Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Έκρυθμη η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Εγκλωβισμένοι οι πρόσφυγες

Ελλάδα


Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου, ύστερα από την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «ανοίξει» τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Η απόφαση ήρθε μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών στο Ιντλίμπ της Συρίας. Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία, με την ενίσχυση ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ, και η αντιπαράθεση Συρίας – Ρωσίας, έχει δημιουργήσει έκρυθμη κατάσταση με αποτέλεσμα διαμορφώνονται κύματα προσφύγων που προσπαθούν να επιβιώσουν. Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την «απειλή» του προσφυγικού συμμετέχοντας έντονα στο τυχοδιωκτικό παιχνίδι της Δύσης.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο ενισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού και των Συνοριοφυλάκων. Η dw καταγράφει ότι μετά τις εξελίξεις 120.000 άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν προς την Ελλάδα. Παράλληλα, την ίδια στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει τη λεγόμενη ευρωτουρκική συμφωνία oι τουρκικές αρχές, σύμφωνα με καταγγελίες, προτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, μετά το κλείσιμο των συνόρων στις Καστανιές του Έβρου οι πρόσφυγες έχουν βρεθεί εγκλωβισμένοι ανάμεσα στο τουρκικό και το ελληνικό φυλάκιο. Από τη μια οι αρχές της Τουρκίας δεν τους αφήνουν να γυρίσουν πίσω και από την άλλη οι ελληνικές αρχές επιδιώκουν να τους απωθήσουν για να μην περάσουν στην Ελλάδα. Ο στρατός έχει απλώσει στο δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα προκειμένου να μην επιτρέψει την πρόσβαση των προσφύγων. Σύμφωνα με το CNN Τurk, η ελληνική πλευρά έριξε δακρυγόνα σε μετανάστες στην συνοριακή πύλη Edirne Pazarkule. για να αποτρέψουν την είσοδο.

Στο μεταξύ, σύσκεψη για τις εξελίξεις στο προσφυγικό συγκαλεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο στις 09:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρου και εκπροσώποι του Λιμενικού Σώματος.

Πηγή: imerodromos.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου