Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Γιατί η Ελλάδα «χαρίζει» τα εμβόλια της Moderna στην Γερμανία

Μαρίνα Αλεξανδρή


Mε βάση τα ίδια τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη του ελληνικού πληθυσμού μέχρι τώρα απέναντι στον κορονοϊό φθάνει στο 0,46%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, και με βάση το καλό σενάριο, η Ελλάδα θα έχει λάβει μέσα στο πρώτο τρίμηνο 1.348.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer, 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna και λίγο περισσότερες από 400.000 δόσεις των εμβολίων της AstraZeneca τον Φεβρουάριο και Johnson and Johnson, εάν και εφόσον οι δύο τελευταίες πάρουν την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου μέσα στον επόμενο ενάμισι μήνα.

Δηλαδή, και πάντοτε με βάση το καλό σενάριο, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στα χέρια της μέχρι το τέλος Μαρτίου περίπου 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων απ’ όλες τις φαρμακευτικές εταιρίες. Με δεδομένο ότι η κάλυψη απέναντι στον ιό προϋποθέτει διπλή δόση εμβολιασμού, αυτό σημαίνει πως έως το τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες. Δηλαδή μετά βίας θα έχει εμβολιαστεί το 10% του πληθυσμού – ποσοστό που απέχει παρασάγγας όχι μόνον από την συλλογική ανοσία, αλλά ακόμη και από την λεγόμενη «λειτουργική ανοσία» την οποία δείχνουν οι ειδικοί ως μια πρώτη, μερική ασπίδα στην πανδημία και έρχεται αφού εμβολιαστεί πάνω από το 40% των πολιτών.

Οι αριθμοί αυτοί απέχουν επίσης παρασάγγας από τις αρχικές διακηρύξεις του υπουργού Υγείας για δύο εκατομμύρια εμβολιασμούς τον μήνα αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, και θέτουν υπό απόλυτη αίρεση τις κυβερνητικές υποσχέσεις για εμβολιασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού έως το τέλος Μαίου.

Αυτή την στιγμή, και σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data που χρησιμοποιεί και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση σε όλη την Ευρώπη σε εμβολιασμούς, μπροστά μόνον από την Γαλλία στην οποία η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης έχει εξελιχθεί επίσης σε πολιτικό Βατερλώ. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται το Ισραήλ το οποίο έχει ήδη εμβολιάσει το 21,02% του πληθυσμού, ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 11,8%, το Μπαχρέιν με 5,25%, ενώ στην τέταρτη και την Πέμπτη θέση βρίσκονται η Βρετανία με 3,94% και οι Ηνωμένες Πολιτείες με 2,72%.

Από εκεί και πέρα στην Ευρώπη, η μικρή Δανία έχει ήδη εμβολιάσει το 2% του πληθυσμού της και οι περισσότερες χώρες, από την Ιταλία και την Σλοβενία έως την Κύπρο έχουν πετύχει ένα ποσοστό κάλυψης από 1% έως 0,7%. Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω και από τη Ρουμανία που έχει εμβολιάσει το 0,65% των πολιτών, ενώ στην έσχατη Γαλλία το ποσοστό κάλυψης βρίσκεται μόλις στο 0,12%.

Συνολικά η εικόνα της Ευρώπης δεν είναι καλή και αποδεικνύεται στην πράξη η ελλιπής, λανθασμένη και αποσπασματική πολιτική που ακολουθήθηκε από τις Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο εξάμηνο τόσο σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρίες όσο και σε όρους logistics που έχουν καίριο ρόλο στην αποτελεσματική διανομή των εμβολίων.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς όχι μόνον «χάρισε» - όπως και το Βέλγιο – στην Γερμανία πάνω από 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Moderna που της αναλογούσαν, αλλά πόνταρε κυρίως σε ένα εμβόλιο το οποίο είναι ακόμη αμφίβολο το εάν και πότε θα πάρει έγκριση και θα βγει στην αγορά – το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η αποκάλυψη του Politico ότι η Ελλάδα αποποιήθηκε, για λόγους κόστους, περίπου 2 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις του εμβολίου της Moderna που της αναλογούσαν για λόγους υψηλού κόστους επιβεβαιώνονται σήμερα και από κυβερνητικά στελέχη. Τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer είναι τα ακριβότερα (κοστίζουν 14,70 ευρώ και 12,06 η δόση αντίστοιχα) διότι βασίζονται στην μέθοδο mRΝΑ, και επιπλέον είναι κοστοβόρα η συντήρηση και διανομή τους επειδή απαιτούν ειδικές συνθήκες (-70 με -80 βαθμούς κελσίου). Αυτός ήταν και ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δέσμευσε τις μικρότερες ποσότητες από τα εμβόλια της Moderna, αφήνοντας τα «αδιάθετα» υπέρ της Γερμανίας.

Το δεύτερο όμως, και εξίσου σοβαρό ζήτημα, είναι πως η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να ποντάρει κυρίως στο εμβόλιο της Johnson & Johnson, η τιμή του οποίου είναι στα 6,94 ευρώ και χορηγείται μόνον μία δόση. Η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να «προδεσμεύσει» στην Johnson & Joshnson τα 9,6 εκατομμύρια εμβόλια από τις συνολικά 25 εκατομμύρια δόσεις που αναλογούν στην Ελλάδα με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson όμως είναι το τελευταίο σε ό,τι αφορά την πορεία των κλινικών δοκιμών και την έγκρισή του, γεγονός που σημαίνει πως ο κύριος όγκος των εμβολίων που θα παραλάβει η Ελλάδα θα καθυστερήσουν σε ορίζοντα πολύ πέραν του πρώτου τριμήνου της χρονιάς. 

Πηγή:tvxs.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου