Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ερωτήματα για ένα βιβλίο!

Στέφανος Πρίντσιος


  • Από πότε ταυτίζεται το έθνος με το κράτος;
  • Όταν δημιουργείται ένα κράτος, δημιουργείται και ένα έθνος;
  • Όταν δημιουργήθηκε το κράτος της Σοβιετική Ένωσης, δημιουργήθηκε και Σοβιετικό έθνος;
  • Όταν διαλύθηκε το κράτος της Γιουγκοσλαβίας χάθηκε κανένα Γιουγκοσλαβικό έθνος;
  • Το Ελληνικό έθνος δεν προϋπήρχε του Ελληνικού κράτους;

Αναμασήματα του Φαλμεράγιερ; Ο Φαλμεράγιερ (1790, –1861), Αυστριακός ιστορικός – περιηγητής, με την Θεωρία περί ελληνικής φυλετικής ασυνέχειας διατυπώνει την άποψη περί μη καταγωγής των Νεοελλήνων από τους αρχαίους Έλληνες αλλά από Σλάβους που εισέβαλαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο του Μεσαίωνα και Αλβανούς που εξαπλώθηκαν κατά τον ύστερο Μεσαίωνα και τους νεότερους χρόνους.

«…Ούτε μία απλή σταγόνα αίματος, γνησίου ελληνικού αίματος, δεν τρέχει στις φλέβες των χριστιανών κατοίκων της σημερινής Ελλάδας. Μια τρομερή καταιγίδα διασκόρπισε έως την πιο απόμακρη γωνιά της Πελοποννήσου μια νέα φυλή, συγγενή προς την μεγάλη φυλή των Σλάβων. Οι Σκύθες-Σλάβοι, οι Ιλλυριοί-Αρβανίτες, οι συγγενικοί με τους Σέρβους και τους Βουλγάρους λαοί, είναι εκείνοι που τώρα ονομάζουμε Έλληνες.

Ένας λαός με σλαβικά χαρακτηριστικά , τοξοειδείς βλεφαρίδες και σκληρά χαρακτηριστικά Αλβανών βοσκών του βουνού, που φυσικά δεν προέρχεται από το αίμα του Νάρκισσου, του Αλκιβιάδη και του Αντίνοου. Μόνο μια δυνατή ρομαντική φαντασία μπορεί να ονειρεύεται ακόμα μια αναγέννηση των αρχαίων Ελλήνων…
»

Οι θεωρίες του Φαλμεράυερ απορρίφθηκαν ως υποκειμενικές και αντιεπιστημονικές από την Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών και Κλασικών Μελετών. Η Αθήνα, ως παρακμιακή έστω πόλη ολίγων χιλιάδων ανθρώπων, αν ένα χρονικό διάστημα δεν κατοικούνταν από Έλληνες, δεν έπρεπε λογικά να φέρει στο χρονικό αυτό διάστημα ένα άλλο όνομα;

Πάντως γεγονός είναι πως ισχυρός εναπομείναν κρίκος που αποδεικνύει τη συνέχεια του αρχαίου και σημερινού Έλληνα (ελληνική εθνότητα) είναι η γλώσσα με το ελληνικό αλφάβητο.



Στέφανος Πρίντσιος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου