Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Ποσειδωνία, ο καθαριστής της θάλασσας

SCIENCE DAILY, BIODIVERSITY



BAΡΚΕΛΩΝΗ. Ρόλο καθαριστή του θαλάσσιου οικοσυστήματος από πλαστικά επιτελούν τα υποθαλάσσια λιβάδια του φυτού ποσειδωνία (posidonia oceanica), σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου της Βαρκελώνης στα λιβάδια ποσειδωνίας των ακτών της Μαγιόρκας. Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις ωοειδείς, πεπλατυσμένες μπάλες ινώδους υλικού που ξεβράζει η ποσειδωνία στις ακτές και διαπίστωσε ότι αιχμαλωτίζουν πολύ μεγάλες ποσότητες πλαστικών. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα μέτρησε ότι κατά μέσον όρο συγκεντρώνονται 1.470 κομμάτια πλαστικού ανά κιλό ινώδους υλικού.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε συνολικά πόσο πλαστικό εξάγουν οι μπάλες στην ξηρά», σημείωσε η ερευνήτρια Ανα Σάντσεθ Βιδάλ, συγγραφέας της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports. «Αλλά σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στη Μεσόγειο αιχμαλωτίζουν έως και 867 εκατ. κομμάτια πλαστικού τον χρόνο».

Οι μικρές αυτές μπάλες, χρώματος μπεζ, ονομάζονται και «μπάλες του Ποσειδώνα» και προέρχονται από τον μίσχο της ποσειδωνίας. Η ποσειδωνία είναι αγγειόσπερμο ή φανερόγαμο (ανώτερο φυτό). Σε αντίθεση με τα φύκη (κατώτερα φυτά της θάλασσας), διαθέτει ρίζες, φύλλα, άνθη και καρπούς, όπως ακριβώς και τα φυτά της ξηράς. Στην πραγματικότητα, οι πρόγονοι των φυτών που απαρτίζουν τα λιβάδια ποσειδωνίας βρίσκονταν στην ξηρά μέχρι πριν από 100 εκατ. χρόνια, οπότε επέστρεψαν στη θάλασσα.

Τα φύλλα της ποσειδωνίας έχουν έντονο πράσινο χρώμα και μπορούν να φθάσουν σε μήκος έως ένα μέτρο, ενώ τα φυτά αυτά απαντώνται σε αμμώδεις βυθούς, σε βάθη από ένα έως 60 μέτρα. Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες της ποσειδωνίας είναι πολλές, ξεκινώντας από τη συγκράτηση της άμμου, μέσα από το βαθύ ριζικό σύστημα που αποτρέπει τη διάβρωση των ακτών. Επίσης, το πυκνό φύλλωμα των λιβαδιών (λειμώνων) προσφέρει τροφή, καταφύγιο και θέσεις για εναπόθεση αβγών σε πολλούς ζωικούς οργανισμούς, όπως σφουγγάρια, σκουλήκια, αχηβάδες, καβούρια, γαρίδες, καραβίδες, χταπόδια, σουπιές, χελώνες, αχινοί και ψάρια, ενώ αρκετά φύκη χρησιμοποιούν τα μεγάλης επιφάνειας φύλλα της για να προσκολληθούν. Στους θαλάσσιους λειμώνες ποσειδωνίας υπολογίζεται ότι ζουν περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 400 είδη χλωρίδας.


Πηγή:www.kathimerini.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου