Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021

Να αποσυρθεί τώρα το αντιδραστικό νομοσχέδιο που εντείνει τους φραγμούς στις σπουδές και την καταστολή

Του Γιάννη Σκόκα


Η κυβέρνηση έφερε ένα ακόμη αντιδραστικό νομοσχέδιο σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων των νέων ανθρώπων των λαϊκών οικογενειών. Είναι πρόκληση και μόνο που το επιχειρεί ενώ η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη, τα πανεπιστήμια είναι κλειστά εδώ κι ένα χρόνο, τα σχολεία ανοιγοκλείνουν με σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τους. Όταν η υπομονή των φοιτητών και των μαθητών με τις ατελείωτες ώρες τηλεκπαίδευσης, έχει φτάσει στο όριο.

Είναι κοροϊδία όταν λέει πως τα κάνει όλα αυτά πως δήθεν γιατί την ενδιαφέρει η ποιότητα της μόρφωσης που παρέχεται. Εάν την ενδιέφερε έστω και λίγο θα προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα φοιτητών, μαθητών γονιών για όλα τα αναγκαία μέτρα για το άνοιγμα και την εξασφάλιση της ασφαλούς λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών με προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού, υποδομών και χρηματοδότησης. Γιατί την ίδια στιγμή που για τον λαό και τις ανάγκες τους «δεν υπάρχει μία» δίνει ατελείωτα δις για νέους εξοπλισμούς κι επιχορηγήσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η μόνη αγωνία της κυβέρνησης είναι να διευρύνει τη δυνατότητα να σφίγγει κι άλλο την στρόφιγγα της πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση, βάζοντας νέους ταξικούς φραγμούς. Μετατρέποντας ακόμη περισσότερο το ίδιο το σχολείο σε μια εξεταστική αρένα, εντείνοντας παραπέρα την αγωνία των μαθητών, των γονιών. Το ποιος θα μπαίνει στο πανεπιστήμιο θα γίνει ακόμη περισσότερο ζήτημα ατομικό ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της οικογένειάς του, που θα πρέπει να καταβάλει και νέες θυσίες.

Το ίδιο στόχο έχουν όταν θέλουν να διαγράψουν φοιτητές που κάτω κι από το βάρος των οξυμένων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, αναγκάζονταν να εργάζονται παράλληλα ή ακόμη και να διακόπτουν τις σπουδές τους για κάποιο διάστημα , αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο κόστος που επιβαρύνει τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα παραπάνω είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής επίθεσης που επιταχύνεται με στόχο να δημιουργήσουν νέους φθηνούς εργαζόμενους προσαρμοσμένους στις απαιτήσεις της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων . Δίπλα στους αντεργατικούς σχεδιασμούς για την ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις και το χτύπημα στα συνδικάτα έρχεται το χτύπημα στο δικαίωμα στην μόρφωση, στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης.

Γι΄ αυτό και η γενικευμένη επιχείρηση καταστολής της κυβέρνησης απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν αφήνει απέξω ούτε τους φοιτητές και ιδρύει αστυνομία στα πανεπιστήμια, εντείνοντας την παρακολούθηση και το εκφοβισμό και την τρομοκρατία.

Όμως όσο αποφασιστική και βέβαιη προσπαθεί να δείξει η κυβέρνηση, δημιουργώντας την εντύπωση πως έτσι απλά και γρήγορα θα ξεμπερδέψει με το λαϊκό κίνημα άλλο τόσο γελασμένη είναι.

Εργαζόμενοι, φοιτητές δεν θα μείνουμε με χέρια σταυρωμένα, απέναντι στην επίθεση στην ζωή και τα δικαιώματά μας. Θα αγωνιστούμε από κοινού για να μην περάσουν η τρομοκρατία και φραγμοί που επιδιώκουν να βάλουν στην μόρφωση και στο μέλλον των παιδιών μας. Να αποσύρει εδώ και τώρα το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία!

Γιάννης Σκόκας
Πρόεδρος ΔΣ Εργατικού Κέντρου Λάρισα

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου