Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Ιστορική η 13η Μαρτίου για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας

Τάσος Σαραντής


Ως μια ιστορική μέρα για το φιλοζωικό κίνημα της χώρας μας, αλλά και για το ευρωπαϊκό, χαρακτηρίζει την 13η Μαρτίου 2020 η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ), μέρα που με απόφασή της η Περιφέρεια Αττικής ανέστειλε την άδεια λειτουργίας του «Δελφινάριου» στο Αττικό Πάρκο («“Πιρουέτες” τέλος: Ανακαλείται η άδεια της Αττικό Ζωολογικό Πάρκο», 15/3/2020, «Εφ.Συν.»).

Και μάλιστα, προτείνει τη μεγάλη αυτή νίκη «να την γιορτάσουμε όλοι οι φιλοζωικοί φορείς μαζί στο Σύνταγμα, μετά τη λήξη της δοκιμασίας που περνάμε σήμερα σαν χώρα».

Σημειώνεται ότι η ΠΦΠΟ, όπως και άλλοι ελληνικοί και ξένοι φορείς, έδωσε τη δική της μεγάλη μάχη, τόσο σε νομικό, όσο και θεσμικό επίπεδο, εστιάζοντας στις άπειρες διαπιστωμένες από τα αρμόδια όργανα πολεοδομικές παρατυπίες του «Δελφινάριου», όπου γινόταν εκμετάλλευση δελφινιών για εμπορικούς σκοπούς, για τις οποίες εκκρεμούσαν πρόστιμα συνολικά 1.588.000 ευρώ, αλλά και τελεσίδικες καταδικαστικές αποφάσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια η ΠΦΠΟ άσκησε έντονες πιέσεις για την εφαρμογή της νομιμότητας, προς πάσα κατεύθυνση, πέρα από τη συμμετοχή της στις διαμαρτυρίες. Με επιστολές της προς την εκπαιδευτική κοινότητα, παρότρυνε να μην πηγαίνουν τους μαθητές σε χώρους εγκλεισμού και βασανισμού άγριων ζώων, ενώ το 2017 πέτυχε την έκδοση επιστολής παραίνεσης από το υπουργείο Παιδείας προς τις εκπαιδευτικές Διευθύνσεις της χώρας, για μη επισκέψεις των σχολείων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο.

Μεταξύ άλλων, η ΠΦΠΟ κατέθεσε επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Δόμησης και Κατεδαφίσεων (9/05/18), με την οποία ζητούσε να προχωρήσει άμεσα στον έλεγχο των εγκαταστάσεων της κολυμβητικής δεξαμενής και των πέριξ αυτής εγκαταστάσεων και να τηρηθεί η αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την κατεδάφισή τους.

Με νέα επιστολή της προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (28/5/2019)ν η ΠΦΠΟ είχε απαιτήσει την εκτέλεση της αμετάκλητης δικαστικής απόφασης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Σπάτων.

Επιπλέον, η ΠΦΠΟ είχε καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του τότε υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη, με την οποία αδειοδοτήθηκε το «Δελφινάριο», όπου αναφέρεται όλο το αμαρτωλό ιστορικό των παραβάσεων που είχαν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κορωνοϊού θέλοντος, η αίτηση, μετά από αναβολές, εκδικάζεται τον Μάιο.

«Πλέον ήλθε η στιγμή, όλοι μαζί να δώσουμε την τελική μάχη και να κερδίσουμε τον πόλεμο, το οριστικό κλείσιμο πλέον του “Δελφινάριου”, αλλά και του ζωολογικού κήπου, εν γένει της επιχείρησης», αναφέρει η ΠΦΠΟ. «Τέλος, όλοι οι φιλοζωικοί οργανισμοί σε συνεργασία με την Περιφέρεια -την οποία οφείλουμε, έτσι κι αλλιώς, να συγχαρούμε- αλλά και άλλες αρχές, να βρούμε τις καλύτερες λύσεις για τα βασανισμένα αυτά ζώα. Και δεν ξεχνάμε και τα 6 δελφίνια που άφησαν την πνοή τους στις πισίνες του Αττικού Πάρκου, αλλά και τους δύο ιαγουάρους που δολοφονήθηκαν σχετικά πρόσφατα», καταλήγει.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη