Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε στη 13η και τελευταία εκτέλεση σε ομοσπονδιακό επίπεδο επί Προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ημέρες πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να προσπαθήσει να καταργήσει τη θανατική ποινή.
Ο Ντάστιν Χιγκς, 48 ετών, κηρύχθηκε νεκρός στη 1.23 π.μ. τοπική ώρα (σ.σ. το Σάββατο), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον εκτέλεσε με φονικές ενέσεις pentobarbarital, ενός ισχυρού βαρβιτουρικού, στον θάλαμο θανάτου στη φυλακή όπου κρατείτο, στην Τερ Ότ της Ιντιάνα.
Ο Χιγκς ήταν ο 13ος άνθρωπος που εκτελέστηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια σειρά εκτελέσεων που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι από τον Τραμπ, έπειτα από 17ετή διακοπή σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Από το 1963, μόνο τρεις άνθρωποι έχουν εκτελεστεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση πριν ανέβει στον προεδρικό θώκο ο Τραμπ.
Προηγήθηκε ο θάνατος της Λίζα Μοντγκόμερι, της πρώτης γυναίκας που εκτελείται μετά από 70 χρόνια στις ΗΠΑ, παρά τη μικρή αναβολή που πήρε η εκτέλεσή της.
Το βίαιο έγκλημα
Τον Δεκέμβριο του 2004 η Μοντγκόμερι οδήγησε από το Κάνσας, όπου διέμενε, μέχρι το σπίτι της Μπόμπι Τζο Στίνετ, στο Μισούρι, δήθεν για να αγοράσει ένα κουτάβι. Όταν μπήκε στο σπίτι η Μοντγκόμερι επιτέθηκε στην Στίνετ, η οποία ήταν οκτώ μηνών έγκυος, και της έσφιγγε τον λαιμό μέχρι που το θύμα έχασε τις αισθήσεις του. Χρησιμοποιώντας ένα κουζινομάχαιρο, η Μοντγκόμερι άνοιξε την κοιλιά της. Οι δύο γυναίκες πιάστηκαν στα χέρια και η Μοντγκόμερι τελικά στραγγάλισε την Στίνετ. Έπειτα της αφαίρεσε το βρέφος από την κοιλιά, το πήρε μαζί της και προσπάθησε να πείσει ότι ήταν δικό της.
Το ειδεχθές έγκλημα συγκλόνισε την τοπική κοινωνία. Οι συνήγοροι υπεράσπισης της Μοντγκόμερι προσπάθησαν να ακυρώσουν την ποινή θανάτου επικαλούμενοι βαριά ψυχιατρικά προβλήματα λόγω σεξουαλικής κακοποίησης σε μικρή ηλικία και πως το θύμα δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης. Εν ολίγοις, ακόμα και τη στιγμή της εκτέλεσης, δεν θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τη διάπραξη του αποτρόπαιου εγκλήματος.
Γιατί πρέπει να καταργηθεί η θανατική ποινή
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που πρέπει οι Αμερικανοί να βάλουν στο μικροσκόπιο την θανατική καταδίκη. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει δηλώσει οτι θα προσπαθήσει για την κατάργησή της.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, περίπου το 4% των περιπτώσεων επιβολής θανατικής ποινής προκύπτουν από λανθασμένες καταδίκες, με αποτέλεσμα ένα στα 25 άτομα που τιμωρούνται κατά αυτό τον τρόπο να είναι πιθανότατα αθώοι. Αυτό σημαίνει πως οι 120 από τους 3.000 φυλακισμένους που επρόκειτο να θανατωθούν στην Αμερική ίσως να είναι αθώοι και ίσως πολλοί από τους 1.320 που θανατώθηκαν από το 1977
Η επιβολή της θανατική ποινής μπορεί να γίνει με εξαιρετικά αργό, επώδυνο και εξευτελιστικό τρόπο. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που οι καταδικασθέντες δεν απεβίωσαν αμέσως. Είτε στην ηλεκτρική καρέκλα, είτε με θανατηφόρα ένεση, εκτελεσθέντες έχουν αποβιώσει ακόμα και μετά από 45 λεπτά, ενώ την ίδια στιγμή δήλωναν «με καίει», «το νιώθω», «αυτό το πράγμα βρομάει»...
Ενώ συγκλονίζει περίπτωση θανατοποινίτη που επί δύο ώρες προσπαθούσαν να βρουν κατάλληλη φλέβα στο σώμα του και τον τρύπησαν τουλάχιστον 18 φορές, με εκείνον να κλαίει από τον πόνο.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο Ρεπουμπλικάνος Rick Brattin από το Μισούρι πρότεινε την επιστροφή του εκτελεστικού αποσπάσματος, καθώς για τον ίδιο είναι μια πιο οικονομική και ανθρώπινη λύση.
Η λυση ωστόσο δεν είναι μια ανθρώπινη εκτέλεση. Από μόνη της η φράση αποτελεί σχήμα οξύμωρο. Η λύση είναι η κατάργηση του «πέναλτι θανάτου» καθώς, σε καμία περιπτωση δεν αποτελεί τρόπο σωφρονισμού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου