Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Τίμημα




Η περασμένη χρονιά έκλεισε με σχεδόν 100 νεκρούς από πυρκαγιές σε σπίτια, που οφείλονται σε ακατάλληλα θερμαντικά μέσα. Φτωχά νοικοκυριά που προσπαθούν να ζεσταθούν καταλήγουν «κάρβουνο». 

Η νέα χρονιά ξεκινάει με τον ίδιο μακάβριο τρόπο: Μια νεαρή μητέρα και τα δυο μικρά παιδιά της στη Θεσσαλονίκη κάηκαν ζωντανοί από φωτιά που ξέσπασε στο σπίτι τους, εξαιτίας μιας ακατάλληλης - όπως όλα δείχνουν - ηλεκτρικής συσκευής, που χρησιμοποιούσαν για να «σπάσουν το κρύο». Η είδηση πραγματικά εξοργίζει. 

Το 2022, που η εξέλιξη της τεχνολογίας και ο τεράστιος πλούτος που παράγεται διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για να ζει ο λαός καλύτερα, με βάση τις ανάγκες του, η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών δεν διαθέτει επαρκή και ασφαλή θέρμανση, ενώ χάνονται ακόμα και ζωές εξαιτίας της ενεργειακής φτώχειας. 

Και να σκεφτεί κανείς ότι στην περιοχή που έγινε το τελευταίο δυστύχημα, λειτουργεί μια από τις μεγαλύτερες ενεργειακές μονάδες του πιο κερδοφόρου ομίλου της χώρας, των ΕΛΠΕ, που παρουσιάζεται από τα αστικά κόμματα και επιτελεία ως «σημαιοφόρος» στο σχέδιο ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο. 

Το τίμημα αυτών των μεγαλόπνοων σχεδιασμών της αστικής τάξης «πληρώνεται» μερικά τετράγωνα πιο πέρα, στα φτωχόσπιτα χωρίς θέρμανση, υπενθυμίζοντας με τον πιο τραγικό τρόπο ότι ποτέ και πουθενά τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων δεν πρόκειται να συναντηθούν με τις ανάγκες της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας.

Πηγή:rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου