Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τράπεζες στον πάτο, τυφώνες στον ορίζοντα

Μπ. Ροϊλός


Πολύ εύστοχος ο τίτλος στις οικονομικές σελίδες της εφημερίδας Τα Νέα. Πριν διαβάσει κανείς το κείμενο απορεί. Ξέρουμε με τι αλχημείες οι λεγόμενες «συστημικές» τράπεζες «απορρόφησαν» ανέξοδα όλες τις υπόλοιπες τράπεζες με τα περιουσιακά τους στοιχεία, αυξάνοντας ταυτόχρονα το κόστος των υπηρεσιών τους για τον πολίτη. Και ξέρουμε ότι είναι «4». Πώς, λοιπόν, έγιναν μία;

Κι όμως, έγιναν! Μέσα σε τρία περίπου χρόνια έχασαν συνολικά κάτι παραπάνω από το 67% της κεφαλαιοποίησής τους, πέφτοντας καθέτως από 16,5 δισ. στα 5,4 δισ. Δηλαδή, όση ήταν η κεφαλαιοποίηση της Alpha Bank στην αρχή του 2015. Ήτοι, σήμερα, και οι τέσσερις μαζί έχουν την αξία που είχε η μία. Άρα, οι «4» έγιναν «1».

Βέβαια, οι νεοφιλελεύθεροι και τα βαποράκια τους δεν λένε την αλήθεια ή λένε μισές αλήθειες. Ό,τι τους συμφέρει. Τα κόκκινα δάνεια, υπεράριθμο προσωπικό κ.λπ.

Καμία λέξη για την κατευθυνόμενη συρρίκνωση των τραπεζών εξ αιτίας των μνημονίων∙ καμία λέξη για την τρύπα που ρούφηξε τα 60 δισ. τα οποία χρεώθηκε η κοινωνία για να ενισχυθούν οι τράπεζες, που δεν μας λένε πού πήγαν αυτά τα λεφτά, γιατί –ως γνωστόν- τα λεφτά δεν εξατμίζονται παρά μόνο αλλάζουν κάτοχο∙ καμία λέξη για το μεγάλο κόλπο με τις μετοχές των τραπεζών που αγοράζονται και πουλιούνται με πενταροδεκάρες∙ καμία λέξη για το βασικό πρόβλημα που έχει το τραπεζικό σύστημα: λιτότητα, ανεργία, χαμηλοί μισθοί, πενιχρές συντάξεις, κλειστά μαγαζιά, απονεκρωμένο εμπόριο, αδυναμία πληρωμής φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.

Απλά, οι τράπεζες ακολουθώντας, πέρα από λάθη και ελλείψεις, την πορεία της συνολικής οικονομίας η οποία, εσκεμμένα και επιβεβλημένα από την Ευρώπη και τους εντόπιους υπαλλήλους, είναι απολύτως κατηφορική, μοιραία δεν μπορούν παρά κι αυτές καταρρέοντας να παρασύρουν ακόμα πιο κάτω την οικονομία στο σύνολό της. Αλλά οι νεοφιλελεύθεροι δεν θα πουν ποτέ την αλήθεια, γιατί ακόμα και μ’ αυτές τις καταστροφικές για την κοινωνία και τη χώρα πολιτικές, κυριαρχούν, κυβερνούν και κερδοσκοπούν.

Αν δεν το καταλάβει αυτό ο κόσμος, ο λαός, οι εργαζόμενοι, η κοινωνία, και δεν υπάρξει αντίδραση, να μην ξαφνιαστεί κανείς εάν υποχρεωθούμε να ξαναβάλουμε λεφτά στη μαύρη τρύπα των τραπεζών ή να τους ξεπληρώσουμε αχρεωστήτως με περισσότερους πλειστηριασμούς, μεγαλύτερη πτώση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών, κούρεμα των καταθέσεων και ό,τι άλλο αδίσταχτα οι δανειστές, επενδυτές, τραπεζίτες, εργολάβοι και τοκογλύφοι, ελέγχοντας το πολιτικό σύστημα, θα μας επιβάλουν. Κάθε μέρα και χειρότερα.

Πηγή: e-dromos.gr



Δρόμος της Αριστεράς: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου