Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Σοκαριστικά, μεσαιωνικά βασανιστήρια, σε 19χρονο μαθητευόμενο μάγειρα στην Κέρκυρα

Ελλάδα


«Τα σημάδια, όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που αποδέχεται χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις το πρότυπο εργασίας ή συμπεριφοράς που προβάλλει κάθε ανώμαλος σαδιστής, κάθε φασιστοειδές κατακάθι που ενεργεί κατ’ εντολή των εκμεταλλευτών της κοινωνίας, δημιουργώντας γι’ αυτούς νέες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με στόχο την ικανοποίηση της απληστίας τους και την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.»

Απόσπασμα από την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, για τα μεσαιωνικά βασανιστήρια που υπέστη από καθάρματα της εργοδοσίας, μαθητευόμενος μάγερας σε πολυτελές εστιατόριο της Κέρκυρας.

Οταν πριν μερικές μέρες σχολιάζαμε την δήλωση του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ότι η Αντζελα Γκερέκου διαθέτει "εμπειρία και γνώσεις" γι΄αυτό την διόρισε πρόεδρο στον ΕΟΤ γράφαμε:

«Και τι μας λένε αυτές οι "εμπειρίες" της νέας προέδρου του ΕΟΤ; Οτι το εργασιακό καθεστώς γαλέρας –με την απασχόληση ξένων «μαθητευόμενων» εργατών με μισθούς πείνας- που επικρατεί στα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, θα συνεχιστεί και με Νεοδημοκρατική σφραγίδα.»

Φυσικά θα είναι εντελώς άστοχο και άδικο να αποδώσουμε στην Γκερέκου ότι έχει την παραμικρή ευθύνη για τα σοκαριστικά βασανιστήρια που υπέστη από τους προϊσταμένους του ένας 19χρονος μαθητευόμενος μάγειρας, σπουδαστής στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, ο οποίος έκανε την πρακτική του άσκηση σε εστιατόριο του νησιού.

Έχει όμως ευθύνες για την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί στις τουριστικές μονάδες. Και δεν μπορούμε να μην σημειώσουμε την πλήρη αφωνία της, όταν γνωστοποιήθηκε το περιστατικό, σε συνάρτηση με τις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το οποίο σε ανακοίνωση του ανάμεσα στα άλλα σημειώνει:

«Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων».

Οπως επίσης καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας Σ. Πελάης:

«παρόμοια περιστατικά, με αυτά που κατάγγειλε ο 19χρονος μαθητευόμενος μάγειρας σημειώνονται καθημερινά χωρίς όμως δυστυχώς να καταγγελθούν από τα "θύματα" καθώς υπάρχει ο φόβος της απόλυσης τους».

Αντί για δικό μας σχολιασμό ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας


«Το Δ/Σ του Ε.Κ.Κ. συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 2 Αυγούστου με πρώτο θέμα τη σοβαρή καταγγελία πρακτικά ασκούμενου μάγειρα σε γνωστή πολυτελή επιχείρηση εστίασης της Κέρκυρας για βασανισμό που υπέστη από τους προϊσταμένους του.

Οι προϊστάμενοι του μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία ενεργούσαν εις γνώση του ιδιοκτήτη και γνωστότατου επιχειρηματία.

Η πρακτική άσκηση στο πολυτελές κατάστημα από τους «μεγάλους» σεφ περιελάμβανε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα.

Με αυτούς τους τρόπους ασκούνταν στη μαγειρική ο νέος αυτός πρακτικάριος!!

Είναι πραγματικά σοκαριστικές τόσο οι αναφορές στο κείμενο – καταγγελία όσο και οι φωτογραφίες του νέου με τις πληγές. Τα δε καταγγελλόμενα επιβεβαιώνονται και από συναδέλφους του, σε συνάντηση που είχαν με συνδικαλιστή του κλάδου.

Τα φαινόμενα βίας, αυταρχισμού και εργοδοτικής τρομοκρατίας έχουν οξυνθεί το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα στους νέους που εργάζονται στον επισιτισμό – τουρισμό. Στόχος της εργοδοσίας είναι η δημιουργία μιας νέας γενιάς τρομαγμένων δούλων.

Οι πληγές στα χέρια του πρακτικά ασκούμενου μάγειρα από τα βασανιστήρια του στελέχους της εργοδοσίας με το χρόνο θα κλείσουν. Είμαστε βέβαιοι ότι με τη στήριξη της οικογένειάς του, τη συμπαράσταση των εργαζομένων και κυρίως με τη δύναμη και το θάρρος που ο νέος συνάδελφος απέδειξε ότι διαθέτει καταγγέλλοντας ανοιχτά τους βασανισμούς του, γρήγορα θα κλείσουν και τα τραύματα της ψυχής του.

Τα σημάδια, όμως από τις πληγές στα χέρια του νέου αυτού εργαζόμενου θα μείνουν ανεξίτηλο στίγμα στην κοινωνία μας. Μια κοινωνία που αποδέχεται χωρίς σοβαρές αντιρρήσεις το πρότυπο εργασίας ή συμπεριφοράς που προβάλλει κάθε ανώμαλος σαδιστής, κάθε φασιστοειδές κατακάθι που ενεργεί κατ’ εντολή των εκμεταλλευτών της κοινωνίας, δημιουργώντας γι’ αυτούς νέες συνθήκες δουλείας και εκμετάλλευσης των εργαζομένων, με στόχο την ικανοποίηση της απληστίας τους και την υπερσυσσώρευση των κερδών τους.

Αυτό το φαινόμενο βασανισμού δεν είναι μοναδικό. Καθημερινά στους χώρους δουλειάς οι πρακτικά ασκούμενοι αντιμετωπίζουν ανάλογες συνθήκες με βασανισμούς, καψώνια, ύβρεις, απειλές, εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς (πολλές φορές άσχετης με το αντικείμενο της άσκησής τους), με υπερωρίες που φτάνουν τις δέκα και δώδεκα ώρες, χωρίς ρεπό, χωρίς σωστή διατροφή, χωρίς αναρρωτική άδεια όταν ασθενήσουν.

Τα νέα αυτά παιδιά στις περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις τα στοιβάζουν σε ακατάλληλα καταλύματα όπου δε μπορούν ούτε να κοιμηθούν σωστά ούτε να αναπληρώσουν τις δυνάμεις τους από βάρδια σε βάρδια.

Τα φαινόμενα αυτά δεν καταγγέλλονται ανοικτά λόγω της τρομοκρατίας που ασκείται από διευθυντές και προϊσταμένους που απειλούν ευθέως μέσω της βαθμολόγησης ή και της διακοπής της πρακτικής άσκησης όποιον δεν ακολουθήσει τους «κανόνες». Η καταγγελία για τον πρακτικά ασκούμενο σημαίνει απόλυση, απώλεια της πρακτικής άσκησης και χάσιμο της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Πηγή: tsak-giorgis.blogspotΗ Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου