Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Έρευνα μετά θάνατον για τον ξυλοδαρμό του Μάγγου

Τάσος Σαραντής


Επειτα από έναν ολόκληρο μήνα αδιαφορίας αποφάσισε η ΕΛ.ΑΣ. να εξετάσει το βίντεο με τον βασανισμό του 26χρονου Βολιώτη στο Αστυνομικό Τμήμα • ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 ζητούν διαλεύκανση της υπόθεσης, αποδίδοντας στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη προσπάθεια επηρεασμού των ιατροδικαστών που αποφάνθηκαν αρχικά ότι ο άτυχος ακτιβιστής εξέπνευσε από πνευμονικό οίδημα.

Σε οξύ πνευμονικό οίδημα οφείλεται ο θάνατος του 26χρονου Βασίλειου Μάγγου στον Βόλο, προκύπτει από τη νεκροψία-νεκροτομή που πραγματοποιήθηκε, ωστόσο οι ηθικοί αυτουργοί που τον οδήγησαν στον θάνατο δεν πρόκειται να εντοπιστούν από την ιατροδικαστική εξέταση. Και κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να εντοπιστούν ούτε από την εξέταση του βίντεο της αστυνομικής βίας σε βάρος του 26χρονου -πόσο μάλλον για τα βασανιστήρια που υπέστη στο αστυνομικό τμήμα- που αποφάσισε να πραγματοποιήσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έναν ολόκληρο μήνα μετά!

Στη νεκροψία που έγινε χθες στη Θεσσαλονίκη στη σορό του αδικοχαμένου 26χρονου από την ιατροδικαστή Ελένη Καλύβα, παρουσία εισαγγελέα και του ειδικού ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη ως τεχνικού συμβούλου της οικογένειας, προσδιορίστηκε ως προσωρινή αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα. Η οριστική έκθεση θα εκδοθεί αφότου βγουν τα αποτελέσματα ιστοπαθολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων μέσα στις επόμενες 20 μέρες.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν για τα αίτια του θανάτου του 26χρονου και η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε ανάγκασαν την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην εξέταση του βίντεο του ξυλοδαρμού του. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο υφυπουργός Ελευθέριος Οικονόμου τον πληροφόρησε ότι όχι μόνο εξετάζεται το βίντεο της αστυνομικής βίας σε βάρος του 26χρονου, αλλά εστάλη από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε να εξεταστεί και από εκείνον και να υπάρξει μια Ανεξάρτητη Αρχή που θα πάρει αποφάσεις.

Κάτι που σημαίνει ότι μέχρι σήμερα, έναν μήνα μετά την κακοποίηση και τα βασανιστήρια κατά του 26χρονου από την ΕΛ.ΑΣ., δεν είχε διαταχθεί η παραμικρή έρευνα για το περιστατικό, ούτε βέβαια για την άκρατη αστυνομική βία που ασκήθηκε εναντίον δεκάδων διαδηλωτών την προηγούμενη μέρα στο συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge.

Το συλλαλητήριο κτά της καύσης σκουπιδιών στον Βόλο στις 13/5, μια μέρα πριν τον ξυλοδαρμό του 26χρονου, πνιγμένο στα χημικά

Πέραν αυτών, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εξακολουθούσε να επιμένει χθες σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ότι «είναι θλιβερό να προσπαθούν κάποιοι να συνδέσουν το τραγικό γεγονός του θανάτου του 26χρονου με το περιστατικό που συνέβη έναν μήνα πριν και τις καταγγελίες για αστυνομική βία».

Παραβλέποντας τις αναρίθμητες μαρτυρίες για την αστυνομική αγριότητα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τόνισε πως «από την ημέρα που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση, επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ένα όργιο καταστολής από την πλευρά της αστυνομίας».

«Η οικογένεια του Βασίλη Μάγγου θεωρεί και τιμά τον γιο της ως κοινωνικό αγωνιστή. Δεν υποστηρίζει ότι τα τραύματα από τον πρόσφατο άγριο ξυλοδαρμό του είναι η αιτία του θανάτου του, αν και επηρέασε έντονα την ψυχολογία του. Και αυτό δεν μπορεί να αποδειχθεί από καμία ιατροδικαστική έρευνα», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ με τη σύμφωνη γνώμη των γονιών του.

«Ο Μπίλι είχε επιλέξει από μικρός να μην μπαίνει σε καλούπια στα στενά όρια των κυρίαρχων ταυτοτήτων, σκεφτόταν ελεύθερα και δρούσε αυθόρμητα. Γι' αυτόν τον λόγο ήταν στοχοποιημένος από τις δυνάμεις καταστολής», αναφέρουν σε κείμενό τους στο φέισμπουκ φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συντρόφισσες του 26χρονου. «Η ψυχολογική βία που υπέστη και με ό,τι αυτή συνεπάγεται δεν μπορεί να αποδειχθεί με μια ιατροδικαστική απόφαση. Η ενοχή της αστυνομίας είναι δεδομένη!», επισημαίνουν και αναφέρονται στο «κλίμα κρατικής καταστολής μέσω της αστυνομικής τρομοκρατίας και της δικαστικής πίεσης προς τον κινηματικό κόσμο του Βόλου».

«Σε ένα ισχυρό, σύγχρονο και σοβαρό δημοκρατικό κράτος, υπάρχουν θεσμοί, διαδικασίες και μια συγκροτημένη λειτουργία για να διερευνηθούν τα αίτια του θανάτου ενός νεαρού παιδιού. Όλοι οφείλουν να τα σέβονται. Και ειδικά ο αρμόδιος υπουργός που έσπευσε να προκαταλάβει το ιατροδικαστικό πόρισμα, χωρίς να βρει δυο λόγια να πει για την πρωτοφανή αστυνομική βία, όπως αποδεικνύεται και από το οπτικοακουστικό υλικό», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του 26χρονου Βασίλη Μάγγου ζητά το ΚΚΕ, ενώ το ΜέΡΑ25 στηλιτεύει τον Μ. Χρυσοχοΐδη που έσπευσε να προκαταλάβει το πόρισμα της έρευνας για τις συνθήκες θανάτου του.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου