολυσμένα για καλλιέργεια, το δε κόστος αποκατάστασής τους ανέρχεται σε 159 δισ. δολάρια (2013). Σημειωτέον ότι το ακατάλληλο νερό, για βιομηχανική χρήση ή άρδευση, ανήλθε σε 8,8% το 2017.

Η ταχύτητα του φωτός…


Τελικά η ταχύτητα του φωτός (που δεν μπορούμε να αναπτύξουμε…) είναι το κυριότερο εμπόδιο στην επικοινωνία με άλλους πλανήτες… Ο τελευταίος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε από το τηλεσκόπιο Kepler απέχει 200 έτη φωτός από τη Γη, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν ταξιδεύαμε με το ταχύτερο σκάφος που κινείται αυτή τη στιγμή στο Διάστημα (το New Horizons) θα χρειαζόμασταν περισσότερα από τέσσερα εκ. έτη για να φτάσουμε εκεί….

«Οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι η σύσταση του πλανήτη αλλά και οι ατμοσφαιρικές του συνθήκες είναι παρόμοιες με αυτές της Γης αλλά δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι αυτό ισχύει», αναφέρει ο επικεφαλής των ερευνητών Τεριγιούκι Χιράνο.

Οι επιστήμονες θα μελετήσουν τώρα εκ νέου το μητρικό άστρο του K2-155d –είναι το όνομα που πήρε ο νέος εξωπλανήτης– για να εξακριβώσουν με ακρίβεια το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του ώστε στη συνέχεια να διαπιστωθεί αν αυτός μπορεί να έχει συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής.

Η ρύπανση από σκόνη


Ο Ρενέ Ντυμόν, υποψήφιος των Γάλλων Οικολόγων για το προεδρικό αξίωμα το 1973, που καυτηρίαζε το ράλι Παρίσι-Ντακάρ γιατί προκαλούσε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι η διέλευση βαρέων οχημάτων επάνω σε αφρικανικό έδαφος μπορεί να γίνεται πρόξενος πολλών επεισοδίων λασπορύπανσης της ατμόσφαιρας…

Και όμως, έτσι συνέβη: Τα οχήματα και ειδικά τα τζιπ που κινούνται off the road –εκτός δρόμου– παράγουν έξτρα ποσότητα σκόνης, η οποία σε ορισμένες συνθήκες και ειδικά όταν κυριαρχούν άνεμοι βορειοανατολικής κατεύθυνσης μπορεί να μεταφερθεί στην Κρήτη και στην Ελλάδα…

Το φαινόμενο δεν είναι νέο, υπήρχε ακόμη και στην αρχαιότητα, επομένως δεν οφείλεται μόνο στην κυκλοφορία των οχημάτων. Τώρα όμως, λόγω των τζιπ και γενικά λόγω της αύξησης του βάρους των αυτοκινήτων, μπορεί να παίρνει τέτοιες διαστάσεις. Σωματίδια πάχους 10-15 εκατομμυριοστών του μέτρου χρειάζονται μόλις 25-30 χιλιόμετρα ανέμου για να «απογειωθούν» και να πλήξουν τους «στόχους», μεταδίδοντας αυτή τη δυσάρεστη (και όχι μόνο..) αίσθηση της σκόνης… (Γιάννη Σχίζα, Όταν τα τζιπ πατούν τον ουρανό, περιοδικό Οικοτοπία, Ιούλιος 2005)

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου