Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020

Μπλέξαμε που μπλέξαμε, να μας δω πως θα ξεμπλέξουμε...

Kostas Vostantzoglou


Ο πολυαγαπημένος μου Ερντογάν, είναι σίγουρα πιο έξυπνος από τα δικά μας ξεφτέρια. Σπρώχνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες προς την έξοδο. Κόστος για την Τουρκία μηδέν. Κέρδος: Πιέζει τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης παρουσιάζοντάς τον σαν ναζί. Αναμενόμενο και βολικότατο για τις επιδιώξεις του. Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά δικό μας.

Αποφασίζοντας να υπακούσουμε στις ντιρεκτίβες της Γερμανικής Ευρώπης, βαφτιζόμαστε απάνθρωποι, κτήνη και λεγεωνάριοι της Δύσης που χρησιμοποιούν κάθε μέσο, προκειμένου να ανασχέσουν τα στίφη των προσφύγων και των μεταναστών.

Κέρδος για τον Ερντογάν: Στα μάτια των μεταναστών, είμαστε οι κακοί της ιστορίας γιατί δεν τους αφήνουμε να περάσουν προς τη Δύση και να αποκτήσουν βιώσιμο μέλλον. Υπάρχουν όμως και άλλες παράπλευρες απώλειες για εμάς.

Είμαστε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να διατηρούμε στα σύνορα έναν αυξημένο αριθμό δυνάμεων προκειμένου να αντεπεξέλθουμε στις απόπειρες εισόδου. Αυτό κοστίζει. Αν συνεχιστεί η πίεση για απροσδιόριστο διάστημα (και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί), η οικονομική αιμορραγία θα είναι ανυπολόγιστη.

Με δεδομένο ότι οι φίλοι και σύμμαχοι βολεύονται θαυμάσια με το να παλεύει η Ελλάδα μόνη της να τα βγάλει πέρα υπερασπιζόμενη τα δικά τους συμφέροντα, το περισσότερο που μπορούμε να ελπίζουμε, είναι μια αμφίβολου είδους υποστήριξη από τις δυνάμεις της Frontex και πιθανόν κάποια οικονομική υποστήριξη αμφίβολου ύψους.

Κέρδος για τον Ερντογάν: Είμαστε αναγκασμένοι να φυλακίζουμε όσους μπαίνουν παράνομα. Άρα μετατρέπει την Ελλάδα σε φυλακή. Μια χώρα φυλακή μεταναστών και προσφύγων, αποτελεί δυσφήμιση για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Κόστος ανυπολόγιστο. Ποιος τουρίστας θα θέλει να επισκεφθεί μια χώρα με εκατό φυλακές και έναν χι αριθμό από κάμπ μεταναστών τύπου Μόριας; Άρα χτύπημα στον τουρισμό που αποτελεί την υποτιθέμενη βαριά μας βιομηχανία.

Κόστος, επίσης ανυπολόγιστο. Η κυβερνητική τακτική να ενοχοποιεί για τα πάντα την αντιπολίτευση και κυρίως την αριστερά σαν προδοτική πέμπτη φάλαγγα και υπάλληλο του Ερντογάν, εναγκαλιζόμενη ταυτόχρονα τον ακροδεξιό συρφετό (που φοράει για την περίσταση σημαίες πατριωτισμού) και τον φασισμό ντόπιο και εισαγόμενο που εκ των πραγμάτων τον νομιμοποιεί, δημιουργεί ένα κρίσιμο χάσμα μεταξύ των Ελλήνων.

Ήδη οι ακροδεξιοί έχουν ξεσαλώσει υποβοηθούμενοι από τις αμετροεπείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Η εθνική ομοψυχία πάει περίπατο όταν οι μισοί Έλληνες θεωρούν όσους εκστομίζουν διαφορετική (συνήθως μετριοπαθή άποψη) Δούρειο ίππο και προδότες.

Φυσικά οι φωτογραφίες του πρωθυπουργού και άλλων με αυτόκλητους σερίφηδες και παρακρατικούς κυνηγούς κεφαλών οπλισμένους με δίκαννα και καραμπίνες, ελάχιστα βοηθούν στην εμπέδωση ομοψυχίας. Αυτό κι αν αποτελεί ανυπολόγιστο κόστος.

Η πίεση στα νησιά, συνεχίζεται φυσικά και θα αναβαθμιστεί όσο ο καιρός θα καλυτερεύει. Με δεδομένο το γκριζάρισμα περιοχών του Αιγαίου και την διάθεση του Ερντογάν να εκβιάσει εμάς και τη Δύση (δίνοντας εντολές ακόμα και για θερμά επεισόδια στις αεροπορικές και πλωτές δυνάμεις του), μας αναγκάζει να "πολεμάμε" με ασύμμετρες απειλές σε πολλά μέτωπα. Κόστος για τον Ερντογάν μηδέν πέραν του συνήθους μέχρι στιγμής. Τα νησιά μας όμως θα αντιμετωπίσουν λίαν συντόμως επιπλέον προβλήματα. Κόστος για εμάς επίσης ανυπολόγιστο.

Προσθέστε στις εξισώσεις εις βάρος μας, ότι ΟΗΕ και όλες οι οργανώσεις και τα δικαστήρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας εγκαλούν και δικαίως για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πως ο Ερντογάν θα αρχίσει γεωτρήσεις οσονούπω, πως έχουμε τον κορωνοϊό (που τσάκισε ήδη υπηρεσίες υγείας και οικονομίες απείρως πιο ισχυρές από τη δική μας) καθώς και την κάμψη ανάπτυξης που παρατηρείται το πρώτο οκτάμηνο και το μέλλον μας προβάλλει μαύρο.

Κατάμαυρο. Σαν την Ιερά Σύνοδο του Μεσαιωνικού κράτους που έχει οικοδομηθεί μέσα στις δεκαετίες στον τόπο. Εγώ πάντως, παραμένω αισιόδοξος, διότι ο Θεός είναι Έλλην όπως λένε οι ακροδεξιοί και δεν θα μας εξολοθρεύσει, ακόμα κι αν οι "υπηρέτες" του θα το επιχειρήσουν και το επιχειρούν ήδη δια της Θείας Μεταλήψεως.



Kostas Vostantzoglou: Σχετικά με τον συντάκτη