Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ο θάνατος της αλήθειας είναι μόνο η μισή αλήθεια - Οι πρώτοι νεκροί του πολέμου

Στάθης


Λέγεται, και ορθώς λέγεται, ότι ο πρώτος νεκρός του πολέμου είναι η αλήθεια. Υπ' αυτήν την έννοια οι πρώτοι νεκροί του πολέμου είναι οι λέξεις. Και οι έννοιες που αποτυπώνουν. Όμως αυτό είναι η μισή αλήθεια. Οι λέξεις είναι ήδη νεκρές εν όψει του πολέμου. Οι λέξεις, η λογική, οι έννοιες πεθαίνουν, πρέπει να πεθάνουν για να ξεσπάσει ο πόλεμος.

Κι ακόμα περισσότερο: όταν η ειρήνη είναι στην πραγματικότητα ένας διαρκής πόλεμος, κηρυγμένος ή ακήρυκτος, τότε οι λέξεις είναι διαρκώς νεκρές, τότε το νόημα των λέξεων και των εννοιών δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα απέραντο νεκροταφείο με τάφους που πάνω τους γράφουν το όνομα μας.

Τα τελευταία χρόνια, επί τρεις τουλάχιστον δεκαετίες, η παρένδυση των εννοιών και οι ευφημισμοί έχουν υψωθεί στο μέγεθος μιας Βαβέλ ευθέως ανάλογης με το βάθος της αποβλάκωσης που αυτή η Βαβέλ προκαλεί. Μια λαλέουσα Βαστίλλη που διευρύνει διαρκώς την επικράτεια της, όπως η πανούκλα εξαπλώνει την αθλιότητα, τον τρόμο και την αποσάρθρωση του θανάτου πριν από τον ίδιο τον θάνατο.

Σταχυολογώντας μόνον μιας ημέρας (κάποια από τα) μαργαριτάρια: Τραμπ: “Επέμβαση”, όχι “Εισβολή”. Ερντογάν: “Εεεε , Ευρώπη! Αν το πείτε εισβολή, θα σας γεμίσω πρόσφυγες” (Δηλαδή είναι εισβολή, αλλά εγώ σας εκβιαζω). Μητσοτάκης: “Το ΝΑΤΟ πρέπει να... προσαρμοστεί (Συρία, Ανατολική Μεσόγειος) για να διατηρήσει τον χαρακτήρα του”.

Αντιπαρέρχομαι την αγωνία του Ερντογάν να μη σκοτωθεί κανένας άμαχος(!), την ουρανομήκη ανοησία Τραμπ περί Νορμανδίας και το αίνιγμα πότε οι Κούρδοι είναι σύμμαχοι και πότε τρομοκράτες. Αντιπαρέρχομαι και την κωμική δήλωση Γιούνκερ: “Είμαι Κύπριος, όλοι είμαστε Κύπριοι”, διότι όλη αυτού του είδους η ρητορική απλώς επιμερίζεται στις σφαίρες της βλακείας, της προπαγάνδας και της μπούρδας.

Αλλά αν η εξουσία μετέρχεται τη λογική του παραλόγου δια της παρενδύσεως των εννοιών, αν αυτή η ρητορική επαναλαμβάνεται διαρκώς σε όλους τους πολέμους (από τον διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας έως σήμερα), οι πολίτες (δεξιοί και αριστεροί) τι κάνουν; Πιστεύουμε ότι όσο δεν λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, δεν θα έχουμε κόστος;

Φασιστικό και ιμπεριαλιστικό κράτος


Η Τουρκία είναι ένα φασιστικό και ιμπεριαλιστικό κράτος. Το λέει αυτό η τηλεόραση; το γράφουν οι εφημερίδες; Όχι (πλην ολίγων εξαιρέσεων). Το φασιστικό και ιμπεριαλιστικό αυτό κράτος επιχειρεί εισβολή με στόχο την προσάρτηση (κατά το προηγούμενο της Αλεξανδρέτας στη δεκαετία του 1930) και μέσον την εθνοκάθαρση. Πλην όμως, αν “παρεκτραπει” ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει το “μεγαλείο της σοφίας του Τραμπ”!

Ως φαίνεται το “μωραίνει ο Κύριος, ον βούλεται απωλέσαι” αναφέρεται στην αποβλάκωση που προκαλεί η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που γίνεται και σε αυτό που λέγεται. Για παράδειγμα: η κλιματική αλλαγή είναι ο καπιταλισμός. Φαίνεται να το έχουν εμπεδώσει αυτό οι μάζες των νεαρών πολιτών που διαδηλώνουν σε όλον τον πλανήτη; Μάλλον όχι, διότι οι διαδηλώσεις αυτές κάθε άλλο παρά αντικαπιταλιστικές είναι.

Αντιθέτως, διάφορες ΜΚΟ και ποικιλώνυμες πολυεθνικές εταιρείες έχουν πονηρά “χωθεί” και σε αυτό το κίνημα, με κύριο όχημα το γεγονός ότι διαδηλωτές και εξουσία ομιλούν πλέον την ίδια γλώσσα. Με τις μάζες να προσλαμβάνουν την κυρίαρχη σημειολογία ως τον δικό τους τρόπο σκέψης. Έτσι, ο παραλογισμός του “πληρώνω για να ρυπαίνω” χρειάσθηκαν 25-30 χρόνια για να τεθεί υπό αμφισβήτηση σε μαζική κλίμακα.

Οι πρώτοι νεκροί του πρώτου πολέμου από Κτίσεως Κόσμου ήταν οι άμαχοι. Κι όμως, χιλιάδες χρόνια μετά, η μεγάλη πλειονότης των πολιτών στον πλανήτη εξακολουθεί να είναι υπήκοη της ρητορικής των εξουσιών περί τη φροντίδα τους για τους αμάχους εν πολέμω!

Όσο για εμάς τους Έλληνες, η εισβολή στη Συρία και η πειρατεία στην Ανατολική Μεσόγειο αποδεικνύουν ότι ένα προτεκτοράτο που διοικείται από Συβαρίτες τη μια φορά και από Αβδηρίτες την άλλη, μπορεί να ελπίζει μόνον στην Τύχη. Όμως, οι παντοδύναμες υπερφυσικές δυνάμεις του Σύμπαντος ίσως να έχουν κουρασθεί κάπως να σώζουν τους Έλληνες από τους “άλλους”. Και πάντως είναι βέβαιον ότι εν τέλει ούτε αυτές θα μπορούν να σώζουν στο διηνεκές τους Έλληνες από τους Έλληνες...

Υ.Γ.1: Τέταρτη ημέρα της τουρκικής εισβολής, όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, και οι επιχειρήσεις τείνουν να εξελιχθούν στις πιο άγριες και πολύνεκρες από όσες έχουν επισυμβεί έως τώρα στη Μέση Ανατολή.

Υ.Γ.2: Αν η Τουρκία επιτύχει τους βραχυπρόθεσμους στόχους αυτής της εισβολής, πόσω μάλλον τους μακροπρόθεσμους, τότε η χώρα αυτή θα ανέλθει στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Οι νέοι Οθωμανοί ως ηγέτιδα μουσουλμανική δύναμη θα βρεθούν ξανά “μπροστά στη Βιέννη” και στα “ανοιχτά της Κριμαίας”.

Πηγή: slpress.gr



Στάθης: Σχετικά με τον συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου