Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

«Αυτοκτονία» αποφάσισε η σύνοδος για το κλίμα

Τάσος Σαραντής


Μπορεί να χαρακτηριστεί παταγώδης αποτυχία, αλλά οι λέξεις ίσως δεν φτάνουν για να αποδοθεί το απόλυτο χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, που κορυφώθηκε στην 25η σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα (COP25), εξαιτίας της εμμονής των μεγάλων οικονομιών του πλανήτη να παραμείνουν πιστές στο στρεβλό μοντέλο «ανάπτυξης» που δημιούργησε την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης.

Μιας εμμονής που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων, κυρίως φτωχών ανθρώπων που απομένουν έρμαια των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ευθύνες που τους αναλογούν.

Υστερα από δύο εβδομάδες διαπραγματεύσεων, η σύνοδος στη Μαδρίτη απέτυχε να καταλήξει σε μια συμφωνία για ένα από τα πλέον φλέγοντα ζητήματα, τους κανόνες των διεθνών αγορών άνθρακα, αλλά και για τη χρηματοδότηση των φτωχότερων χωρών, προκειμένου να περιορίσουν τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μη επιβαρύνοντας παράλληλα με επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου.

Ενδεικτική του αποτελέσματος της συνόδου, που το μόνο που κατάφερε ήταν να εγκρίνει μια ελάχιστη συμφωνία, αφήνοντας απέξω τα προαναφερόμενα σημαντικότερα ζητήματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση της επείγουσας κλιματικής κατάστασης, ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, λίγο μετά το τέλος της συνόδου:

«Απογοητεύτηκα από το αποτέλεσμα της COP25. Η διεθνής κοινότητα έχασε μια σημαντική ευκαιρία προκειμένου να αποδείξει ότι έχει μεγαλύτερες φιλοδοξίες στον τομέα της μείωσης των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, της προσαρμογής και της χρηματοδότησης της κλιματικής κρίσης», ανέφερε.

Το τελικό κείμενο που προέκυψε, καλεί για «επείγουσες ενέργειες», προκειμένου να μειωθεί η απόσταση ανάμεσα στις δεσμεύσεις και τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για τη μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας στους συν 2 βαθμούς Κελσίου.

Όμως, σχεδόν καμία από τις μεγάλες χώρες - ρυπαντές δεν ανέλαβε κάποια δέσμευση για την αύξηση των στόχων της, ούτε έδειξε ότι προτίθεται να το κάνει το 2020. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, που εγκαταλείπουν τη Συμφωνία του Παρισιού το Νοέμβριο του 2020, αλλά και η Κίνα και η Ινδία, που επέμειναν στην αναγνώριση της ευθύνης των ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών να κάνουν περισσότερα και να τηρήσουν την υπόσχεσή τους για οικονομική βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, προτού προχωρήσουν στις δικές τους αναθεωρημένες δεσμεύσεις.

Από την πλευρά τους, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία και η Αυστραλία επιχείρησαν να εισαγάγουν όρους που τις ευνοούσαν στους κανονισμούς για τις αγορές άνθρακα, γεγονός που θα τους επέτρεπε να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους, χωρίς ουσιαστικά να προχωρήσουν σε κάποια ενέργεια για τη μείωση των εκπομπών τους, αλλά δεν το πέτυχαν.

Λίγα ήταν τα κράτη που συμμετείχαν στις φετινές συνομιλίες με επικαιροποιημένα σχέδια για την επίτευξη των στόχων του Παρισιού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να συμφωνεί τελικά με τον μακροπρόθεσμο στόχο της να φθάσει σε μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Μόλις 80 χώρες περίπου δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις, εντούτοις όλες μαζί δεν ευθύνονται για παραπάνω από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών.

Διάσκεψη


Και όλα αυτά συνέβησαν, παρόλο που η COP25 ήταν μια από τις διασκέψεις για το κλίμα με τις μεγαλύτερες παρατάσεις (40 και πλέον ωρών από τη λήξη της την Παρασκευή), γεγονός ενδεικτικό των αντιθέσεων και των διαιρέσεων που προέκυψαν.

Επιπλέον, το απογοητευτικό αποτέλεσμα της διάσκεψης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με μια χρονιά που σημαδεύτηκε από την έκρηξη του κλιματικού ακτιβισμού, με εκατομμύρια νέους να κατεβαίνουν στους δρόμους, εμπνευσμένοι από την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και το κίνημα Extinction Rebellion, αλλά και από κάθε είδους κλιματικές καταστροφές.

Ενδεικτικές της απογοήτευσης για την έκβαση της διάσκεψης ήταν οι δηλώσεις συμμετεχόντων σε αυτήν, λίγο πριν και μετά τη λήξη της.

«Αν υπήρχε μια φορά στην ιστορία που θα έπρεπε να πω “οι κυβερνήσεις τα σκάτωσαν”, θα το έλεγα σήμερα στη Μαδρίτη. Πρόκειται για μια καταστροφική, βαθιά καταστροφική έκβαση, η χειρότερη που έχω δει ποτέ.

Σε μια εποχή που οι επιστήμονες προειδοποιούν για τρομακτικές συνέπειες εάν οι εκπομπές συνεχίσουν να αυξάνονται και εκατομμύρια μαθητές βγαίνουν στους δρόμους, αυτό που συμβαίνει εδώ στη Μαδρίτη είναι μια προδοσία των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Είναι ντροπιαστικό, και οι κυβερνήσεις απλά δεν κάνουν τη δουλειά τους να προστατεύσουν τον πλανήτη», δήλωσε ο Μοχάμεντ Αντοου, διευθυντής της Power Shift Africa.

«Είχαμε 25 χρόνια συνομιλιών και το μόνο πράγμα που πραγματικά έχει σημασία είναι ότι οι παγκόσμιες εκπομπές εξακολουθούν να αυξάνονται», δήλωσε ο Τιμ Κρόσλαντ από το κίνημα Extinction Rebellion. «Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η επιστήμη παραβλέπεται. Ο,τι κι αν συμβεί, δεν θα εγκαταλείψουμε. Εχουμε μόλις αρχίσει», έγραψε στο twitter η Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Τα φώτα έσβησαν για την 25η σύνοδο για το κλίμα και η Βρετανία θα έχει μπροστά της ένα διπλωματικό βουνό μέχρι την επόμενη σύνοδο που θα φιλοξενήσει.

Οσο κι αν υπάρχουν διάφοροι βαθμοί αβεβαιότητας σχετικά με την κλίμακα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το βέβαιο είναι ότι ο κόσμος είναι πλέον θερμότερος κατά περίπου έναν βαθμό Κελσίου από ό,τι πριν από την ευρεία εκβιομηχάνιση, οι 20 πιο θερμότερες χρονιές έχουν καταγραφεί όλες τα τελευταία 22 χρόνια, με τα έτη από το 2015-2018 να αποτελούν την πρώτη τετράδα και ότι, αν συνεχιστεί η σημερινή τάση, η θερμοκρασία θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου