Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μπράβο στη νεολαία σύριζα

Σωτήρης Βλάχος


Μπράβο στη Νεολαία Σύριζα που μέσα σε ένα καταθλιπτικό κλίμα ρατσισμού και ξενοφοβίας, έβαλε ένα σημαντικό δικό της στίγμα.

Χωρίς να πέσει στην παγίδα της ανάγκης για υπεράσπιση της ασφάλειας των Ελλήνων που «κινδυνεύει» από τους απόκληρους, που κατά εκατομμύρια δημιούργησαν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις από το 2001 σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Αραβικό κόσμο κλπ, η Νεολαία Σύριζα καλεί για «Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών! Κανένα κλειστό κέντρο κράτησης!»

«Τα τελευταία 24ωρα, η κατάσταση στον Έβρο και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τεταμένη…»

«Οι εικόνες ντροπής από τον Έβρο και τη Λέσβο κάνουν τον γύρο του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στοιβαγμένοι περιμένοντας τη δυνατότητα να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ παράλληλα δέχονται επιθέσεις από την αστυνομία».

«“Αγανακτισμένοι πολίτες” με καταφανώς ρατσιστική και φασιστική ρητορική, χυδαιολογούν εναντίον προσφύγων, μεταξύ των όποιων μικρά παιδιά, απαγορεύοντάς τους ως αυτόκλητοι συνοριοφύλακες να αποβιβαστούν στην ακτή…»

«Τα περιστατικά των ημερών αποπνέουν μόνο ρατσισμό και μίσος, δηλητηριάζοντας την ελληνική κοινωνία».

«Οι πρόσφυγες θα πρέπει να τύχουν της προστασίας που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει…»

«Η κυβέρνηση με την έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού είναι η μόνη υπεύθυνη για το δράμα αυτών των ανθρώπων».

«Καλούμε όλους τους/τις αλληλέγγυους/-ες, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών, τους νέους και τις νέες, και όλους τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν στο πλάι των προσφύγων και μεταναστών με ανθρωπιά και αλληλεγγύη’.»

«Να μπει ένα τέλος στην Ακροδεξιά κατηφόρα».

«Με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες θα ζήσουμε μαζί!».

Είναι χωρίς προηγούμενο αυτό που παρακολουθήσαμε τις τελευταίες μέρες από όλα τα ηλεκτρονικά τουλάχιστον ΜΜΕ, «ειδικούς» και επισήμους να ανιχνεύουν τις κακές προθέσεις και σχέδια Ερτογάν, το «‘Σχέδιο Βαριά’ του Τουρκικού Στρατού…στην πρόκληση έντασης με την Ελλάδα» και να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η «εισβολή» των απόκληρων, που «είναι φυσικά κρίμα και θύματα (σιχ)», πρέπει να αναχαιτιστεί...

Ενισχύθηκε η ξενοφοβία στο όνομα της ασφάλειας των Ελλήνων.

Μόνο που η ξενοφοβία είναι απαραίτητη πρώτη ύλη πάνω στην οποία θα στηθεί η ανάγκη για «εθνική ενότητα», η οποία θα χρησιμοποιηθεί χωρίς φειδώ στις νέες επιθέσεις του κεφαλαίου ενάντια στους ίδιους τους Έλληνες απόκληρους.

Η ξενοφοβία δεν εξασφαλίζει την ασφάλεια των Ελλήνων, αλλά την υποθηκεύει.

Ταυτόχρονα όμως με την ενίσχυση του εθνικισμού, τον βρώμικο ρόλο μιας σειράς ΜΜΕ, την ανάδειξη απάνθρωπων χαρακτηριστικών μιας σειράς αυτόκλητων προστατών του Έθνους, δεν μπορεί κάποιος παρά να εντοπίσει και μια κοινωνία που αντιστέκεται.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της Νεολαίας Σύριζα, παρουσιάστηκαν και μια σειρά κείμενα που διατηρούν αναμμένη την ελπίδα για αντίσταση στον εθνικιστικό εκτροχιασμό. Κείμενα που αντιλήφθηκαν σε εκπληκτικό βάθος την ουσία της σημερινής κατάστασης.


«Περιπολίες αυτόκλητων ένοπλων εθνοφρουρών. Μιλίτσιες που κάνουν κυνήγι κεφαλών. Τάγματα εφόδου και ξυλοδαρμοί όσων αποκλίνουν της «εθνικής γραμμής». Στοχοποίηση δημοσιογράφων και «φίλων των μεταναστών».

«Ρητορική μίσους, εθνικιστικά παραληρήματα από κυβερνητικούς βουλευτές. Οι νησιώτες που έβριζαν και απειλούσαν γυναικόπαιδα στη βάρκα δεν ήταν μεμονωμένη ψυχοπαθολογία. Τα push backs από το λιμενικό δεν είναι υπερβάλλων ζήλος. Το λιντσάρισμα φωτορεπόρτερ δεν είναι «ξέσπασμα αγανάκτησης των κατοίκων». Είναι εκφασισμός της κοινωνίας…»

«Στον κυρίαρχο λόγο δεν έχουμε πια πρόσφυγες, έχουμε «ορδές, απολίτιστους, ασύμμετρη απειλή, ποινικούς στα σύνορα... Η αφαίρεση της ανθρώπινης ιδιότητας από τον «άλλο», πριν χαρακτηριστεί εχθρός, είναι το πρώτο βήμα του φασισμού…»

«Όσοι τα λένε, βουλευτές, δημοσιογράφοι, παπάδες, παίζουν το παιχνίδι του Ερντογάν. Εξυπηρετούν το εμπόριο φόβου και την αποσταθεροποίηση. Ο Ενρτογάν πουλάει, οι ομιλούσες κεφαλές αγοράζουν και μας μεταπωλούν…» «Όσο επικίνδυνος είναι ο ένας, άλλο τόσο κι ο άλλος. Αν ο ρατσισμός πάρει κεφάλι, ο Ερντογάν θα έχει καταφέρει το στόχο του».



Σωτήρης Βλάχος: Σχετικά με τον συντάκτη