Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΠΓΔΜ - Ουκρανία: Δύο μέτρα δύο σταθμά στις αποφάσεις του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης

Βασίλης Μακρίδης


► Ο ορισμός του «δύο μέτρα και δύο σταθμά» ήταν η άρνηση του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της γείτονος ΠΓΔΜ και μάλιστα με την - διόλου «ενοχλητική» για τα εθνικά μας συμφέροντα - ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας και Πρώτης Ιουστινιανής».

► Η αιτιολογία που δόθηκε ήταν ότι «η περιοχή αυτή δεν εμπίπτει στην δικαιοδοσία μας (στγ: του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης), αλλά είναι υπό την δικαιοδοσία του Πατριαρχείου του Πεκίου, δηλαδή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας»!!!

► Έξοχα!!! Ενώ η Εκκλησία της Ουκρανίας, που παραχωρήθηκε με Συνοδικό Γράμμα το 1686 στο Πατριαρχείο της Μόσχας, δεν βρισκόταν υπό την δικαιοδοσία του τελευταίου!!!

► Όπως έγραψα σε κάποιο μήνυμα τις τελευταίες μέρες, είναι σαν να έχει υπογραφεί πριν, πχ, 20 ή και 30 χρόνια ένα συμβόλαιο αγοραπωλησίας ενός σπιτιού και να έρχεται σήμερα ο παλιός ιδιοκτήτης να ζητάει τα ρέστα και να ακυρώνει μονομερώς το συμβόλαιο!!! Αν εσείς βρίσκετε οτιδήποτε το νομικά ευσταθές (δεν μπαίνω καν στα κανονιστικά των Εκκλησιών), γράψτε μου...

► Εν παρόδω: Κατέβασα και εκτύπωσα την ρωσική (για την ακρίβεια: παλαιορωσική, δηλαδή του 17ου αιώνα) μετάφραση του Συνοδικού Γράμματος του 1686 και έριξα μια διαγώνια ματιά. Η επιστολή κάνει ξεκάθαρα λόγο για παραχώρηση της Μητρόπολης του Κιέβου στο Πατριαρχείο Μόσχας, με την υποχρέωση όλων (Μόσχας, Κιέβου και λοιπών συναφών Μητροπόλεων) να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Κωνσταντινούπολης ως οικουμενικό.

► Με την έκνομη ακύρωση της επιστολής αυτής από την πλευρά του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, ουσιαστικά το ίδιο υπονομεύσει αυτήν καθεαυτήν την αναγνώριση ως Οικουμενικού, εάν λάβει κανείς υπόψη και τα μεγέθη των Εκκλησιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αλλά και όσων συντάσσονται μαζί τους στη συγκεκριμένη διαμάχη. Το λες και «πυροβολισμό στο ίδιο του το πόδι»...

► Αλλά, ξέχασα: «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη» (ή Βαρθολομαίε, εν προκειμένω)...



Βασίλης Μακρίδης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου