Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Προσφυγικό: Ταξικό και όχι ζήτημα φιλανθρωπίας

Σωτήρης Βλάχος


Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος ως ζητήματος που απαιτεί απλά τη φιλανθρωπία απέναντι σε δυστυχισμένους ανθρώπους, δεν μπορεί να αναχαιτίσει την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού που σηκώνουν απειλητικά το κεφάλι τους.

Οι «Ενωμένοι Μακεδόνες», μια φασιστοσύναξη στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, έφαγαν μπόλικο χοιρινό και τραγούδησαν το «Μακεδονία ξακουστή».

Γλέντησαν έξω από χώρο κράτησης πεινασμένων προσφύγων, με τις σημαίες του έθνους υψωμένες για να «προστατέψουν την πατρίδα και τα ιδανικά της»!

«Με άφθονο χοιρινό κρέας και αλκοόλ… αντιστεκόμαστε με κάθε τρόπο στον εποικισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης, από τους κατευθυνόμενου ς ισλαμιστές …»

«Απέναντι στον διεθνιστικό και ισλαμικό λαθροεποικισμό… απαντάμε με… άφθονο χοιρινό κρέας, με άφθονο αλκοόλ… και αγωνιστική δράση!»

Η γελοιότητα, η μισανθρωπία και παλιανθρωπιά σε όλο τους το μεγαλείο. Μαζί και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Νυν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπερασπίστηκαν το δικαίωμα του Έλληνα να ψήνει σουβλάκια. Από την όλη υπόθεση, αυτό βρήκαν να πουν.

Η νέα κυβερνητική εξουσία εκτρέφει το ρατσισμό. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις τοπικών κοινωνιών ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στις κοινότητες τους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σ. Πέτσας, ανάφερε, ότι είναι «σε ένα βαθμό δικαιολογημένες».

Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της χώρας που η πλειοψηφία υποδέχθηκε αρχικά τους πρόσφυγες με υποδειγματικό τρόπο, ξεπηδούν σήμερα υστερικές φωνές κατά των απόκληρων. Φωνές που παίρνουν ακόμα πιο άθλια διάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία εκατόν περίπου χρόνια, η Ελλάδα έστειλε εκατομμύρια μετανάστες σε όλο τον κόσμο. Και στη Συρία.


Οι απόψεις που αρχίζουν να επικρατούν ολοένα και περισσότερο, δεν είναι μόνο μισάνθρωπες και αποκρουστικές. Στο όνομα της ασφάλειας των Ελλήνων, υποσκάπτουν το μέλλον τους. Ο ρατσισμός και εθνικισμός είναι η πιο απαραίτητη πρώτη ύλη του φασισμού, που όπως απέδειξε η ιστορία θα σαρώσει τους πάντες «άλλους», ειδικά το κίνημα και την αριστερά που είναι οι κύριοι στόχοι του, μόλις αποκτήσει την απαραίτητη δύναμη.

Το φασισμό και την απαραίτητη πρώτη ύλη του, εκτρέφουν πάνω από όλα η κρίση του καπιταλισμού, η φτώχεια και δυστυχία που δημιουργεί. Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση τους αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης.

Η φιλανθρωπία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Η φιλανθρωπία απέναντι στους πρόσφυγες από μόνη της, θα φαντάζει ολοένα και περισσότερο ρομαντική ουτοπία της αριστεράς, όσο η κρίση θα στερεί ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα επιβίωσης και από τους ντόπιους πληθυσμούς.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι απόλυτα ταξικό. Που τόσο φανερά δημιούργησαν η κρίση και οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι με τις ανείπωτες καταστροφές και την άνοδο των πιο ακραίων θρησκευτικών και εθνικιστικών κινημάτων που δημιούργησαν. Και το μόνο που μπορεί να πετύχει κάθε πολιτική χίμαιρα εθνικής προστασίας των Ελλήνων, των Κυπριών ή οποιουδήποτε άλλου, είναι να δίνει ακόμα πιο μεγάλες διαστάσεις στην ανεξέλεγκτη και εντελώς αδιέξοδη σημερινή κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή αριστερά, μαζί με πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, που θα πρέπει να βάζει στο στόχαστρο τουλάχιστον το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει να συντονίσει την πιο ενεργή δράση για σταμάτημα των δυτικών επεμβάσεων που επέφεραν τόσες καταστροφές στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο. Στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν διεκδικήσεις που να ενώνουν τους ντόπιους με τους πρόσφυγες. Όπως σημαντικές αυξήσεις στις επιχορηγήσεις των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων από χρήμα που θα πρέπει να εξοικονομηθεί από τις διασώσεις του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος. Όπως κρατικοποίηση των πολεμικών βιομηχανιών και τον πιο αυστηρό δυνατό έλεγχο σε ποιους πωλούνται όπλα.

Έτσι θα μπει το πιο ξεκάθαρο στίγμα για το τι φταίει, και από αγώνας εθνικός ενάντια στους πρόσφυγες, θα γίνει αγώνας ταξικός μαζί με τους πρόσφυγες.

Πηγή: socialistikiekfrasi.com



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου