Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

"Τίναξαν στον αέρα" τη Βουλή οι τροπολογίες του υπουργού Εργασίας

Βαγγέλης Σαρακινός


Ότι δεν κατάφερε να κάνει η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την διακυβέρνηση των ΟΤΑ, το πέτυχαν δύο τροπολογίες του Υπουργείου εργασίας, σηκώνοντας κυριολεκτικά τη Βουλή στο πόδι. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για μη σεβασμό των θεσμών και αποχώρησαν από την διαδικασία, με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει ότι φέρνουν μνημονιακες τροπολογίες μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

Με την πρώτη τροπολογία θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης ή συντάξεων για όλες τις συντάξεις γήρατος, αναπηρίας και θανάτου που απονέμονται από τον ΕΦΚΑ ή επανυπολογίστηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016. Η ρύθμιση αφορά συντάξεις για τις οποίες μέρος του χρόνου ασφάλισης διανύθηκε ή ανάγεται έως και 31.12.2016.

Σύμφωνα με την τροπολογία, το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί στα 20 έτη ασφάλισης (ήτοι στο ποσό των 4.608 ευρώ), στο οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας. Το ίδιο ανώτατο ποσό εφαρμόζεται και για τις συντάξεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του Ν. 4387/2016 (12.5.2016) ή ανατρέχουν στην ανωτέρω ημερομηνία.

Σε ό,τι αφορά ποσά συντάξεων που έχουν ήδη απονεμηθεί ή επανϋπολογιστεί, μετά την έναρξη ισχύος του ανωτέρω νόμου, και υπερβαίνουν το νέο ανώτατο όριο, προσαρμόζονται σε αυτό από την ημερομηνία έναρξης καταβολής ή επανυπολογισμού τους. Επίσης, όπου υπάρχουν διαφορές αναζητούνται ως καλοπίστως εισπραχθείσες και επιστρέφονται με παρακράτηση σε ποσοστό 20% της μηνιαίας καταβαλλόμενης σύνταξης και μέχρι την εξόφληση όλου του υπερβάλλοντος ποσού που έχει καταβληθεί.

Αλλαγές στα εργασιακά


Με τη δεύτερη τροπολογία, καταργούνται αφότου ίσχυσαν διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας σχετικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (άρθρο 9 ν.4554/2018), τον βάσιμο λόγο ως σωρευτικό κριτήριο για το έγκυρο της καταγγελίας της εργασιακής σχέσης εργαζόμενου (άρθρο 48 του ν.4611/2019) και την την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών (άρθρο 58 ν, 4611/2019).

Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος καταργείται η διάταξη του άρθρου 9 του ν. 4554/2018, με την οποία επιχειρήθηκε η γενική νομοθετική ρύθμιση για την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων. Σύμφωνα με το σκεπτικό του υπουργείου η διάταξη αυτή προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και δυσκολίες εφαρμογής.

Έτσι η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας κρίνουν ότι η διάταξη πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου να είναι σαφής η ευθύνη του εργοδότη έναντι των εργαζομένων που αυτός απασχολεί, ανεξαρτήτως των συμβατικών σχέσεων που ο εργοδότης αναπτύσσει με τρίτους ως επιχειρηματίας.

Τσίπρας: Φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες


Οι τροπολογίες του υπουργείου Εργασίας προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με τον Αλέξη Τσίπρα να καταγγέλλει ότι «στα κλεφτά φέρνουν μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια».

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην πρωθυπουργός σχολιάζει επίσης ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι τελικά κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ» και κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογιών που «καταργούν την υποχρέωση των εργοδοτών να αιτιολογούν απολύσεις καθώς και την ευθύνη εργολάβων/υπεργολάβων απέναντι στους εργαζόμενους τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση ότι νομοθετεί «καθ΄ υπαγόρευση του ΣΕΒ» και κάνει λόγο για «κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΣΕΒ».  “Τροπολογίες ΣΕΒ” χαρακτήρισε την κατάργηση των βασικών διατάξεων προστασίας της εργασίας και η πρώην υπουργός Εργασίας και αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Στο πόδι η αντιπολίτευση


Οι τροπολογίες κατατέθηκαν λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τις παρεμβάσεις στην διακυβέρνηση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση όλων των κομμάτων.

«Για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική και αντιδημοκρατική διαδικασία» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Ό,τι χειρότερο συνέβαινε τα τελευταία χρόνια είδαμε να επαναλαμβάνεται σήμερα και μάλιστα στην πρώτη στιγμή της θητείας αυτής της κυβέρνησης» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης. Έντονη ήταν και η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου που μίλησε για «απαράδεκτη, μεθοδευμένη συμπαιγνία κυβέρνησης και προεδρείου της Βουλής προκειμένου να περάσουν αυτές οι άθλιες τροπολογίες».

«Απαράδεκτο έγκλημα» χαρακτήρισε την διαδικασία ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και ζήτησε την απόσυρσή τους, γιατί όπως είπε, «διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται». Τέλος για «πλήγμα στον κοινοβουλευτισμό και τεράστιο ατόπημα της κυβέρνησης» μίλησε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Βρούτσης: Καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις


Στα κόμματα της αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υποστηρίζοντας ότι βιάστηκαν να αποχωρήσουν, αλά και ότι η αποχώρησή τους μπορεί να ήταν «εσκεμμένη», επειδή όπως είπε, «ήξεραν τι θα ακούσουν και δεν ήθελαν να είναι παρόντες».

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε «κρίσιμες, σημαντικές και θετικές» τις διατάξεις των τροπολογιών που κατέθεσε στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορεί να κωλυσιεργούμε μπροστά σε αγκυλώσεις και ιδεοληψίες και να μένουμε στάσιμοι και αγκυλωμένοι σε ένα χθες που έχει τραυματίσει την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για το ανώτατο ποσό μηνιαίας σύνταξης, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει και κρύβεται για να μην αποκαλυφθεί η βαριά κληρονομιά που άφησε, επιμένοντας στο ότι είχαν εγκριθεί συντάξεις ύψους έως και 24.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι επρόκειτο για «τραγελαφική και ιδεοληπτική » Τέλος χαρακτήρισε «βλαπτική» τη διάταξη για τον βάσιμο λόγο απόλυσης, επαναλαμβάνοντας ότι επρόκειτο περί ιδεοληπτικής διάταξης.

Πηγή: SL press



Βαγγέλης Σαρακινός: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου