Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Κατεχόμενο έδαφος από τους πραιτοριανούς των ΜΑΤ η Λευκίμμη

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Κυριολεκτικά απόβαση στη Λευκίμμη έχουν κάνει οι αστυνομικές δυνάμεις, τόσο στο περιφερειακό οδικό δίκτυο που οδηγεί στη Νότια Κέρκυρα όσο και στο χώρο του ΧΥΤΑ στα Μεσοράχια, όπου ήδη κατέφτασαν και τα πρώτα απορριμματοφόρα. Στο νησί βρίσκονται δεκατρείς διμοιρίες των ΜΑΤ και ισχυρή δύναμη από ομάδες ΟΠΚΕ, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχει πολυπληθής αστυνομική δύναμη του νησιού.

«Έξω τα ΜΑΤ από τη Λευκίμμη» απαιτούν ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κέρκυρας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, καταδικάζοντας την απόβαση των ΜΑΤ στο νησί προκειμένου να αποτρέψουν τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής για τη λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Σε κοινή τους ανακοίνωση καταδικάζουν «την απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της Περιφερειακής και δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΕ να επιβάλουν με τη χρήση κατασταλτικών μηχανισμών (ΜΑΤ) τη λειτουργία του παράνομου και επικίνδυνου για τη δημόσια υγεία αλλά κατάλληλου για τα επιχειρηματικά συμφέροντα ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Το νέο αυτό έγκλημα που διαπράττουν, εντάσσεται στη συνολικότερη προσπάθεια υποβάθμισης της ίδια της ζωής των εργαζομένων, των μικρών αγροτών και των φτωχών αυτοαπασχολούμενων, που πρώτα και κύρια ξεκινάει μέσα στους χώρους δουλειάς.

Τα "αδιέξοδα" που εδώ και χρόνια έχουν μεθοδεύσει και στο ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών με τελικό στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίησή τους και το θησαύρισμα κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των εργαζομένων, του λαού συνολικά δεν είναι φαινόμενο που το συναντάμε μόνο στο νησί μας. Είναι σχέδιο μιας συνολικότερης πολιτικής που εφαρμόζεται σε ολόκληρη τη χώρα, υπό την καθοδήγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια βίαιης λειτουργίας του ΧΥΤΑ - ΧΥΤΥ Λευκίμμης, ύστερα από τη σημερινή (26 Ιούνη 2018) απόβαση δυνάμεων καταστολής των ΜΑΤ, είναι μέρος της "ανάπτυξης" που εδώ και τόσον καιρό διαφημίζουν, είναι η "επιστροφή στην κανονικότητα" και η "μεταμνημονιακή" πραγματικότητα την οποία έχουν ετοιμάσει για το λαό.

Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι μεταξύ Τεμπλονίου και Λευκίμμης, Βορρά ή Νότου αλλά αν τελικά θα εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών ή του λαού. Τα ΜΑΤ που από τα ξημερώματα έχουν κατακλίσει το νησί μας και ήδη έχουν παραταχθεί στη Λευκίμμη έναν και μόνο στόχο έχουν, να διασφαλίσουν τελικά τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, που ετοιμάζονται για ακόμα πιο χρυσές μπίζνες!

Έχουν τεράστιες ευθύνες για ό,τι συμβεί.

Έξω τα ΜΑΤ και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί από τη Λευκίμμη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ:


«Η απόβαση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη σήμερα Τρίτη 26/6, αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο, για το νόημα που δίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στην ''κανονικότητα'' την οποία ευαγγελίζεται!

Η ''μεταμνημονιακή'' εποχή που έρχεται, η ''ανάπτυξη'' που θα μας βγάλει τάχα όλους κερδισμένους, παίρνει σχήμα, αποκτά μορφή, στις κλούβες των ΜΑΤ που διασχίζουν το νησί από νωρίς σήμερα το πρωί προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον εχθρό λαό και τα δικαιώματά του στη Λευκίμμη!

Παίρνει σχήμα και μορφή, στα γκλοπ της καταστολής που ετοιμάζονται να ''αδειοδοτήσουν'' τον ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης δίνοντας λύση (!) στο πρόβλημα που δημιούργησε η πολιτική της ανταγωνιστικότητας και επιχειρηματικότητας, αυτής αλλά και κάθε προηγούμενης κυβέρνησης που πέρασε από αυτόν τον τόπο!

Το βίαιο άνοιγμα του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Λευκίμμης, που επί 10 χρόνια τώρα κρίνεται ακατάλληλος, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των κρίκων του κράτους σε τοπικό επίπεδο δηλαδή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) και του Δήμου Κερκυραίων (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ), να προχωρήσουν απρόσκοπτα την πολιτική των μεγαλοεπιχειρηματιών, του κεφαλαίου, της ΕΕ, που τσακίζει τη ζωή των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

Η συνέχιση της χρήσης του υπερκορεσμένου - εδώ και καιρό - ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αποτελεί επίσης έγκλημα σε βάρος του λαού μας!

Έχουν ευθύνη! Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάνε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνουνε τις πλάτες!

Να απομακρυνθούν τα ΜΑΤ και κάθε άλλος μηχανισμός καταστολής από την περιοχή της Λευκίμμης τώρα!».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΤΕ Κέρκυρας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:


«Το ζήτημα των απορριμμάτων είναι ένα σύγχρονο κεντρικό ζήτημα, όχι μόνο στην Κέρκυρα και στην Ελλάδα αλλά και σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Αποτελεί πεδίο τεράστιας κερδοφορίας για το ιδιωτικό κεφάλαιο, με νόμιμους και παράνομους τρόπους (π.χ. «μαφία των σκουπιδιών» στη γειτονική Ιταλία). Στην Ελλάδα, με εργαλείο το μοντέλο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), όπως προτάσσεται από την ΕΕ, τη διαχείριση των σκουπιδιών αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί κολοσσοί, με διασφαλισμένα κέρδη πολλών εκατομμυρίων. Μέρος της διαδικασίας αυτής είναι και η απουσία πρωτοβουλίας των δήμων, ώστε να έρθει η κατάσταση σε αδιέξοδο και να αντιμετωπιστεί ο εκάστοτε μεγαλοεπιχειρηματίας ως ο «από μηχανής θεός».

Ακριβώς αυτό βιώνουμε και στην Κέρκυρα. Κινδυνεύει η ανθρώπινη υγεία , η εργασία και το περιβάλλον και οξύνεται ο κοινωνικός αυτοματισμός. Στοχοποιούνται οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι της Λευκίμμης και του Τεμπλονίου, ως δήθεν υπαίτιοι για την αδυναμία ύπαρξης έστω «προσωρινής λύσης», και, ακόμα χειρότερα, ως συλλήβδην ακροδεξιοί.

Η ακαταλληλότητα του νερού, με συνέπεια την υπερκατανάλωση εμφιαλωμένου, και η αδιαφανής-επιβαρυντική διαχείριση των απορριμμάτων από τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες εντείνουν το πρόβλημα.

Η προφανής ανικανότητα των τοπικών αρχόντων σε ζητήματα καθημερινής διαχείρισης ενισχύει τη γενικότερη στρατηγική επιλογή, που είναι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, άρα και της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η δημοτική αρχή, με τη συνενοχή της περιφερειακής αρχής και των πολιτικών κομμάτων που τις στηρίζουν, ενώ προεκλογικά δήλωναν αντίθεση στις ΣΔΙΤ, τις προωθούν στην πράξη. Παρουσιάζουν την ιδιωτικοποίηση ως «έσχατη ρεαλιστική λύση» σε μια κατάσταση που είναι αποτέλεσμα εγκληματικών για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιλογών και παραλείψεων, των ιδίων και των προκατόχων τους, σε βάθος δεκαετιών.

Ευθύνη φέρουν και όσες αυτοδιοικητικές παρατάξεις εκφωνούν δεκάρικους για την «Κέρκυρά μας», παρέχοντας ουσιαστικά στη δημοτική πλειοψηφία το άλλοθι ότι ενεργεί «στο όνομα όλων». Από κοντά και οι ποικιλώνυμοι απελπισμένοι, ακόμα και οι καλοπροαίρετοι, θολώνουν το τοπίο της δημόσιας συζήτησης. Τσουβαλιάζοντας τους πάντες και τα πάντα σε ένα δήθεν υπερκομματικό και υπερταξικό λόγο, στρώνουν, με τον τρόπο τους, το δρόμο για τη «σωτήρια» ιδιωτική πρωτοβουλία.

Οι γενικότερες θέσεις μας

Δεν είναι δυνατόν στο έτος 2018 να γίνεται περισυλλογή και θάψιμο σύμμεικτων απορριμμάτων σε χαβούζα ή χαβούζες – στη Λευκίμμη, στο Τεμπλόνι ή οπουδήποτε αλλού-, που θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή και υγεία και το περιβάλλον (μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, εμφάνιση και διάδοση ασθενειών, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής).

Επιβάλλεται να υπάρξει ολοκληρωμένη σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα προς όφελος της λαϊκής πλειοψηφίας.

Η ουσιαστική ανακύκλωση, η αποφασιστική μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων με πλήρη διαλογή στην πηγή και προοπτικά στόχο το μηδενικό υπόλειμμα απαιτεί ενιαίο δημόσιο κεντρικό σχεδιασμό. Παράλληλα, προϋποθέτει αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και όχι φαραωνικά πανάκριβα εργοστάσια καύσης, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Επιβάλλεται να προστατευτούν αλλά και να ενισχυθούν οι θέσεις εργασίας και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες για τους εργαζόμενους στην αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει επανειλημμένα τη συνεισφορά τους για την κρατική χρηματοδότηση και λειτουργία της διαχείρισης των απορριμμάτων, μέσω των ποικιλώνυμων φόρων και τελών. Είναι η σειρά των μεγαλοεπιχειρηματιών, στα Ιόνια νησιά των μεγαλοξενοδόχων, ως παραγωγών μεγάλου όγκου σκουπιδιών, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!

Προτεινόμενες άμεσες λύσεις

Άμεση έναρξη διαδικασιών μακροπρόθεσμης ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων τώρα, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Προσωρινή αποσυμφόρηση του όγκου των απορριμμάτων με νόμιμη μεταφορά σε φορέα που μπορεί να τα παραλάβει και να τα επεξεργαστεί, με κρατική-αυτοδιοικητική ευθύνη.

Διαλογή στην πηγή από τις ξενοδοχειακές μονάδες και τις επιχειρήσεις εστίασης με αντισταθμιστικά οφέλη/ υψηλά πρόστιμα και αυστηρό κρατικό-αυτοδιοικητικό έλεγχο.

Άμεση εφαρμογή από το δήμο της κομποστοποίησης στους χώρους άμεσης ευθύνης του (λαϊκή αγορά, υπηρεσία πρασίνου).

Άμεση εφαρμογή του συστήματος των διαφορετικών χρωματιστών κάδων (3 ή 5) για τη διευκόλυνση της άμεσης διαλογής στην πηγή και τήρηση των αντίστοιχων προδιαγραφών κατά την περισυλλογή από τα δημοτικά απορριμματοφόρα.

Η διαχείριση των απορριμμάτων από το ιδιωτικό κεφάλαιο δεν εγγυάται αποτελεσματικότητα, όπως διαφημίζεται, αλλά κέρδη για αυτόν που θα την αναλάβει, μέσα από την ελαχιστοποίηση του μόνιμου προσωπικού, την αύξηση των δημοτικών τελών καθώς και την «αιχμαλωσία» της τοπικής κοινωνίας σε συμβάσεις δεκαετιών. Οι ΣΔΙΤ είναι ισχυρό εργαλείο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με στόχο τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν μπορεί, πλέον, να αντιμετωπίζεται ως επιχείρηση που αποφέρει κέρδη σε μεγαλοεργολάβους – μεγαλοεπιχειρηματίες και μεταφέρει το κόστος στους κατοίκους και στο περιβάλλον. Οι ίδιοι οι κάτοικοι και οι δημότες πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να επιβάλλουν ένα νέο δημόσιο τρόπο διαχείρισης, διαλογής και ανάκτησης, που στόχο θα έχει τη δραστική μείωση των απορριμμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και των κοινοτήτων».



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου