Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.406)

Κόσμος


Ταξίδι στο βαθύ Διάστημα


Ένα αστρόπλοιο το οποίο θα είναι ικανό να συντηρήσει γενιές επιβατών-αποίκων καθώς ταξιδεύουν στο διάστημα, σχεδιάζουν φοιτητές του ΤU Delft στην Ολλανδία και απευθύνθηκαν στον ΕΟΔ (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος) για τα συστήματα υποστήριξης ζωής ενός τέτοιου σκάφους.

Στην ομάδα περιλαμβάνονται μέλη με μεγάλο εύρος ειδικοτήτων για έρευνες για ένα διαστημόπλοιο, που θα έχει ως βάση έναν αστεροειδή, το εσωτερικό του οποίου θα είναι σκαμμένο. Στόχος είναι η έρευνα πάνω στις απαιτούμενες τεχνολογίες και η μελέτη των βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων, που θα συμπεριελάμβανε ένα τέτοιο γιγαντιαίο εγχείρημα.

«Χρειαζόμαστε αυτάρκη και εξελίξιμη διαστημική τεχνολογία ικανή να αντέξει τις δεκαετίες που απαιτούνται για το ταξίδι από το ηλιακό μας σύστημα σε ένα άλλο» λέει ο Άντζελο Φερμόιλεν, επικεφαλής της DSTART. «Σε αυτό το πλαίσιο, εξετάζουμε το είδος συστήματος υποστήριξης ζωής, στο οποίο πρωτοπόρησε το πρόγραμμα MELiSSA (Micro-Ecological Life Support System Alternative) του ΕΟΔ» προσθέτει.

Το πρόγραμμα MELiSSA, στο οποίο συμμετέχουν 11 χώρες, έχει ως στόχο την κατασκευή ενός συστήματος για την αποδοτική μετατροπή των οργανικών αποβλήτων και του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο, νερό και τροφή.

Σε πιλοτική εγκατάσταση στην Ισπανία βρίσκεται ένας αεροστεγής βράχος πολλαπλών θαλάμων με έναν «βιοαντιδραστήρα» που λειτουργεί με φως και άλγη και παράγει οξυγόνο. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται για να κρατά ζωντανά «πληρώματα» πειραματόζωων (ποντικών) για διαστήματα μηνών.

«Το concept του MELiSSA δίνει στο αστρόπλοιο τη βασική υποστήριξη ζωής του» λέει ο Άντζελο, βιολόγος και καλλιτέχνης που το 2013 υπηρέτησε ως επικεφαλής πληρώματος στη βάση προσομοίωσης της NASA «HI-SEAS Mars» στη Χαβάη. Τον επόμενο μήνα η ομάδα DSTART θα παρουσιάσει την πρώτη εκδοχή τής προσομοίωσης υπολογιστή του MELiSSA σε κλίμακα αστροπλοίου, στο εργαστήριο στη Ρώμη. Η προσομοίωση αυτή θα επιτρέψει στην ομάδα να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα του συστήματος, καθώς θα ταξιδεύει στο βαθύ διάστημα για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Φυτά κρεβατοκάμαρας για απορρύπανση


Μερικά φυτά θεωρείται ότι εξασφαλίζουν καλές συνθήκες στην κρεβατοκάμαρα –στην οποία οι πολίτες περνούν το 1/3 της ζωής τους ή και περισσότερο.

Ο φοίνικας αρέκα, αφαιρεί ρύπους από την ατμόσφαιρα και απελευθερώνει μικρές ποσότητες υγρασίας, έτσι βοηθάει όσους πάσχουν από κρυολόγημα να αναπνέουν ευκολότερα και να το ξεπεράσουν ταχύτερα.

Η Αλόη (Aloe Vera) απελευθερώνει οξυγόνο ακόμη και κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αφαιρεί από την ατμόσφαιρα το βενζόλιο των απορρυπαντικών και πλαστικών, καθώς και τη φορμαλδεΰδη των βερνικιών.

Ο κισσός καθαρίζει τον αέρα από το 78% της μούχλας μέσα σε 12 ώρες, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.

Ο φοίνικας ρομπελίνι θεωρείται ιδανικός για την αφαίρεση του ξυλόλιου από τον αέρα, ενώ η φτέρη της Βοστόνης καθαρίζει την ατμόσφαιρα, κυρίως από τη φορμαλδεΰδη.

Το σπαθίφυλλο βελτιώνει την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα, ενώ το χλωρόφυτο αφαιρεί το 90% των αιωρουμένων τοξινών σε δύο ημέρες, όντας ιδανικό για αλλεργικούς σε σκόνη.

Η ραφίς, τέλος, εξειδικεύεται στον καθαρισμό του αέρα από την αμμωνία, το τολουόλιο, το ξυλόλιο και τη φορμαλδεΰδη, ενώ η μπένζαμιν, η «κλαίουσα», αφαιρεί το τριχλωροαιθυλένιο και το βενζόλιο.

Σιωπηλό Κόνκορντ


Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία, NASA, σε συνεργασία με την εταιρία Lockheed Martin επενδύουν 247,5 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη του νέου υπερηχητικού αεροσκάφους, που θα αποτελεί τον διάδοχο του Concorde.

Η NASA υποστηρίζει ότι το νέο αεροσκάφος δεν θα κάνει θόρυβο περισσότερο από 75 ντεσιμπέλ όταν ξεπερνά το φράγμα του ήχου. Και αυτό γιατί ο εκκωφαντικός θόρυβος που προκαλούσε όταν πετούσε με διπλάσια ταχύτητα ήχου (περίπου 2.400 χιλιόμετρα την ώρα), ήταν ο κύριος παράγοντας περιορισμού των πτήσεων.

Στις ΗΠΑ, η πτήση για υπερηχητικά αεροσκάφη (που κατά σύμπτωση ήταν το καμάρι της ευρωπαϊκής αεροναυπηγικής βιομηχανίας…) πάνω από το έδαφος απαγορεύτηκε. Αυτό που έμεινε ήταν μια εξειδικευμένη αγορά για τους πλούσιους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά την υπερατλαντική διασκέδαση πληρώνοντας εισιτήριο γύρω στα 10.000 δολάρια το ταξίδι…

Όμως «το όραμα της NΑSA είναι ένα μέλλον όπου οι υπερηχητικές μεταφορές θα είναι διαθέσιμες και προσιτές για ένα μεγάλο μέρος του επιβατικού κοινού», δήλωσε ο Πήτερ Κοέν, ο οποίος διαχειρίζεται την ανάπτυξη των νέων υπερηχητικών τεχνολογιών στη NASA.

Στον σχεδιασμό του αεροσκάφους, που θα μπορούσε να κάνει την υπερηχητική πτήση πιο ήσυχη, η NASA έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία. «Προσπαθούν με έναν τρόπο να κατανείμουν τον ενιαίο εκκωφαντικό θόρυβο σε αρκετούς μικρότερης έντασης θορύβους», λέει ο Rolf Henke, μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο DLR.

Follow the money και η παραίτηση του Κριμιζή από τη Διαστημική Υπηρεσία


Από το κείμενο της παραίτησης Κριμιζή από τη προεδρία της Διαστημικής Υπηρεσίας :

«…. Η πιο δυσάρεστη όμως έκπληξη ήταν ότι ο ΕΛΔΟ αποκλείστηκε με Υπουργική Απόφαση (3095/2018, Αρ. ΦΕΚ 915, 15/3/2018) από την αξιολόγηση και τη διαχείριση (κατανομή χρηματοδότησης) όλων των Διαστημικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (περίπου 16 εκ. ευρώ), αρμοδιότητα η οποία πέρασε σε επιλεγμένους διοικητικούς υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου. …Η κρισιμότητα, η πολυπλοκότητα και το οικονομικό μέγεθος τέτοιων προγραμμάτων επιτάσσουν την ενασχόληση εξειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού υψηλού κύρους και γνώσεων….

Δυστυχώς, ο κ. Γ.Γ δεν περιορίσθηκε μόνο στη θεσμική απαξίωση του ΕΛΔΟ. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ενώ το «Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος» μας πρόσφερε αρχικά γραφειακό χώρο για τη στέγαση του ΕΛΔΟ, και σε βάθος χρόνου τη δυνατότητα επέκτασης σε ανεξάρτητο κτήριο, ο κ. Γ.Γ. διαφώνησε, επιμένοντας να μας στεγάσει σε ένα διάδρομο του Υπουργείου, δίπλα στο γραφείο του, για λόγους που φαντάζομαι πως γίνονται αντιληπτοί… Σημειώνω, ωστόσο, ότι δεν υπέπεσε κάτι ποινικά κολάσιμο στην αντίληψή μου, ούτε είναι δικός μου ρόλος να διερευνήσω κάτι τέτοιο. Θυμάμαι, όμως ότι στις ΗΠΑ, κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Watergate, η έκφραση που έγινε δημοφιλής ήταν το “follow the money”»

Εξωπλανήτες


Η φύση των εξωπλανητών, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από άλλα άστρα, θα είναι το αντικείμενο μελέτης της τέταρτης επιστημονικής αποστολής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ) που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2028.

Η αποστολή Ariel επελέγη από τον ΕΟΔ στο πλαίσιο του σχεδίου Cosmic Vision. Αντικείμενό της η ανακάλυψη των συνθηκών σχηματισμού πλανητών και εμφάνισης ζωής.

Χιλιάδες εξωπλανήτες έχουν ήδη ανακαλυφθεί, με ένα μεγάλο εύρος μαζών, μεγεθών και τροχιών, αλλά δεν υπάρχει κάποιο προφανές μοτίβο το οποίο να φαίνεται να συνδέει τα χαρακτηριστικά αυτά με τη φύση του «μητρικού» άστρου. Φαίνεται να υπάρχει ένα σημαντικό κενό στις γνώσεις μας ως προς το πώς η χημεία του πλανήτη συνδέεται με το περιβάλλον στο οποίο αυτός σχηματίστηκε, ή το αν ο τύπος του άστρου ορίζει τη φυσική και τη χημεία της εξέλιξης του πλανήτη.

Το Ariel θα ασχοληθεί με θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με το από τι αποτελούνται οι εξωπλανήτες και το πώς πλανητικά συστήματα σχηματίζονται και εξελίσσονται, διερευνώντας τις ατμόσφαιρες εκατοντάδων πλανητών σε τροχιά γύρω από διαφορετικούς τύπους άστρων.

Οι παρατηρήσεις αυτές εκτιμάται πως παρέχουν πολύτιμα στοιχεία σχετικά με τα πρώιμα στάδια σχηματισμού πλανητών και ατμοσφαιρών, και την επακόλουθη εξέλιξή τους, συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση των γνώσεών μας σχετικά με το ίδιο το ηλιακό μας σύστημα. «Το Ariel είναι ένα λογικό επόμενο βήμα στην επιστήμη εξωπλανητών, επιτρέποντάς μας να σημειώσουμε πρόοδο σε βασικά επιστημονικά ερωτήματα σχετικά με τον σχηματισμό και την εξέλιξή τους, ενώ επίσης μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση της γης στο σύμπαν» λέει ο Γκύντερ Χάσινγκερ, διευθυντής επιστημών του ΕΟΔ.

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου