Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Επίσκεψη στη γειτονιά των Ρομά

Joanna K.


Μία σύντομη επίσκεψη στη γειτονιά των Ρομά. Πού ακριβώς, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να γνωρίσουμε τους γείτονές μας καλύτερα.

Στις 8 Απριλίου, γιορτάζουμε τον πολιτισμό των Ρομά. Στα δικά μου μάτια, την επιθυμία για ζωή παρά τις όποιες δυσκολίες. Και εργαζόμαστε για την ευαισθητοποίηση σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι Ρομά, παγκοσμίως. (European Roma Rights Centre )

Η εικόνα που εμείς "οι άλλοι" έχουμε για τον πολιτισμό των Ρομά είναι πολύ συγκεκριμένη: συγκεκριμένα χρώματα και πράματα, συγκεκριμένες δράσεις και φράσεις. Μία εικόνα που συνήθως προκαλεί φόβο και τραβά μία διαχωριστική γραμμή μεταξύ μας. Σαν να ξεχνάμε πως ο φόβος δεν είναι καλός συμβουλάτορας.

Πάμε μία σύντομη επίσκεψη, να γνωρίσουμε τους Ρομά καλύτερα, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

Πότε έγινε η επίσημη ανακήρυξη Ημέρας των Ρομά;

Το 1990, στo Σέροκ της Πολωνίας, στη διάρκεια του 4ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Ρομά. Για να τιμάται η 1η σημαντική διεθνής συνάντηση εκπροσώπων των Ρομά, όπως πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, τον Απρίλιο του 1971.

Γιατί συστήνονται ως Ρομά;

Είναι μία απάντηση στις στερεότυπες αντιλήψεις που συνοδεύουν τους όρους «τσιγγάνος» και «γύφτος». Η πρόταση να χρησιμοποιούνται οι όροι «Ρομά» και «Ρομανί», από τη λέξη “rom” που σημαίνει άντρας/άνθρωπος. (Wikipedia ) Για να θυμόμαστε όλοι πως και αυτοί είναι άνθρωποι.

Ποιες είναι οι ρίζες των Ρομά;

Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές, οι ρίζες τους βρίσκονται στη σημερινή Ινδία. Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έφυγαν από εκεί με κατεύθυνση προς τη Δύση. Υπάρχουν ενδείξεις πως η κάθοδος ξεκίνησε τον 11ο αιώνα. Την περίοδο εκείνη, γινόντουσαν πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή. Θα έφυγαν για να ζήσουν κάπου ειρηνικά.

Υπάρχει ομοιογένεια στον πολιτισμό των Ρομά;

Χμ, ο πολιτισμός τους διακρίνεται από ετερογένεια. Υπάρχουν διαφορετικές γλώσσες, διαφορετικοί κώδικες επικοινωνίας, διαφορετικές θρησκείες και παραδόσεις, διαφορετικά ήθη και έθιμα. Βλέπετε, ο πολιτισμός των Ρομά έχει δεχθεί σημαντική επιρροή από τη χώρα καταγωγής των ανθρώπων.

Κάποιοι είναι περιπλανώμενοι και κάποιοι έχουν σταθερή βάση. Όλοι νιώθουν πως ανήκουν σε έναν ενιαίο και μοναδικό πολιτισμό.

Υπάρχουν γνωστοί εκπρόσωποι των Ρομά;

Ε ναι, υπάρχουν και διακρίνονται σε όλους τους τομείς της ζωής, παγκοσμίως. Στην Αγγλία, διαβάζουμε πως και ο Τσάρλι Τσάπλιν είχε Ρομανί καταγωγή. Λέγεται πως μεγάλωσε σε καταυλισμό των Ρομά, στην ευρύτερη περιοχή του Μπέρμινχαμ. Δύσκολα παιδικά χρόνια. (Birmingham Live ) Ένα μεγάλο, λαμπερό ταλέντο στην βάση μίας χαμένης παιδικότητας.

Στη γειτονιά των Βαλκανίων, θυμόμαστε την Έσμα Ρετζέποβα, γνωστή ως «Βασίλισσα της Μουσικής των Ρομά». Γεννήθηκε στα Σκόπια, παντρεύτηκε στο Βελιγράδι και ανέπτυξε δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ρομά. Δύο φορές υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ανάμεσα στους διεθνώς καταξιωμένους εκπροσώπους των Ρομά, ο Έλληνας Κώστας Χατζής. Λέγεται πως όταν ήταν περιοδεία στην Αμερική, ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο για τον γνωρίσει. Υποκλινόμαστε στο ταλέντο του.

Ποιοι λοιπόν είναι οι γείτονές μας;

Οι γείτονές μας, μας λένε πως και αυτοί είναι άνθρωποι. Με διαφορετικές ρίζες μα παρόμοιο προσανατολισμό. Κουβαλούν όνειρα και ελπίδες, φόβους και προβληματισμούς, αγωνίες και ανησυχίες. Όπως όλοι οι άνθρωποι.

Πηγή: enfo.gr



Joanna K.: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου