Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Της Επιστήμης και της Κοινωνίας (φύλο Δρόμου. 413)

Γιάννης Σχίζας


Το TESS στα ουράνια


Μετά την εκτόξευσή του (18/4/2018) το δορυφορικό τηλεσκόπιο TESS μεγέθους ψυγείου και βάρους 318 κιλών συμπληρώνει ένα δίμηνο περιστροφών και τίθεται πλέον σε μια άκρως ελλειπτική τροχιά γύρω από τη Γη, στην οποία δεν έχει ποτέ τοποθετηθεί άλλο σκάφος.

Το τηλεσκόπιο θα κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον πλανήτη μας κάθε 13,7 μέρες, κινούμενο σε απόσταση από τη Γη 108.000 χιλιομέτρων (στο περίγειο) έως 373.000 χιλιομέτρων (στο απόγειο). Κάθε φορά που θα πλησιάζει πολύ τη Γη, θα στέλνει στους επιστήμονες τα στοιχεία που θα έχει συλλέξει.

Το TESS θα στρέψει τις τέσσερις κάμερές του στον ουρανό για να αναζητήσει ίχνη πλανητών που περνούν μπροστά από τουλάχιστον 200.000 κοντινά στη Γη άστρα, τα οποία απέχουν από τον πλανήτη μας έως 300 έτη φωτός. Θα ανοίξει έτσι τον δρόμο στο ακόμη μεγαλύτερο αμερικανικό διαστημικό τηλεσκόπιο, το Τζέιμς Γουέμπ, που θα ακολουθήσει το 2020.

Κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του, το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί τον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου, ενώ κατά το δεύτερο έτος του βορείου ημισφαιρίου, έτσι ώστε να καλύψει πάνω από το 85% του ουρανού.

Το προγενέστερο τηλεσκόπιο, ονόματι Κέπλερ προς τιμήν του ομώνυμου Αστρονόμου, που πλέον ξεμένει από καύσιμα και θα σταματήσει να λειτουργεί έως το τέλος του 2018, έχει ήδη βρει περισσότερους από 5.000 υποψήφιους εξωπλανήτες, από τους οποίους περίπου οι μισοί έχουν επιβεβαιωθεί από άλλα τηλεσκόπια. Το Κέπλερ έχει εντοπίσει σχεδόν τα δύο τρίτα από τους συνολικά περίπου 3.700 επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες μέχρι σήμερα.

Το TESS θα ψάξει μια περιοχή του ουρανού περίπου 350 φορές μεγαλύτερη από ό,τι το Κέπλερ και θα εστιάσει σε πιο μικρά, ψυχρά και αχνά άστρα σε σχέση με τον Ήλιο μας, στους ερυθρούς νάνους, που αποτελούν περίπου το 90% των άστρων του γαλαξία μας. Αναμένεται να βρει μέσα σε δύο χρόνια τουλάχιστον 20.000 εξωπλανήτες, εκ των οποίων αρκετούς στην κατοικήσιμη ζώνη των ηλιακών τους συστημάτων.

Υποχρεωτική η παρουσία φυτών ή ηλιακών συλλεκτών στα κτίρια των εμπορικών ζωνών


Στη Γαλλία όλες οι στέγες σε νέα κτίρια που χτίζονται σε εμπορικές ζώνες θα πρέπει να καλύπτονται εν μέρει είτε από φυτά είτε από ηλιακούς συλλέκτες, στο πλαίσιο ενός νόμου που εγκρίθηκε το 2015 από το Κοινοβούλιο της χώρας.

Οι «πράσινες» στέγες προσφέρουν χαρακτηριστικά μόνωσης και θετικής ενεργειακής απόδοσης, μειώνοντας την ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση ενός κτιρίου τον χειμώνα και τον κλιματισμό του το καλοκαίρι.

Οι στέγες αυτές διατηρούν επίσης το νερό της βροχής, βοηθώντας έτσι στην αντιμετώπιση προβλημάτων με τις πλημμύρες, ενώ ευνοούν τη βιοποικιλότητα και προσφέρουν σε διάφορα πτηνά ένα μέρος για να φωλιάζουν στο αφιλόξενο αστικό περιβάλλον.

Ο νόμος που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο είναι πιο περιορισμένος στην εφαρμογή του σε σχέση με αυτόν που αρχικά ζητούσαν οι Γάλλοι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, ο οποίος προέβλεπε την υποχρεωτική κάλυψη ολόκληρης της επιφάνειας των στεγών με φυτά για όλα τα νέα κτίρια ανεξαιρέτως.

Ωστόσο η κυβέρνηση έπεισε τους ακτιβιστές να συμφωνήσουν στον περιορισμό του πεδίου εφαρμογής του νόμου για τα εμπορικά κτίρια. Ο τελικός νόμος είναι επίσης λιγότερο δαπανηρός για τις επιχειρήσεις, καθώς απαιτεί μόνο ένα μέρος της οροφής να πρέπει να καλυφθεί με φυτά, και παρέχει την επιλογή για την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών, οι οποίοι θα παράγουν ηλεκτρισμό που θα ωφελεί οικονομικά τις επιχειρήσεις.

Οι πράσινες στέγες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Γερμανία και την Αυστραλία, ενώ το 2009 στο Τορόντο υιοθετήθηκε παρόμοιος κανονισμός για την παρουσία τους σε βιομηχανικά και οικιστικά κτίρια.

Καλλιέργεια τροφίμων στο διάστημα



Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αυγουστίνος Πανταζίδης και η προπτυχιακή φοιτήτρια του ίδιου τμήματος Μαρία Κοντογιάννη, σχεδίασαν το «Space Agrobox», που δίνει τη δυνατότητα στους αστροναύτες να καλλιεργούν μόνοι τους τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας.

Όπως είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη κάψουλα, στην οποία είναι εφικτή η καλλιέργεια microgreens σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αξιοποιώντας βέλτιστα τον διαθέσιμο όγκο. Για να καταφέρουμε να βρούμε λύση σε αυτό, έπρεπε κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης της ιδέας να απαντήσουμε σε αρκετά πρακτικά ερωτήματα, τα οποία συνδέονταν τόσο με τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζονται στις συνθήκες μικροβαρύτητας όσο και με τη διαχείριση του κόστους της σταδιακής ανάπτυξης ενός τέτοιου προϊόντος».

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στον εθνικό διαγωνισμό διαστημικών εφαρμογών «Act in Space» που πραγματοποιήθηκε τέλος Μαΐου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο εν λόγω διαγωνισμός, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA), τη Γαλλική Υπηρεσία Διαστήματος (CNES), και το ESA BIC Sud France, ενώ διεθνείς χορηγοί είναι μεταξύ άλλων οι Airbus Defence and Space Air Zero G, CLS, κ.ά.

Οι δύο φοιτητές δήλωσαν: «Ευελπιστούμε πως οι διαπραγματεύσεις θα ευοδωθούν σύντομα και πως το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας μέσω της αγοράς του» καθώς σύμφωνα με τους ίδιους, μια τέτοια κίνηση «θα ενισχύσει τη θέση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στον χώρο της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας».

Οι Κινέζοι έρχονται…


Πανικός έχει φέρει στους αγρότες της Κρήτης ένα κινέζικο έντομο που καταστρέφει τις μουριές, ενώ η αγωνία μεγαλώνει, καθώς πιθανή εξάπλωσή του στην ενδοχώρα του νησιού μπορεί να προκαλέσει και καταστροφή σε ξυλώδεις καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια και τα λιόφυτα. Ήδη έχουν κοπεί πολλά δέντρα που έχουν προσβληθεί από το κινέζικης καταγωγής έντομο ενώ το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, μετά από ανάλυση των δειγμάτων που έκανε, σε απάντησή του στον Δήμο Ηρακλείου τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση απομάκρυνση όλων των δέντρων που έχουν προσβληθεί.

Ήδη το θέμα έφθασε στη Βουλή για το έντομο «xylotrechus chinesis».

Πηγή: usay.gr

Οι Κινέζοι ξέρουν καλύτερα


Στην Ελλάδα χρυσοπληρώνουμε το νερό και παράλληλα, με τα μπουκάλια δημιουργούμε έναν πρώτης τάξεως απόβλητο. Όμως στο μετρό του Πεκίνου επιτρέπεται η πληρωμή εισιτήριου με πλαστικά μπουκάλια! Όταν ο επιβάτης εισάγει ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι, ο αισθητήρας το σαρώνει εκτιμώντας την αξία του πλαστικού, δίνοντας το αντίστοιχο εισιτήριο. Η ανταμοιβή είναι ανάλογη με την ποιότητα και τον αριθμό των φιαλών που εισάγονται στο μηχάνημα. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα πλαστικό μπουκάλι στα χέρια τους, είτε πρόκειται για νερό ή για κάποιο αναψυκτικό, οι Κινέζοι σκέφτηκαν αντί όλα αυτά να καταλήξουν στους δρόμους να χρησιμεύσουν για κάτι καλύτερο.

Πηγή: tilestwra.com

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου