Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Φασισμός είναι να δικαιολογείς το φόνο της Ραζάν

Γιώργος X. Παπασωτηρίου


Στη Γάζα η 21χρονη Ραζάν, εθελόντρια νοσοκόμα, πέφτει νεκρή. Την πυροβολεί πισώπλατα ένας Ισραηλινός στρατιώτης. Στο Τορόντο μία νεαρή ρωτάει κλαίγοντας τον Norman Finkelstein γιατί υπερασπίζεται του Παλαιστίνιους και κατηγορεί το Ισραήλ, τους Εβραίους, τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Ο Φινκελστάιν της απαντά ότι οι γονείς του και οι συγγενείς του είναι θύματα του Ολοκαυτώματος, ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί. Όμως "το Ολοκαύτωμα δεν μπορεί να ξεπλένει τα εγκλήματα των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη". Ο Φινκελστάιν μιλάει για υποκρισία και για "κροκοδείλια δάκρυα". Αλλά εδώ υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο, τα δάκρυα είναι αληθινά.

Το κορίτσι, προδήλως, εβραιοπούλα, είναι πεπεισμένο βαθιά ότι οι αδικημένοι είναι οι απόγονοι των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Και αυτή την πίστη τροφοδοτεί η ακροδεξιά του Ισραήλ (και των ΗΠΑ) με την προπαγάνδα της θυματοποίησης, την προπαγάνδα ενός Ολοκαυτώματος που εξακολουθεί να τελείται. Αυτό το πάθος, αυτό το κλάμα, αυτός ο φορτισμένος συγκινησιακά λόγος οδηγεί εύκολα στον φανατισμό και το μίσος. Από το σημείο αυτό και μετά το τράβηγμα της σκανδάλης είναι εύκολο, ακόμα και όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί, ή για ένα κορίτσι που φοράει τη λευκή μπλούζα της νοσοκόμας και βοηθά έναν τραυματία.

Παραλογισμός; Ναι. Άγριο, παράλογο μίσος; Ναι. Ποιος το τροφοδοτεί; Η προπαγάνδα. "...οι New York Times έγραψαν πως οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ με τους… χαρταετούς τους.", λέει ο Νόρμαν Φινκελστάιν.

Παραδόξως, τα θύματα της ναζιστικής προπαγάνδας τη χρησιμοποιούν σήμερα κατά κόρο εναντίον των Παλαιστινίων. Η προπαγάνδα αυτή έχει ως στόχο να κερδίσει τους ανθρώπους μέσω της εκμετάλλευσης των ασυνείδητων μηχανισμών τους παρά μέσω της παράθεσης ιδεών και επιχειρημάτων. "Η ρητορική τεχνική των φασιστών δημαγωγών δεν έχει μόνο μια διορατικά παράλογη, ψευτοσυναισθηματική φύση· πολύ περισσότερο, τα πολιτικά προγράμματα με θετικό περιεχόμενο, τα αιτήματα, πόσο μάλλον οι συγκεκριμένες πολιτικές ιδέες, δεν παίζουν παρά έναν δευτερεύοντα ρόλο σε σύγκριση με τα ψυχολογικά ερεθίσματα που απευθύνονται στο κοινό. Από αυτά τα ερεθίσματα και από άλλες πληροφορίες, παρά από ασαφείς και συγκεχυμένες [ιδεολογικές] πλατφόρμες, μπορούμε σε κάθε περίπτωση να ταυτοποιήσουμε αυτές τις ομιλίες ως φασιστικές." Λόγια του Αντόρνο.

Εμείς λέμε ότι φασισμός και φασιστική προπαγάνδα είναι όταν επιχειρείς να δικαιολογήσεις το φόνο μιας εθελόντριας νοσοκόμας και μάλιστα πισώπλατα, την ώρα που βοηθά έναν τραυματία.

Φασισμός είναι όταν ένα παιδί ρίχνει μία πέτρα σ' ένα τανκ και εσύ μιλάς για "συγκρούσεις". "Μια νεαρή Παλαιστίνια σκοτώθηκε σήμερα από τις σφαίρες Ισραηλινών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων κοντά στα σύνορα μεταξύ Λωρίδας της Γάζας και Ισραήλ, έγινε γνωστό από έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.", μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων...


Πηγή: artinews.gr



Γιώργος X. Παπασωτηρίου: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου