Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φύλο Δρόμου. 404)

Κόσμος


Έρχεται ανταγωνισμός


Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες θα είναι πιο φθηνό να χρησιμοποιεί κανείς ρομπότ στα εργοστάσια των ΗΠΑ από το να προσλαμβάνει εργάτες από την Αφρική.

Η πτώση του κόστους της αυτοματοποίησης αναμένεται να προκαλέσει απώλειες θέσεων εργασίας στις «φτωχές» χώρες, καθώς οι βιομηχανίες φέρνουν τα εργοστάσιά τους πίσω στις πλουσιότερες οικονομίες. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι οι φτωχότερες χώρες θα επηρεαστούν λιγότερο από αυτήν την τάση, ωστόσο, όπως αναφέρει το BBC, η εκτίμηση του ODI (Overseas Development Institute)είναι διαφορετική.

«Οι αφρικανικές χώρες δεν πρέπει να στραφούν μακριά από τον κατασκευαστικό τομέα, αλλά αντ’ αυτού πρέπει να προετοιμαστούν, αυξάνοντας την πρόσβαση στο Ίντερνετ, επενδύοντας στις τεχνικές δεξιότητες και προωθώντας την τεχνολογική καινοτομία» είπε η Καρίσμα Μπάνγκα, ερευνήτρια του ODI.

Όσον αφορά στην υπόθεση πως οι φτωχότερες χώρες δεν θα επηρεαστούν από την αυτοματοποίηση λόγω έλλειψης κεφαλαίων για επενδύσεις σε αυτόν, ο Ντερκ Βίλεμ τε Βέλντε, διευθυντής του προγράμματος Supporting Economic Transformation, αναφέρει πως η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για μια «υπερβολικά αισιόδοξη» εκτίμηση.

«Αυτή τη στιγμή το κόστος της χρήσης ρομπότ στην επιπλοποιΐα είναι ακόμα πιο υψηλό από αυτό των εργατών, αλλά αυτό δεν θα ισχύει σε 15 χρόνια».

Ειδικότερα, στην αναφορά του ODI διαπιστώνεται πως στον τομέα της κατασκευής επίπλων, το κόστος της χρήσης ρομπότ και 3Dεκτυπωτών στις ΗΠΑ θα είναι χαμηλότερο από τους μισθούς στην Κένυα ως το 2034. Επίσης, στην Αιθιοπία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ODI, οι ρομποτικοί αυτοματισμοί θα κοστίζουν λιγότερο από τους Αιθίοπες εργάτες ως το 2038-2042.

Μείωση βιοποικιλότητας


Τέσσερις επιστημονικές εκθέσεις του ΟΗΕ αποκαλύπτουν ότι ο πλανήτης χάνει φυτά, ζώα και καθαρό νερό σε επικίνδυνους ρυθμούς, λόγω καταστροφής ενδιαιτημάτων, ρύπανσης της ατμόσφαιρας, του νερού και του εδάφους, κλιματικής αλλαγής και χωροκατακτητικών ειδών (είδη που «εξαγόμενα» είναι σε θέση να κυριαρχήσουν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον). Στην Αμερική ο πληθυσμός των ειδών είναι κατά 31% μικρότερος σε σύγκριση με την εποχή πριν τον ευρωπαϊκό αποικισμό. Στην Αφρική, μέχρι το 2100, τα μισά αφρικανικά πτηνά και θηλαστικά μπορεί να χαθούν, ενώ οι λίμνες θα χάσουν παραγωγικότητα κατά 30-40%. Σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία η γεωργία έχει μειώσει τη βιοποικιλότητα κατά 42%. «Η δράση για την προστασία και την προώθηση της βιοποικιλότητας είναι εξίσου σημαντική για την ανθρώπινη ευημερία, όσο η καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής» (Αν Λαριγκοντερί, Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστημονικής Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα & Οικοσυστήματα ΟΗΕ. naftemporiki.gr,31/3/2018).

Χιονοδρομικά



Δεν είναι η καλύτερη λύση για τη φύση τα χιονοδρομικά, αλλά αποφέρουν συνάλλαγμα, ή γενικότερα αποφέρουν κέρδη στους επιχειρηματίες… Μερικές φορές το χιόνι αποδεικνύεται πολύ λίγο για να τροφοδοτήσει την όλη δραστηριότητα, οπότε επιστρατεύονται «τεχνητές μέθοδοι» για την παραγωγή του, όπως το κανονάκι… Τώρα που είναι ανεπίκαιρο το θέμα, λόγω του επερχόμενου καλοκαιριού, μπορούμε να δούμε το αποτέλεσμα των επεμβάσεων αυτών στη φύση με μια απλή επίσκεψη στους ορεινούς όγκους: Παρά το γεγονός ότι τα χιονοδρομικά γίνονται στις ορεινές περιοχές και μάλιστα στις αλπικές ζώνες –σε ύψος άνω των 1.800 μέτρων– οι επιπτώσεις τους είναι τεράστιες. Οι εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση των πελατών ιδιοποιούνται μεγάλες περιοχές της φύσης, οι δρόμοι που διανοίγονται προκαλούν αναντίστρεπτη υποβάθμιση, η κοπή δένδρων σε (χαμηλότερες περιοχές) είναι εντυπωσιακή. Οι Άλπεις, ήδη αποτελούν ένα υπόδειγμα κακής διαχείρισης του χώρου, όπου η υψηλή ζήτηση για περιοχές αναψυχής και οι επεμβάσεις σε κεκλιμένα εδάφη καταλήγει σε κατολισθήσεις κάθε χρόνο…

Πολιτικό ποίημα


του Μιχάλη Μπακιρτζή

Κανείς δεν ήθελε το πάρτι να τελειώσει
μάλιστα τόσο άδοξα και θλιβερά
αφού οι άρχοντες μας είχαν βεβαιώσει
πως όλα έβαιναν καλώς και μια χαρά.

Έτρεξα στους αρμόδιους να μάθω τι συμβαίνει
αλλά κανείς δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει
μόνο κάτι λαμόγια καθώς γύριζα
μου είπαν πως το πάρτι θα συνεχιστεί στου ΣΥΡΙΖΑ.

Τους ρώτησα πού βρίσκεται αυτό το μαγαζί
«αριστερά» μου είπανε «έλα κι εσύ μαζί
όλοι μαζί ν’ ανάψουμε την κόκκινη ελπίδα»
είπα ευχαριστώ, το έργο αυτό το ξαναείδα…

Αποικιοκρατία, μέρος β΄


Πολλοί και διάφοροι βιάστηκαν να θεωρήσουν και αυτή τη δεύτερη, «αποικιοκρατική» φάση, ως λήξασα. Οι εκσυγχρονιστές επί ευρωπαϊκού κυρίως χώρου, έσπευσαν να διασαλπίσουν την κυριαρχία του Νόμου της Αξίας και την επιβολή των νόμων της Αγοράς στην οικονομία. Πολλοί, έσπευσαν να διακηρύξουν την «φιλανθρωπική» και «φιλοαναπτυξιακή» φύση του μεγάλου υπερεθνικού κεφαλαίου, αποθεώνοντας το πνεύμα της χορηγίας και των «ανιδιοτελών» παροχών…

Όμως, τα γεγονότα στην αφρικανική ήπειρο διέψευσαν τις εκσυγχρονιστικές φαντασιώσεις. Ακόμη και σε περιοχές του πλανήτη όπου η εικόνα του λευκού/Ευρωπαίου επιχειρηματία αποτελούσε μέχρι πριν 2-3 δεκαετίες πρόκληση για τους γηγενείς, η κραυγαλέα παρουσία των ευρωπαϊκών συμφερόντων έκανε φανερή την ιστορική «κωλοτούμπα» των καιρών μας…

Διαβάζω στον δικτυακό τόπο των γεωτεχνικών (PEEGEP) μια αναφορά για τα τεκταινόμενα στην Αφρική: «Η Αιθιοπία έχει παγκοσμίως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με πάνω από 13 εκατομμύρια υποσιτιζόμενους ανθρώπους. Κι όμως, η κυβέρνηση προσφέρει τουλάχιστον 7,5 εκατ. στρέμματα της πιο γόνιμης γης σε πλούσιες χώρες και πάμπλουτους επιχειρηματίες, ώστε να εξάγουν τροφή για δικούς τους πληθυσμούς/πελάτες […] η Αιθιοπία είναι μόνο μία από τις 20 ή και παραπάνω Αφρικανικές χώρες που πουλούν ή εκμισθώνουν γη για εντατική καλλιέργεια σε μια τρομακτική κλίμακα. Η κυριότητα αλλάζει χέρια σε τέτοιον βαθμό που θυμίζει μέρες αποικιοκρατίας. Έρευνα του Observer αναφέρει πως περισσότερα από 125 εκατ. στρέμματα γης έχουν δεσμευτεί τα τελευταία χρόνια ή είναι σε φάση διαπραγμάτευσης από κυβερνήσεις και επενδυτές, που χρησιμοποιούν κρατικές επιχορηγήσεις […] Η Νοτιοκορεάτικη εταιρία Daewoo είχε κάνει πρόταση στην κυβέρνηση της Μαδαγασκάρης για εξαγορά 3 εκατ. στρεμμάτων, δηλαδή σχεδόν τη μισή καλλιεργήσιμη έκταση της χώρας […] Εξ άλλου εταιρίες με έδρα την Νότια Κορέα αγόρασαν 1,75 εκατ. στρέμματα στο Βόρειο Σουδάν…»

Ραντάρ αντιταχύτητας!


Η τροχαία έχει τα δικά της ραντάρ, η ιδιωτική πρωτοβουλία δεν πάει πίσω…

Με τα ραντάρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μπορείτε να τρέχετε όσο σας αρέσει, χωρίς κίνδυνο να επισημανθείτε από αυτά της τροχαίας…

Όπως αναφέρει σχετικό διαφημιστικό υλικό, το ραντάρ αυτό ανιχνεύει το ραντάρ της τροχαίας σε απόσταση 3 μιλίων και σε ακτίνα 360 μοιρών, επομένως σας δίνει επαρκή χρόνο για να μειώσετε ταχύτητα μέχρι το επόμενο ραντάρ της τροχαίας…

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου