Κυριακή 1 Μαρτίου 2020

Τα Νησιά μετά την Εισβολή των ΜΑΤ, ο Εκβιασμός της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση» της Ντροπής

Γιάννης Περάκης


Αυτή η κυβέρνηση ίσως μείνει στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ως η πλέον πολιτικά ανεγκέφαλη κυβέρνηση από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Οι λόγοι πολλοί. Σταχυολογώντας χρονολογικά μερικούς:

  • Απεφάσισε να στείλει τα ΜΑΤ στα νησιά δηλαδή σε παραμεθόριες περιοχές (Ν. 287/1976 Αρθρο 1. "Παραμεθόριαι περιοχαί, δια την εφαρμογήν των διατάξεων του παρόντος Νόμου, νοούνται αι περιοχαί των Νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου."),
  • Η άνευ όρων οπισθοχώρηση της «κυβέρνησης» με την φυγή των ΜΑΤ από τα νησιά Εάν παρέμεναν μερικές ημέρες θα ήταν σίγουρο ότι θα υπήρχαν νεκροί, με δεδομένο ότι υπάρχουν εθνοφύλακες με όπλα σε συνάρτηση με την διαγωγή που επέδειξαν τα ΜΑΤ, ως εισβολείς και έδρασαν σαν κοινοί χούλιγκαν, τραμπούκοι και μπαχαλάκηδες, έκαψαν δάση, έσπασαν αμάξια, έριξαν χημικά σε γυναικόπαιδα, ακόμα και στον παπά του χωριού,
  • Υπάρχει στον Έβρο και στα νησιά ο κίνδυνος της εισόδου χιλιάδων προσφύγων μετά τον εκβιασμό του Ερντογάν, με τους 120 χιλιάδες μετανάστες που κατευθύνονται προς τις Καστανιές, υπάρχουν χιλιάδες ακόμη που καταφθάνουν στα Τουρκικά παράλια και ετοιμάζονται να περάσουν απέναντι..
  • Οι επιθέσεις των ΜΑΤ συνεχίζονται αναίτια μετά το φιάσκο, στην Αθήνα στις πορείες των φοιτητών και την χθεσινοβραδυνή στην ΑΣΟΕΕ.

Με τέτοια μεγάλα μέτωπα ανοιχτά, η «κυβέρνηση» επέλεξε να επιβάλλει:

1) Μητσοτάκης: «Άγονες οι αντιδράσεις στα νησιά. Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν»,

2) Χίος - Λέσβος: 21 συλλήψεις για τις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ. Κατά περίπτωση, οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι για τις πράξεις της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διατάραξης κοινής και οικιακής ειρήνης, της απόπειρας παράνομης βίας και βίας κατά υπαλλήλων και τέλος της φθοράς ξένης περιουσίας. Το αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Χίου τους παρέπεμψε να δικαστούν σε τακτική δικάσιμο στις 30 Απριλίου. Στη Μυτιλήνη συνελήφθησαν τρία άτομα. Ορίστηκε τακτική δικάσιμος στο αυτόφωρο πλημμελειοδικείο Χίου να δικαστούν στις 11 Ιουνίου.

3) Κ. Μητσοτάκη: Οι νησιώτες να απομονώσουν ακροδεξιούς κι ακροαριστερούς, (η θεωρία των δύο άκρων είναι ντροπαλός φασισμός).

Τα παραπάνω δηλώνονται με «περίσσεια σοβαρότητα» σήμερα, χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψιν της ότι απευθύνεται σε Έλληνες πολίτες που ζουν στα σύνορα. Τινάζει στον αέρα όλες τις μεταπολεμικές πολιτικές μεταχείρισης των παραμεθορίων περιοχών.

Εάν λάβουμε στοιχειωδώς υπ’ όψιν μας και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που καταγράφει την στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό που:

  • Το 65% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα μας και πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».
  • Το 21% απάντησε ότι «η παρουσία των προσφύγων-μεταναστών στη χώρα μας είναι αναπόφευκτη λόγω των διεθνών και γεωπολιτικών εξελίξεων».
  • Το 10% απάντησε ότι «οι πρόσφυγες-μετανάστες μπορούν να αποτελέσουν και ευκαιρία για τη χώρα αν ενσωματωθούν αποτελεσματικά στην ελληνική κοινωνία».
  • Το 4% απάντησε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απαντά.

Σημειώνεται ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, σε δείγμα 1.203 κατοίκων του Βορείου Αιγαίου από τις 11 έως τις 13 Φεβρουαρίου 2020.

Η έρευνα είναι αποκαλυπτική για τη στάση των νησιωτών απέναντι στο μεταναστευτικό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων (90%) πιστεύει ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά το νησί τους! Οι αρνητικές επιπτώσεις, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, εντοπίζονται στους εξής τομείς: ψυχολογία, υγεία, τουρισμός, καθαριότητα. Παράλληλα, το 78% των κατοίκων των νησιών του Βορείου Αιγαίου θεωρεί ότι το μεταναστευτικό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του lesvosnews.net, το 30% των κατοίκων του β. Αιγαίου δήλωσε ότι τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού σκέφτεται να φύγει από τα νησιά λόγω μεταναστευτικού. Στο ερώτημα «ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής που κατοικείτε σήμερα;», το 79% απαντά πως είναι το μεταναστευτικό. Το ποσοστό αυτό, στη Λέσβο φτάνει το 83%, στη Χίο το 89% και στη Σάμο το 84%.

Η πολιτική τους βλακεία και τύφλωση αντικειμενικά εξυπηρετεί έναν στόχο. Τα νησιά μας να καταστούν ακατοίκητα από τον ντόπιο πληθυσμό για να εκχωρηθούν στην Τουρκία...

Οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της Ν.Δ., οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Η δουλικότητα τους απέναντι στην ΕΕ, περικλείετε στην φράση «Η Ελλάδα άντεξε προστατεύοντας τα σύνορά μας και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η δε Ά. Μέρκελ έχει διαφωνήσει κάθετα «με τα ακραία μέτρα» πιστεύοντας ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την αποσυμπίεση της κατάστασης και συνεννόησης με τον Ερντογάν.

Το κομβικό σημείο της λύσης βρίσκεται στο ότι μια σοβαρή κυβέρνηση να μπορεί υψώσει το ανάστημα της στην Ε.Ε. Να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η Γερμανία και η Γαλλία και όχι μόνο να μοσχοπουλάνε τα όπλα τους. Το ακάλυπτο κενό μιας επιθετικής και ολοκληρωμένης αριστερής πρότασης «κράζει». Η ευαισθησία και η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από τον γράφοντα, πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ως παιδί μεταναστών. Η ολοκληρωμένη αριστερή πολιτική όμως δεν εξαντλείται μόνο στην αλληλεγγύη.

Ο διάλογος μεταξύ μας είναι πολύ παραπάνω από αναγκαίος σήμερα...



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου