Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία για τα μάτια του πρεσβυτεριανού Τραμπ

Γιώργος Καραγιάννης


Άς αφήσουμε τα παπαδίστικα ταλμουδικά στην άκρη, και ας μπούμε από την αρχή στην ουσία της υπόθεσης με την αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Φανάρι και με την εμφανή παρέμβαση (για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας) της Αμερικής του Τραμπ για να απομονωθεί και εκκλησιαστικά η Ρωσία του Πούτιν:

Αυτή που βγαίνει τραυματισμένη βαρύτατα από αυτή την ιστορία είναι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών σε όλο τον κόσμο. Είτε το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα κληθούν να τοποθετηθούν: Είτε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε με το Πατριαρχείο της Μόσχας. Σχίσμα; Ναι σχίσμα (σ.σ. και για να μην παρεξηγηθούμε από τους ταλμουδιστές, ο όρος μπορεί να μην είναι δόκιμος, αλλά τον χρησιμοποιούμε για να καταλαβαίνει και ο απλός πολίτης τι ακριβώς συμβαίνει)! Και μάλιστα με σφραγίδα Τραμπ!

Είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος (μόνο οι ηθελημένα εθελοτυφλούντες κάνουν πως δεν τον βλέπουν) για να ξεσπάσουν πάλι ανεξέλεγκτες θρησκευτικές και εθνοτικές συγκρούσεις στην Ουκρανία με πρωταγωνιστές και πάλι τις συμμορίες της φιλοφασιστικής κυβέρνησης του προέδρου Ποροσένκο που, εκμεταλλευόμενες την απόφαση του Φαναρίου, θα εξαπολύσουν ένα νέο κύκλο αιματηρών επιθέσεων εναντίον των κληρικών και των πιστών της υπαγόμενης στο Πατριαρχείο της Μόσχας (και μέχρι τώρα μοναδικής αναγνωρισμένης από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες) μητρόπολης Κιέβου.

Μόσχα: «θα προστατεύσουμε τους ορθόδοξους»


Στα γεγονότα τώρα εν συντομία:

Η Σύνοδος της Ρωσικής Εκκλησίας που συνεδρίασε στο Μινσκ της Λευκορωσίας (σ.σ.: έχει σημασία ο τόπος συνεδρίασης, για να φανεί προφανώς η υπερεθνική διάσταση της ρωσικής Εκκλησίας) αποφάσισε να διακόψει κάθε «κοινωνία» με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ούτε κοινές λειτουργίες, ούτε κοινές εμφανίσεις, ούτε και συμμετοχή των πιστών σε εκδηλώσεις του Φαναρίου, σε οποιοδήποτε μέρος της γης.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Οι Ρώσοι μητροπολίτες κατηγορούν τους Φαναριώτες ότι άλλαξαν τη θέση που είχαν λάβει το 1992, μη αναγνωρίζοντας τότε την ξεχωριστή Εκκλησία στην Ουκρανία.

Λίγο αργότερα συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Πούτιν το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η δήλωση του εκπροσώπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είναι ενδεικτική της οργής της Μόσχας. Παράλληλα αποτελεί και μια σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση του Ποροσένκο: «Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», είπε προσθέτοντας: «Η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά μέσα. Αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».

Λαβρόφ κατά Βαρθολομαίου


Είχε προηγηθεί η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που κατηγόρησε ευθέως τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι υποκινείται από τις ΗΠΑ: «Το ουκρανικό Πατριαρχείο δεν γύρισε την πλάτη του στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, γιατί η ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου της Μόσχας αντιτίθεται στις προκλήσεις που προχωρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης με την ευθεία δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον».

Οι συσχετισμοί στον ορθόδοξο κόσμο


Η πολιτικοεκκλησιαστική αντιπαράθεση δεν θα κριθεί μόνο στο εσωτερικό της Ουκρανίας, αλλά και στους συσχετισμούς μέσα στον ορθόδοξο κόσμο.

Ας ξεκινήσουμε από την Ελλαδική Εκκλησία. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση. Όμως όσοι γνωρίζουν τα «πράγματα από τα μέσα» δηλώνουν πως δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι θα στηρίξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρά το ότι οι σχέσεις τους τον τελευταίο καιρό δεν βρίσκονται και στα καλύτερά τους, και πολλοί Έλληνες μητροπολίτες διατηρούν στενές σχέσεις με μητροπολίτες της Ρωσικής Εκκλησίας, και άλλοι, όπως ο μητροπολίτης Κυθήρων, ζητούν έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας. Στο τέλος θα υπερισχύσει η θέση του αρχιεπισκόπου και… τα σκυλιά δεμένα.

Από τα άλλα Ορθόδοξα Πατριαρχεία οι πρώτοι που έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση του Φαναρίου ήταν οι ιεράρχες του Πατριαρχείου της Σερβίας, που φοβούνται (και είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι τους) πως μετά την Ουκρανία έρχεται η σειρά της «Εκκλησίας της Μακεδονίας» και της ανακήρυξης του Αυτοκεφάλου και στο Μαυροβούνιο (σ.σ.: μέχρι τώρα υπάγονται εκκλησιαστικά σ’ αυτό το Πατριαρχείο).

Ο πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος χαρακτήρισε καταστροφική και πρωτάκουστη την απόφαση του Φαναρίου: «Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία είναι σε μεγάλο πειρασμό! Ένας πειρασμός ο οποίος πειράζει τον Πρώτο μας Ιεράρχη, τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ώστε να λάβει μία απόφαση η οποία μπορεί να είναι καταστροφική για την Εκκλησία. Να κάνει κάτι που δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει, και αυτό είναι να αναγνωρίσει μία σχισματική Εκκλησία, και ακόμα να χορηγήσει Αυτοκεφαλία. Αυτό είναι κάτι πρωτάκουστο!». Ακόμη κάλεσε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες να επισημάνουν στο Φανάρι «πόσο καταστροφική είναι αυτή η απόφαση, για να αποφύγουμε τον πιο καταστροφικό διαχωρισμό».

Σαφέστατη θέση υπέρ του Πατριάρχη Μόσχας έχει λάβει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος. Τον Ιούλιο δήλωσε ξεκάθαρα ότι «είμαστε κοντά στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία», ενώ τον Αύγουστο πήγε στην Οδησσό και συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Κιέβου Ονούφριο, προκαθήμενο της Εκκλησίας στην Ουκρανία που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας. Έκανε μάλιστα και δήλωση που δεν άφηνε περιθώρια αμφισβητήσεων: «Μακαριώτατε, Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας αδελφέ Ονούφριε, είμαι πάντα κοντά σου όπως και τώρα. Ήρθα ο ίδιος προσωπικά, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας, να σας πω ότι είμαι μαζί σας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Η Αλεξανδρινή εκκλησία πάντα διατήρησε τις αρχές της Ορθοδοξίας. Αν κοιτάξουμε την ιστορία, θα δούμε ότι η Εκκλησία της Αλεξανδρείας είχε πάντα καλές σχέσεις με την Ρωσία».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Επίσης κατά της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας έχουν ταχθεί και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας. Την ίδια στάση αναμένεται να τηρήσει και το Πατριαρχείο Αντιοχείας (το ποίμνιό του βρίσκεται κυρίως στη Συρία και το Λίβανο) με δεδομένη τη σχέση Συρίας- Ρωσίας.

Τα άλλα δύο βαλκανικά Πατριαρχεία της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας δεν έχουν πάρει ακόμη ανοιχτή θέση. Σημειώστε όμως πως μιλάμε για δύο καθαρά κρατικές Εκκλησίες εξαρτώμενες από τις αμερικανόδουλες κυβερνήσεις των χωρών τους. Κι αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη θέση τους. Όσο για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, για να είμαστε ειλικρινείς λίγοι το υπολογίζουν. Ας σκεφτούμε μόνο ότι παρά το ότι το ποίμνιό του είναι Παλαιστίνιοι ορθόδοξοι, δεν έχει βγάλει ούτε μία ανακοίνωση, έτσι για τα μάτια του κόσμου, για την σφαγή των Παλαιστινίων από τον ισραηλινό στρατό.

Μεγάλο πρόβλημα θα υπάρξει και στις διάφορες περιοχές όπου μέχρι τώρα συνεργάζονταν οι μητροπόλεις που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας όπως στην Αμερική και την Δυτική Ευρώπη.

Ο ρόλος του αμερικανικού φονταμενταλιστικού λόμπι


Και μια τελευταία σημείωση που έχει τη σημασία της: Αρχιτέκτονας αυτής της κατάστασης και μακρύ χέρι του Τραμπ είναι ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού φονταμενταλιστικού λόμπι. Ο πρώην γερουσιαστής και κυβερνήτης του Κάνσας και υποψήφιος για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων για την αμερικανική προεδρία το 2008 Σάμουελ Μπράουνμπακ τον οποίο ο Τραμπ διόρισε πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη… Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία!

Σάμουελ Μπράουνμπακ, σκληρός φονταμενταλιστής, πρεσβευτής του Τραμπ για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία!

Βαθύτατα συντηρητικός πολιτικά (κατά των αμβλώσεων, των ομοφυλοφίλων, υπέρ της κατάργησης επιδομάτων πρόνοιας στους φτωχούς και ανέργους, σφόδρα φιλοσιωνιστής και κατά της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους κ.λπ.) Ευαγγελικός που προσχώρησε στον καθολικισμό, με σχέσεις με το Όπους Ντέι, την πανίσχυρη πολιτικοθρησκευτική οργάνωση της καθολικής Εκκλησίας, ο Μπράουνμπακ έστησε όλη τη δουλειά στην Ουκρανία σε συνεργασία με τους Φαναριώτες με τους οποίους συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Απρίλιο. Tις τελευταίες λεπτομέρειες καθόρισε με τον Ποροσένκο στις 11 Σεπτεμβρίου στο Κίεβο. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση για να βγάλει μια βρώμικη δουλειά.

Με λίγα λόγια; Μαλλιά κουβάρια στην Ορθοδοξία για τα μάτια του ευαγγελικού φονταμενταλιστή Τραμπ. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή…


Σχετικά σημειώματα που φιλοξένησε ο Ημεροδρόμος για το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και δύο σημαντικά κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη και του Δημήτρη Γληνού για το ρόλο της Ορθοδοξίας, του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης, αλλά και τις σχέσεις της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Κράτος, άκρως επίκαιρα, παρά τα χρόνια που πέρασαν από τότε που γράφτηκαν, για όσα συμβαίνουν σήμερα:

-«Αμερικανική βοήθεια στο Βαρθολομαίο στο πολιτικο εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας», 28.9.2018 ( εδώ).

-«Βαρθολομαίος και Κύριλλος κι από πίσω Τραμπ και Πούτιν», 17.9.2018 (εδώ).

–«Ο Βαρθολομαίος και η εκκλησιαστική πλευρά του ζητήματος των Σκοπίων», 19.9.2018 ( εδώ).

-Αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας από το Φανάρι-Οργή στη Μόσχα- Πανηγυρισμοί στην Ουάσινγκτον- Και τώρα η σειρά της «Μακεδονικής Εκκλησίας»; 12.10.2018 ( εδώ).

– «Ο Δημήτρης Γληνός και ο Νίκος Ζαχαριάδης για την Εκκλησία και την Ορθοδοξία» 26.9.2016 (εδώ).



Πηγή: imerodromos.gr



Γιώργος Καραγιάννης: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου