Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Η Ευκλείδειος …ταξικότητα

Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος


Η Ευκλείδεια γεωμετρία είναι ένα μαθηματικό σύστημα που επινόησε ο  αλεξανδρινός Έλληνας μαθηματικός Ευκλείδης. Το αντικείμενο της Ευκλείδειας Γεωμετρίας είναι η μελέτη του χώρου και των σχημάτων που μπορούν να νοηθούν μέσα σε αυτόν. Το θεώρημα του Ευκλείδη είναι ζωτικής σημασίας για όλη την δομή της Αριθμητικής. Αυτά για την γεωμετρία και τον Ευκλείδη.

Αιώνες μετά ένας άλλος Ευκλείδης (Τσακαλώτος αυτός), υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, προκειμένου να ντύσει με φιλολαϊκό μανδύα την σκληρή πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει, ανέπτυξε τη δική του θεωρία. Με τη χρήση αριθμών  – για οικονομία μιλάμε – δημιούργησε το «συριζαίικο» θεώρημα περί …ταξικότητας.

Την Παρασκευή το βράδυ, ο κ. Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση στη Λέσβο, υποστήριξε:

«Είμαστε μια κυβέρνηση με ταξική μεροληψία. Να παραδεχόμαστε ότι μεροληπτούμε ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων. Εμείς παρουσιάσαμε αυτές τις μέρες τον πρώτο προϋπολογισμό που μειώνει τη λιτότητα. Τον πρώτο προϋπολογισμό με μέτρα ύψους 910 εκατομμυρίων ευρώ σε όφελος της κοινωνίας».

Μάλιστα! Ο Ευκ. Τσακαλώτος ισχυρίστηκε ότι εφαρμόζει μια …ταξική πολιτική υπέρ των φτωχών οικονομικά τάξεων.

Η «ταξικότητα» χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν  λέξη-κολυμβήθρα. Την επιστρατεύει, όποτε επιχειρεί να φορέσει το φιλολαϊκό μανδύα του. Έτσι όταν μοιράζει μερίσματα και επιδόματα – ψίχουλα στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, υποστηρίζει ότι εφαρμόζει μια δήθεν ταξική πολιτική προς όφελος τους.

Τα «ταξικά» ψίχουλα είναι το προκάλυμμα καπνού. Τα 910 εκατ. ευρώ που θα δώσουν οι Τσίπρας – Τσακαλώτος δεν αποτελούν ούτε καν μια «στάλα» ανακούφισης για τη φτωχοποιημένη κοινωνία. Πρόκειται για ένα …«δάνειο» που οι κυβερνώντες μέσα από τον ίδιο προϋπολογισμό θα το πάρουν πίσω και μάλιστα έντοκα!!!

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι: 


Α) Ο προϋπολογισμός του 2019 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη άμεση φορολόγηση σε σχέση με το αυτή του 2ο18 με το μεγαλύτερο τμήμα να φορτώνεται και πάλι στις πλάτες του λαού! 

Β) Ο προϋπολογισμός του 2019 εκτοξεύει τους έμμεσους φόρους (την πιο άδικη φορολόγηση), που μπορεί να την πληρώνουν και έχοντες και μη έχοντες αδιακρίτως, ωστόσο για τους φτωχούς αυτή η φορολογία σε βασικά είδη ανάγκης είναι εξοντωτική! 

Γ) Οι …παροχές (που τελικά δεν είναι και τόσο παροχές) του προϋπολογισμού του 2019, αποτελούν σταγόνα στον  ωκεανό της φοροληστείας που θα έρθει σε μόνιμη βάση τα επόμενα χρόνια, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΕ έχει προψηφίσει τη μείωση του αφορολογήτου, που θα εφαρμοστεί από το 2020, φορολογώντας ακόμα και τα μηναία εισοδήματα των 400 ευρώ! 

Αναλυτικά:


  • Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2019 τα συνολικά φορολογικά έσοδα πρόκειται να διαμορφωθούν το 2019 στα 51,127 δις. ευρώ. Ωστόσο τα καθαρά έσοδα, αυτά δηλαδή που προκύπτουν μετά την επιστροφή φόρων, εμφανίζονται αυξημένα κατά 1 δις. ευρώ σε σχέση με το 2018. Συγκεκριμένα, οι φόροι το 2019 διαμορφώνονται στα 46,423 δις. ευρώ από 45,418 δις. ευρώ που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν φέτος. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στις μειωμένες κατά 1 ,17 δις. ευρώ επιστροφές εσόδων που προβλέπεται να γίνουν το 2019 σε σχέση με φέτος. Βγήκαν λοιπόν και με το παραπάνω οι …ταξικές παροχές Τσακαλώτου. 
  • Επιπλέον από τα 51,127 δις. ευρώ των φόρων, τα 27,559 δις. ευρώ ή παραπάνω από τα μισά έσοδα θα προέλθουν από την έμμεση φορολογία η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά στρώματα. Επίσης 17,21 δις. ευρώ θα προέλθουν από τον ΦΠΑ, 7,381 δις. ευρώ από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, 11,07 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και μόλις 4,42 δις. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, δηλαδή των εταιρειών.

Αυτή είναι η ταξική μεροληψία «υπέρ των ασθενέστερων» κατά την Ευκλείδεια …ταξικότητα. Αυτή ακριβώς η «ταξική μεροληψία» που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια προηγούμενων πολιτικών έχει οδηγήσει:

  • 4.312.395 ανθρώπους στη χώρα να έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Δηλαδή ο 1 στους 2 φορολογούμενους χρωστάει και δεν μπορεί να πληρώσει. Από τους παραπάνω οφειλέτες, οι 2.514.722 (κατά 312.812 περισσότεροι από πέρυσι) χρωστούν ποσά μικρότερα ή έως 500 ευρώ, τα οποία, όμως, είναι τέτοια η οικονομική τους αδυναμία που δεν μπορούν να τα ξοφλήσουν.
  • 1.000 ανθρώπους τη μέρα να έρχονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμα χρέη στο δημόσιο!
  •  Το 48% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 5,1 εκατομμύρια άτομα, να ζουν με εισοδήματα κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, των 382 ευρώ το μήνα. Μάλιστα από αυτό το 48% υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με κάτω από 182 ευρώ μηνιαίως. 
  •  Το 26,7% των παιδιών ηλικίας μέχρι 17 ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑ, να στερείται βασικά υλικά αγαθά
  • 1.142.749 (40,5%) συνταξιούχους να «ζουν» με κάτω από 500 ευρώ μεικτά το μήνα.
  • 613.119  εργαζόμενους  ή το 30,15% των εργαζόμενων της χώρας που δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης να «επιβιώνουν» με μισθό 328,26 ευρώ ευρώ!

Τα παραπάνω στοιχεία αποκαλύπτουν πόσο «μεροληπτικά ταξικά υπέρ των ασθενέστερα οικονομικά τάξεων», κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πόσο με τις πολιτικές της καταπολεμά τη λιτότητα. Φυσικά όλα αυτά τα τραγικά νούμερα δεν είναι  ικανά  για να ανατρέψουν την Ευκλείδεια (του Τσακαλώτου ντε) θεωρία περί ταξικότητας. Η κυβέρνηση έχει τη δική της …«απόδειξη» για το θεώρημα: «Τα 910 εκατομμύρια ευρώ σε όφελος της κοινωνίας»…

Υ.Γ: Ανάμεσα στις σελίδες του προϋπολογισμό υπάρχουν και δύο ξεκάθαρα ταξικά μέτρα που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Το πρώτο αφορά τη μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων σταδιακά, από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος). Το δεύτερο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων μερισμάτων κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες. Μόνο που αφορούν βιομηχάνους, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές και μετόχους… Αλλά όλοι αυτοί ανήκουν σε μια πολύ συγκεκριμένη τάξη, την οποία δεν την λες και «ασθενέστερη». Έτσι δεν είναι κ. Τσακαλώτο;

Πηγή: imerodromos.gr



Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου