“Εμείς το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα είμαστε τα καλά παιδιά του συστήματος. Θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού. Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ούτε τα αξιώματα. Δεν φοβόμαστε μην χάσουμε την θέση μας. Θα παραμείνουμε κερί αναμμένο, δίπλα στον λαό της Πάτρας.”
Συνέντευξη του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, στην εφημερίδα «Γνώμη» για το Φράγμα Πείρου – Παραπείρου
Κύριε Δήμαρχε γιατί αυτή η επιμονή να μην εφαρμόζετε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά στη συγκρότηση διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης για το Φράγμα Πείρου;
«Γιατί η συγκρότηση Διαδημοτικού Φορέα Διαχείρισης για το Φράγμα Πείρου – Παράπειρου, συνεπάγεται και ανάληψη κόστους λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα πρέπει να καλύψουν οι δημότες της Πάτρας, της Δυτικής Αχαΐας και του Ερυμάνθου. Θα λειτουργεί δηλαδή, στην λογική της ανταπόδοσης. Το νερό που θα έρχεται στο διυλιστήριο, θα το πληρώνουν οι δημότες. Ένα ποσόν, που πλησιάζει τα 4 εκατ. ευρώ το χρόνο!
Η πολιτική των κυβερνήσεων του κυρίαρχου συστήματος, είναι να μετακυλύει στον λαό της δαπάνη της λειτουργίας και συντήρησης των πάντων. Το βλέπουμε με τους δρόμους και τα διόδια, το βλέπουμε στο Παμπελοποννησιακό, με τους Παιδικούς Σταθμούς κ.λπ. και το ίδιο θέλουν να κάνουν με το Φράγμα. Με αυτό τον τρόπο, το χρήμα πάει εκεί που θέλουν, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των πολυεθνικών ομίλων και όχι των λαϊκών αναγκών.
Αυτό για τον λαό και των τριών Δήμων, δεν είναι αποδεκτό. Οι δημότες έχουν πληρώσει και συνεχίζουν να πληρώνουν μέσω των φορολογικών δηλώσεων, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ειδικούς φόρους για βενζίνης, πετρέλαιο, οινοπνευματώδη, τσιγάρα και πλήθος άλλες φοροληστείες. Τα χρήματα αυτά που συγκεντρώνονται και αναδιανέμονται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, διεκδικούμε να χρηματοδοτούν και να καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, όπως την λειτουργία και συντήρηση του Φράγματος».
Η αντιπολίτευση σας καταγγέλλει για «δημοκρατική εκτροπή». Δεν φοβάστε ότι θα υπάρξουν συνέπειες από την μη υλοποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου;
«Η αντιπολίτευση και σ’ αυτό το θέμα, αποδεικνύει για μια ακόμα φορά, πόσο… «χαώδεις» είναι οι διαφορές που έχει η Ν.Δ., ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Επιδίωκαν και επιδιώκουν να γίνει πράξη ο σχεδιασμός των κομμάτων τους, που ξεκίνησε το 2013 και συνεχίστηκε το 2018, με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, να ιδρυθεί Ανώνυμη Εταιρεία, με την επωνυμία «Εταιρεία Διαχείρισης Έργων Πείρου – Παράπειρου Αχαΐας Α.Ε.», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τσέπη των δημοτών και στους τρεις Δήμους.
Το θέμα αυτό, ήταν αντικείμενο της πρόσφατης εκλογικής αναμέτρησης. Εάν ο Πατραϊκός λαός ήθελε να έχει Δήμαρχο, Δημοτική Αρχή, που θα υλοποιεί αντιλαϊκές κυβερνητικές πρακτικές, δεν θα επέλεγε εμάς.
Εμείς το δηλώσαμε από την πρώτη στιγμή, ότι δεν θα είμαστε τα καλά παιδιά του συστήματος.
Θα υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του Πατραϊκού λαού.
Δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, ούτε τα αξιώματα.
Δεν φοβόμαστε μην χάσουμε την θέση μας.
Θα παραμείνουμε κερί αναμμένο, δίπλα στον λαό της Πάτρας».
Σας κατηγορούν ότι προωθείτε την ιδιωτικοποίηση του Φορέα. Τι απαντάτε;
«Υποτιμούν την νοημοσύνη του Πατραϊκού λαού. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στην συνέχεια της Ν.Δ., μετά την απόρριψη της πρότασης για ίδρυση της Ανώνυμης Εταιρείας «ΕΔΕΠΠ Α.Ε.», από τον Δήμο μας, όρισε προσωρινό Φορέα Λειτουργίας και Διαχείρισης του έργου, την Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Το Υπουργείο, μέσω της ΕΥΔΕ, προχωρά τις διαδικασίες δημοπράτησης εργολαβίας, που θα λειτουργεί και θα συντηρεί το Φράγμα για 60 μήνες.
Από πού προκύπτει η ιδιωτικοποίηση;
Όλα τα έργα των Δημοσίων Φορέων, που δεν έχουν προσωπικό και υπηρεσίες δικές τους, ακολουθούν την ίδια διαδικασία. Ο εργολάβος θα πληρώνεται από το Υπουργείο. Οι τρεις Δήμοι, θα παίρνουν το νερό μέχρι τις δεξαμενές και το διυλιστήριο, ΔΩΡΕΑΝ.
Τι δεν είναι κατανοητό σε όσους θέλουν να προσεγγίσουν την αλήθεια;
Ένα άλλο ιδεολόγημα που προβάλλουν, είναι ότι κερδίζει η ΔΕΥΑΠ μ’ αυτό τον τρόπο. Ναι κερδίζει. Αυτό θέλουμε, αυτό θέλει ο Πατραϊκός λαός, γιατί με την μείωση που θα προκύψει στις δαπάνες της ΔΕΥΑΠ, λόγω της λήψης νερού από το Φράγμα, θα γίνουν έργα ύδρευσης, για να καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης μας. Θα κατασκευαστεί νέο διυλιστήριο υψηλών προδιαγραφών, για να μπορεί να διυλίζει ακόμα και νερό επιβαρημένο μικροβιολογικά, νέος αγωγός, που θα πάει το νερό στην Δημοτική Ενότητα Ρίου και όπου αλλού χρειαστεί».
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει Φορέας Διαχείρισης η Πάτρα πως παίρνει δωρεάν νερό τόσους μήνες;
«Μετά την έμφραξη του Φράγματος το 2019, άρχισε η συγκέντρωση υδάτων. Όταν έφτασε στο επίπεδο υδροληψίας, πήραμε νερό δωρεάν, μετά από αίτημα που κάναμε στην Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων.
Το νερό έφτασε στο διυλιστήριο της ΔΕΥΑΠ και αξιοποιήθηκε για την κάλυψη αναγκών μας, γιατί όπως γνωρίζετε, η φετινή χρονιά, ήταν από τις χειρότερες από πλευράς χιονοπτώσεων και βροχών».
Τι θα γίνει από το 2021, οπότε θα ξεκινήσει η υδροδότηση και των άλλων Δήμων;
«Το 2021, περιμένουμε εισροή σημαντικής ποσότητας υδάτων στον ταμιευτήρα του Φράγματος. Με την εγκατάσταση του εργολάβου, που θα τον εποπτεύει η ΕΥΔΕ, η Υπηρεσία του Υπουργείου δηλαδή, η Δυτική Αχαΐα και ο Ερύμανθος, θα παίρνουν νερό από το διυλιστήριο του Φράγματος και η Πάτρα αδιύλιστο νερό, όπως προβλέπεται, γιατί έχουμε δικό μας διυλιστήριο και ξεκινούμε τις διαδικασίες για την κατασκευή και του δεύτερου διυλιστηρίου.
Το νερό θα έρχεται αδάπανα στους τρεις Δήμους, μέχρι το 2026.
Οι τρεις Δήμοι, οφείλουν να αγωνιστούν, ώστε η διαχείριση του έργου, να γίνει από Εθνικό Δημόσιο Οργανισμό Υδάτινων Πόρων, ο οποίος θα διαθέτει Περιφερειακά Παραρτήματα κατά υδατικά διαμερίσματα.
Ο ενιαίος αυτός κρατικός φορέας, θα σχεδιάζει, θα υλοποιεί και θα παρακολουθεί έργα και παρεμβάσεις για την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων ώστε να εξασφαλίζεται νερό σε επάρκεια, φθηνό και υγιεινό για όλες τις περιοχές, ανάλογα με τις ανάγκες τους, Μ’ αυτό τον τρόπο αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα όπως τα πλημμυρικά, η διάβρωση των εδαφών, το ξέπλυμά τους από οργανική ύλη που προκαλεί το φαινόμενο της ερημοποίησης, σε συνδυασμό με την υψηλή στην χώρα μας ηλιοφάνεια. Έχουμε καλύτερη διαχείριση του χειμαρρικού προβλήματος, της εκτέλεσης ειδικών δασοτεχνικών, φυτοτεχνικών έργων, της αντιμετώπισης των απωλειών από τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, επίσης με αυτόν τον τρόπο θα επιλέγεται η κατάλληλη μέθοδος και τεχνική άρδευσης, κατά είδος καλλιέργειας, δηλαδή θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για το υδάτινο δυναμικό της χώρας.
Δεν θα συμβάλλουμε στις επιδιώξεις της Ε.Ε., του κεφαλαίου, που έχουν την αμέριστη στήριξη των μέχρι σήμερα αστικών κυβερνήσεων, να εδραιωθεί η ανταπόδοση, δηλαδή η επιπλέον φορολογία στο λαό μας για βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η ύδρευση, η αποχέτευση, η καθαριότητα, οι παιδικοί σταθμοί κ.α..
Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:
-Την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στις ΔΕΥΑ και την χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
-Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της Ε.Ε. για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας.
-Την συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί Δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται.
-Την χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης – αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
-Την τιμολόγηση των ΔΕΥΑ από τη ΔΕΗ με βιομηχανικό τιμολόγιο.
-Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου