Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΑντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες

Του Γ.Α.Λυγκουνάκη


Την Παρασκευή ξεκίνησαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες -τη διπλή πρωτεύουσα δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ- ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη βδομάδα (11-12 Ιούλη) και στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας «ΝΑΙ στην Ειρήνη - ΟΧΙ στο ΝΑΤΟ».

Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε εκδήλωση της οργάνωσης INTAL Βελγίου όπου στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ιμπεριαλιστικές διεργασίες ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ και τα καθήκοντα του φιλειρηνικού κινήματος, ενώ εκφράστηκε και η αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης.

Το πρωί του Σαββάτου κορυφώθηκαν οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις με την αντιΝΑΤΟική Διεθνή συνδιάσκεψη.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα αντιιμπεριαλιστικά φιλειρηνικά κινήματα από Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Πολωνία, Τουρκία, Βουλγαρία, Σερβία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Νεπάλ, Ιρλανδία, Γερμανία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιράν, Ελβετία και Κύπρο. Επίσης, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατικών Νομικών καθώς και εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ).

Κεντρικός εισηγητής στη Συνδιάσκεψη ήταν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ.

Η εισηγητική ομιλία του Θ. Παφίλη


«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες,

Εκ μέρους της Γραμματείας του ΠΣΕ ευχαριστούμε όλους τους εκπροσώπους των κινημάτων ειρήνης και άλλων λαϊκών οργανώσεων για τη συμμετοχή τους στη σημερινή Διάσκεψη και στη διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ που αποτελεί οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού κατά των λαών.

Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μέρος και συνέχεια του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα του ΠΣΕ και πραγματοποιείται μέσα σε συνθήκες κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των ανταγωνισμών που εκτός των άλλων συνοδεύεται από επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους, νέες προετοιμασίες γι’ αυτούς και απειλές κατά των λαών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θέλουμε να καταδικάσουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επεμβάσεις και τον πόλεμο κατά της Συρίας, τις απειλές κατά του Ιράν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, τις δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ, τον πόλεμο της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, δημιουργούν εκρηκτικές συνθήκες για πιο γενικευμένους πολέμους, δημιουργούν το έδαφος για νέο μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και μεταναστών.

Είναι προφανές ότι στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και ευρύτερα οξύνονται οι ανταγωνισμοί για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και προϊόντων, το γεωστρατηγικό έλεγχο. Τέτοιοι ανταγωνισμοί εκδηλώνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από την Αρκτική μέχρι τη ΝΑ Ασία, από τον Καύκασο μέχρι τα Βαλκάνια και την Αφρική. Εντείνεται ακόμη περισσότερο ο οικονομικός πόλεμος που εκδηλώνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Κίνα και άλλες μεγάλες δυνάμεις. Ο πλανήτης ολόκληρος μοιάζει σαν ένα ηφαίστειο, που σήμερα εκδηλώνονται μικρές εκρήξεις αλλά φαίνεται να προετοιμάζονται μεγαλύτερες και πολύ μεγάλη όπως έχει δείξει η Ιστορία.

Αυτή η κατάσταση υπογραμμίζει και το καθήκον της πάλης των λαών κατά των επεμβάσεων και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Την ανάπτυξη και ισχυροποίηση του λαϊκού κινήματος σε έναν αγώνα που θα στρέφεται και κατά των αιτιών που προκαλούν αυτή την κατάσταση.

Οι Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως και αυτή που θα πραγματοποιηθεί, προσαρμόζουν την πολιτική, τη δομή και τη δράση του σε αυτές τις συνθήκες, έχοντας στο στόχαστρο, παρά τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του, τη διατήρηση και επέκταση της κυριαρχίας του σε όλο τον κόσμο, με όλα τα μέσα και φυσικά τον πόλεμο.

Το ΠΣΕ στις συνεδριάσεις του και σε διεθνείς Διασκέψεις, όπως αυτή που πραγματοποιείται σήμερα, παρακολουθεί αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις, ενημερώνει τα κινήματα ειρήνης και άλλα λαϊκά κινήματα με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των λαών.

Ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία σε σχέση με την κλιμάκωση της επιθετικότητας και δράσης του ΝΑΤΟ το τελευταίο διάστημα είναι:

  • Η περαιτέρω συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλικών συστημάτων στα σύνορα με τη Ρωσία και ο πρωταγωνιστικός ρόλος σε αυτές τις ενέργειες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
  • Η συγκέντρωση επίσης μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων και πολεμικών πλοίων στη ΝΑ Ευρώπη, η δημιουργία νέων βάσεων π.χ. Λάρισα της Ελλάδας με εγκατάσταση drones, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση παλαιών π.χ. Σούδα Κρήτης, Άραξος για πυρηνικά όπλα στην ΝΑ Ελλάδα.
  • Η ισχυροποίηση δομών διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων.
  • Η νέα επέκτασή του στα Βαλκάνια με την πρόσκληση για ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ μετά την απαράδεκτη συμφωνία Ελλάδας - FYROM, η οποία πραγματοποιήθηκε γι’ αυτόν το σκοπό. Νέο ποιοτικό στοιχείο είναι η διαδικασία ένταξης της Κολομβίας στο ΝΑΤΟ που είναι και η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
  • Το πιο σημαντικό όμως και πιο αποκαλυπτικό για τους θηριώδεις κυριολεκτικά στόχους του ΝΑΤΟ αποτελεί η έκθεση ενός ισχυρού think tank, του Globsec, που εδρεύει στην Μπρατισλάβα. Αποτελεί κείμενο για συζήτηση σε αυτή τη Σύνοδο και σχέδιο για μια «Νέα Στρατηγική Αντίληψη» που θα αποφασιστεί το 2019, στα 70 χρόνια του δολοφονικού αυτού Οργανισμού.

Θα ήθελα επιγραμματικά να αναφερθώ σε αυτή:

  • "Το ΝΑΤΟ -αναφέρεται- για να διατηρήσει την αξιοπιστία του πρέπει να ξεκινήσει πιο εκτεταμένη διαδικασία προσαρμογής. Πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει την ικανότητα να κάνει ένα μελλοντικό πόλεμο, εάν θέλει να αποτρέψει ….έναν τέτοιο πόλεμο". Είναι προφανές τι εννοεί. Στη συνέχεια καθορίζονται οι στόχοι. Ρωσία, ενίσχυση στο Νότο και επίσης Βόρεια Κορέα!!!
  • Στη συνέχεια αναφέρει πως προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αύξηση στρατιωτικών δαπανών ώστε όλες οι χώρες να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ. Ταυτόχρονα καθορίζει πως "τα κράτη-μέλη να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται και όχι ό,τι θέλουν", εννοώντας πως οι στρατιωτικές δαπάνες καθορίζονται με βάση τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ και όχι τις ανάγκες των κρατών στην άμυνα. Παράλληλα απαιτούν μεγαλύτερη συμμετοχή των 28 χωρών-μελών σε στρατιωτικές αποστολές της Συμμαχίας (ιδιαίτερα εκτός Ευρώπης).
  • Στη συνέχεια αναφέρεται στην αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ, ώστε να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να "πολεμήσει απόψε κιόλας". Με προκλητικό τρόπο σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης της "στρατιωτικής κινητικότητας" με απάλειψη, σε συνεργασία με την ΕΕ, γραφειοκρατικών και άλλων εμποδίων και την κατασκευή νέων ανθεκτικών υποδομών (αυτοκινητόδρομοι, γέφυρες, σιδηροδρομικά δίκτυα) προκειμένου να αναπτύσσονται ταχύτερα και με ασφάλεια στρατιωτικές δυνάμεις στα ανατολικά και νότια.
  • Τέλος, στο κεφάλαιο "Στρατηγικοί σύμμαχοι και αντίπαλοι" ζητά στενότερη σύνδεση με την ΕΕ. Βάζει στόχο μια Σύνοδο Κορυφής ΝΑΤΟ - ΕΕ κάθε χρόνο. Υποστηρίζει ότι "οι αντίπαλοι του ΝΑΤΟ ήδη θεωρούν ότι βρίσκονται σε πόλεμο μαζί του", κατονομάζοντας ως τέτοιους τη Ρωσία, την "Αλ Κάιντα" και τον ISIS!!! Καθορίζει με σαφήνεια και προτεραιότητα ως τομέα δράσης το Νότο (Συρία, και Α. Μεσόγειο), σημειώνοντας ότι οι κινήσεις της Μόσχας στην περιοχή "προκαλούν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ και των συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο".

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι, όπως έχουμε διακηρύξει, το ΝΑΤΟ ήταν και είναι ο εχθρός των λαών και της ειρήνης, το οπλισμένο χέρι του ιμπεριαλισμού, ο ένοπλος επικίνδυνος δολοφονικός οργανισμός προστασίας των συμφερόντων του κεφαλαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Ότι κλιμακώνει την επιθετικότητά του κατά των λαών, ότι οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί οδηγούν σε νέους πολέμους και σε πιθανή γενίκευσή τους. Από αυτή την άποψη ο αγώνας των λαών συνολικά για τη διάλυσή του είναι άμεσης προτεραιότητας. Ειδικό βάρος σε αυτόν έχει ο αγώνας των λαών στις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ για αποδέσμευση από αυτό, καθώς επίσης και η καταγγελία όλων των κυβερνήσεων των κρατών-μελών που συμμετέχουν και υπογράφουν ομόφωνα τις αποφάσεις του. Δεν μπορεί να υπάρχουν αμφιβολίες γι’ αυτό όπως και για το χαρακτήρα της ΕΕ που ως ιμπεριαλιστική ένωση συνεργάζεται στενά μαζί του στην ίδια κατεύθυνση.

Η δημιουργία ενός κόσμου πραγματικά ειρηνικού, με λαϊκή ευημερία περνά μέσα από την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και βαρβαρότητας στο σύνολό της».

Με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», «Όχι στο ΝΑΤΟ - όχι στον πόλεμο» αλλά και συνθήματα αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου διαδήλωση στο κέντρο των Βρυξελλών κατά του ΝΑΤΟ.



Γ.Α.Λυγκουνάκης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου