Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Γιατί πρέπει να καταργηθεί τώρα ο τρομονόμος

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Δεν άρεσε σε κάποιους η αθώωση της Ηριάννας και του Περικλή. Γι’ αυτούς οι δύο νέοι, όλοι οι νέοι που «δεν κάθονται στ’ αυγά τους» σημαίνουν επεισόδια, φωτιές και σπασίματα. Πάντα η συντήρηση δεν εμπιστεύονταν τους νέους, δεν πίστευε σ’ αυτούς. Αλλά και όσοι πιστεύουμε, ακόμα και στα λάθη τους, όσοι χαρήκαμε για την αθώωση, δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Τι έκανε κάποιους δικαστές να καταδικάσουν σε 13 χρόνια φυλακή δύο νέους ανθρώπους; Τι έκανε κάποιους άλλους δικαστές να τους αθωώσουν παρά την αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως; Το νομικό πλαίσιο ήταν το ίδιο. Τι διέφερε; Τα "γυαλιά" με τα οποία είδαν και αξιολόγησαν τα πραγματικά περιστατικά. Έχουμε, λοιπόν, ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, που είναι ο αντικειμενικός παράγοντας και μία ιδεολογία, αυτός δηλαδή ή ο άλλος τρόπος να βλέπει και να αξιολογεί κάποιος τα πράγματα, που είναι ο υποκειμενικός παράγοντας.

Είναι αλήθεια ότι στο δικαστικό σώμα υπάρχουν αρκετοί δικαστές που είναι υπερσυντηρητικοί και κρίνουν αναλόγως. Όπως η εισαγγελέας της δίκης της Ηριάννας και του Περικλή. Είναι αλήθεια, επίσης, ότι τον υποκειμενικό παράγοντα δεν μπορείς να τον επηρεάσεις άμεσα γιατί είναι κάτι που προέκυψε από μία μακροχρόνια διαδικασία παιδείας και καλλιέργειας, γιατί είναι θέμα κοινωνικής και πολιτικής κοινωνικοποίησης, είναι δηλαδή θέμα κουλτούρας και ιδεολογίας. Το νομικό πλαίσιο όμως μπορείς.

Γι’ αυτό πρέπει να καταργηθεί εδώ και τώρα ο τρομονόμος. Γι' αυτό πρέπει να πάψει να υπάρχει αυτό το νομικό "εργαλείο" που δίνει τη δυνατότητα σε υπερσυντηρητικούς δικαστές να καταδικάζουν νέους ανθρώπους σε "ζωντανό θάνατο". Γιατί δεν είναι μόνο η Ηριάννα και ο Περικλής, είναι κι όλοι οι νέοι που ακολουθούν, όλοι οι νέοι που αμφισβητούν, που αγανακτούν, που εξανίστανται και που θα υποβληθούν στον "σωφρονισμό" του υπάρχοντος συστήματος...

Πηγή: artinews.gr



Γιώργος X. Παπασωτηρίου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου