Σάββατο 6 Ιουλίου 2019

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις πριν ανοίξουν οι κάλπες

Νεφέλη Λυγερού


Έξι δημοσκοπήσεις λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, επιβεβαιώνουν το μεγάλο προβάδισμα που διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, με άνοιγμα, μάλιστα, της ψαλίδας. Στα ευρήματά τους παρουσιάζονται τα πιο πιθανά σενάρια για ενδεχόμενη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος, κάτι που σχετίζεται τόσο με τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, όσο και με το ποσοστό της αποχής.

Εάν κάποιο από τα τρία κόμματα που εμφανίζονται στο όριο του 3% (Xρυσή Aυγή, Ελληνική Λύση και Μέρα25) δεν καταφέρει να εισέλθει στη Βουλή, η αυτοδυναμία της ΝΔ θεωρείται δεδομένη. Εάν, όμως, και τα τρία παραπάνω κόμματα εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, ενδεχομένως η ΝΔ να μην εκλέξει τους αναγκαίους 151 βουλευτές.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, δίνει μία διαφορά 9,4 μονάδων υπέρ της ΝΔ. Η δημοσκόπηση της Alco, που διενεργήθηκε για το κεντρικό δελτίο στο Open, δίνει μία διαφορά της τάξης των 8,8 μονάδων. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 31,1% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 22,3%. Στη δημοσκόπηση της Prorata για το Νewpost δίνει διαφορά 13 μονάδων υπέρ της ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Σκάι, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 36% στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 28%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή βρίσκονται η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 3%.

Η πέμπτη δημοσκόπηση έγινε από την Public Issue και δίνει διαφορά 15,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος, η ΝΔ συγκεντρώνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27% και ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, η Ελληνική Λύση με 3% και το ΜΕΡΑ25 με επίσης 3%. Τέλος, έκπληξη επιφύλαξε η έρευνα της RASS για λογαριασμό του Action24. Η δημοσκόπηση δεν αποκλείει να προκύψει τετρακομματική Βουλή, με την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου να είναι στο όριο του 3%, αλλά τη Χρυσή Αυγή και το ΜΕΡΑ25 να μένουν εκτός Κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει 39,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27,7%, το ΚΙΝΑΛ 8,2%, το ΚΚΕ 5,9% και η Ελληνική Λύση 3,2%.

ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση


Μία ανάσα, λοιπόν, πριν τις κάλπες, όλα δείχνουν πως η ΝΔ θα επικρατήσει άνετα. Οι δημοσκόποι έχουν ήδη κρίνει το νικητή. Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό θα εξαρτηθεί αφενός από το ποσοστό της ΝΔ, αφετέρου από το πόσα κόμματα θα εισέλθουν στη νέα Βουλή. Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα, το ΚΙΝΑΛ έχει εδραιώσει την τρίτη θέση, το ΚΚΕ κινείται στο γνωστό ποσοστό του, ενώ η Χρυσή Αυγή έχει διολισθήσει στην πέμπτη θέση.

Αγώνα για την είσοδό τους στη Βουλή δίνουν τόσο το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Αυτό σημαίνει ότι η νέα Βουλή μπορεί να αποτελείται από πέντε έως εφτά κόμματα. Αντιθέτως, η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και η Πλεύση Ελευθερίας δεν ξεπερνούν το 1,5%, μένοντας εκτός Βουλής. Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, εμφανίζουν τη ΝΔ τελικά να κατακτά αυτοδυναμία, ακόμα και στην περίπτωση που η νέα Βουλή είναι επτακομματική.

Ο Αλέξης Τσίπρας, λοιπόν, δεν φαίνεται να γυρίζει το παιχνίδι, παρά τις απανωτές συνεντεύξεις και το εντυπωσιακό σε πυκνότητα προεκλογικό φίνις του. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η ΝΔ –φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις– να κερδίζει ψήφους από σχεδόν όλα τα κόμματα. Το 18% των πολιτών που ψήφισαν στις ευρωεκλογές την Ελληνική Λύση θα ψηφίσει στις εθνικές κάλπες τη ΝΔ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το 10% των ψηφοφόρων της Ένωσης Κεντρώων, το 9% του ΚΙΝΑΛ και το 10% των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής. Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία μικρή εισροή από το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η κινητοποίηση και των δύο μεγάλων κομμάτων είναι μεγάλη στην προσπάθειά τους να περιορίσουν το ποσοστό της αποχής. Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό της αποχής θα είναι αρκετά υψηλό ποσοστό. Κάτι το θέρος και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, κάτι η κόπωση των διαδοχικών εκλογών, κάτι η μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος, που προεξοφλεί το νικητή, φαίνεται να αποτρέπουν αρκετούς από τα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ερώτημα για την αυτοδυναμία


Στη ΝΔ υπάρχει προβληματισμός μην τυχόν αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ή κινδυνέψει η αυτοδυναμία. Αντιθέτως, στην Κουμουνδούρου, φοβούνται μην τυχόν η απογοήτευση της επερχόμενης ήττας κρατήσει μακριά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να ανοίξει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι και τα δύο κόμματα επιλέγουν ρητορική κινητοποίησης των πολιτών. Γεγονός παραμένει ότι ο φόβος της ακυβερνησίας αλλά και η πόλωση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων πιέζουν εκλογικά τα μικρά κόμματα.

Εάν όλες οι ψήφοι πήγαιναν σε κόμματα που ξεπερνούσαν το 3% και εισέρχονταν στη Βουλή, η ΝΔ για να έχει αυτοδυναμία θα έπρεπε να συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 40,4%. Επειδή, όμως, αυτό στην πράξη δεν συμβαίνει και πάντα υπάρχουν κόμματα που δεν εισέρχονται στη Βουλή, το αναγκαίο αυτό ποσοστό μειώνεται κατά 0,4% για κάθε ποσοστιαία μονάδα που θα πάρουν αθροιστικά τα εκτός Βουλής κόμματα.

Σε όλα τα σενάρια, η ΝΔ φαίνεται πως “κλειδώνει” την αυτοδυναμία ακόμα και στην περίπτωση επτακομματικής Βουλής. Η Metron Analysis δίνει αυτοδυναμία στη ΝΔ με 155 έδρες. Η Alco της δίνει 155-165 έδρες. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα έχει 74-84, το ΚΙΝΑΛ 21-24, το ΚΚΕ 14-16, η Χρυσή Αυγή 10-11. Η Prorata αποτυπώνει, επίσης, εξαιρετικά μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει η ΝΔ την αυτοδυναμία.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αλλά και σε αυτές που έχουν προηγηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει καταλληλότερος πολιτικός και η πλειοψηφία δηλώνει πως τον εμπιστεύεται για να οδηγήσει της χώρα στην ανάπτυξη. Αναδεικνύεται με διαφορά και δημοφιλέστερος πολιτικός με 45% θετικών κρίσεων, έναντι 39% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Ακολουθούν η Φώφη Γεννημάτα με 32% και ο Γιάνης Βαρουφάκης μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα που λαμβάνουν 31%. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου συγκεντρώνει 29%. Κοινό στοιχείο των δημοσκοπήσεων είναι ότι το ΚΙΝΑΛ καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ αντίθετα η Χρυσή Αυγή εμφανίζεται σαφώς αποδυναμωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Πηγή: slpress.gr



Νεφέλη Λυγερού: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου