Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022

«Εγινα ιερόδουλη διότι εγεννήθην έτσι» Γαβριέλλα Ουσάκοβα

Χρύσα Κακατσάκη




«Εγινα ιερόδουλη διότι εγεννήθην έτσι» .  Έτσι ξεκινά και η αυτοβιογραφία της Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της Ρωσίδας που άσκησε το αρχαιότερο επάγγελμα για 40 χρόνια .Ήταν μια συνειδητή επιλογή για την οποία δεν ευθυνόταν η κακούργα κοινωνία. Αντίθετα, είχε όλα τα φόντα για μια «κανονική» ζωή. 

Με καταγωγή από ευκατάστατη οικογένεια, μιλούσε πέντε γλώσσες και σπούδασε χορό και πιάνο. Το πρώτο πεντόλιρο που της έδωσε ένας Νεότουρκος για να συνερευθεί μαζί της στο κατάστρωμα του πλοίου που θα την έφερνε στην Ελλάδα σε ηλικία πέντε μόλις ετών, την έκανε να καταλάβει από πολύ νωρίς ότι της άρεσαν οι άντρες, το χρήμα και η ανεξαρτησία. Γύρισε την πλάτη σε ταμπού και καθωσπρεπισμούς και έδωσε στην ηθική την έννοια της αυτοδιάθεσης.
 
Από έμφυτη καλοσύνη μοίραζε τρόφιμα στην Κατοχή αλλά και αργότερα βοηθούσε οικονομικά όποιον είχε ανάγκη. Το σπουδαιότερο όμως είναι πως αποσπούσε πληροφορίες από του Ναζί αξιωματικούς που την επισκέπτονταν και τις έδινε στους Έλληνες αντιστασιακούς. Για αυτή της τη δράση υπήρξε η μοναδική πόρνη που διάβηκε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου για να βραβευθεί για τις υπηρεσίες της.
 
Η γυναίκα που τα ‘βαλε με τις ορδές του Χίτλερ και τα τσιράκια της Χούντας έγινε τραγούδι και δυο φορές θεατρική παράσταση. Όχι από μόδα για τους περιθωριακούς και τους απόκληρους. Δεν ήταν ποτέ μια ξεπεσμένη μαντάμ Ορτάνς που ζητιάνευε χάδια, φιλιά και γάμους.

 Ήταν η κοκέτα που πήγαινε συχνά στο θέατρο και πρόσφερε το κορμί της σε μεροκαματιάρηδες και πολιτικούς, άντρες κάθε εθνικότητας και κοινωνικής θέσης. Είχε την αίσθηση ελευθερίας των πουλιών. Σαν αερικό πέταγε πάνω από το τέλμα της οικογενειακής θαλπωρής που ποτέ δεν την γοήτευσε.
Εκεί ψηλά πήγε τα κορίτσι με τη φλόγα στη ματιά. η πριγκηπέσσα σε δωμάτια στενά τον Αύγουστο του 19991, μετά από φριχτό θάνατο δια στραγγαλισμού.
 
Οι γείτονες την έκλαψαν σαν δικό τους άνθρωπο και το μηνυμα στον τηλεφωνητή “Μάρκου Ευγενικού 14, δίπλα από την κολώνα της ΔΕΗ, η πόρτα με το λαμπάκι, χτυπήστε και θα σας ανοίξω» σίγησε για πάντα




Πηγή:



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου