Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Simone de Beauvoir – Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι





Στα κορίτσια καλλιεργείται η ψυχολογία της αναμονής της ευτυχίας και του πλούτου από κάποιον «Γοητευτικό Πρίγκιπα» και όχι η ψυχολογία της προσπάθειας να δώσει μάχη για τη δύσκολη και κάπως αβέβαιη επιτυχία. Ελπίζει ότι χάρη σ’ αυτόν θα ξεφύγει από το δικό της περίγυρο και θα περάσει σε μια ανώτερη τάξη, ένα θαύμα που είναι αδύνατο να το κάνει πραγματικότητα έστω και αν εργάζεται σε ολόκληρη τη ζωή της. Αλλά μια τέτοια ελπίδα είναι θλιβερή, γιατί προκαλεί τη διάσπαση των δυνάμεων και των ενδιαφερόντων της. Αυτή η διάσπαση είναι ο μεγαλύτερος φραγμός στην πορεία της γυναίκας. Οι γονείς μεγαλώνουν το κορίτσι τους για να το παντρέψουν και δεν ασχολούνται με την προσωπική του ανάπτυξη. Βρίσκει τόσα πλεονεκτήματα εκεί που και αυτή η ίδια το επιθυμεί. Το αποτέλεσμα είναι ότι συχνά δε διαπαιδαγωγείται προσεκτικά, δεν αποκτά τόσο γερές βάσεις όσο τα αδέρφια της, ασχολείται λιγότερο με το επάγγελμά της. Έτσι καταδικάζει τον εαυτό της να παραμένει σε μειονεκτική θέση, να είναι κατώτερη. Κι έτσι ακριβώς αρχίζει ο φαύλος κύκλος. Η μειονεκτικότητά της πολλαπλασιάζει την επιθυμία να εξασφαλίσει ένα σύζυγο».

**************************

Είναι ενοχλητικό όταν κατά τη διάρκεια μίας αόριστης συζήτησης ακούμε έναν άντρα να λέει: σκέφτεσαι έτσι επειδή είσαι γυναίκα». Γνωρίζω ότι η μόνη μου άμυνα είναι να απαντώ: “σκέφτομαι έτσι επειδή αυτή είναι η αλήθεια”. Με αυτήν την απάντηση μειώνω την υποκειμενικότητα της άποψής μου που θεωρείται δεδομένη λόγω του φύλου μου. Δεν θα είχε νόημα κι εγώ να απαντήσω: “κι εσύ σκέφτεσαι έτσι όπως σκέφτεσαι επειδή είσαι άντρας”, διότι αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να είσαι άντρας δεν αποτελεί κάτι ιδιαίτερο».

**************************

Την μέρα που η γυναίκα θα μπορέσει να ερωτευτεί με τη δύναμή της και όχι με την αδυναμία της, όχι για να ξεφύγει από τον εαυτό της αλλά για να βρει τον εαυτό της, όχι για να παραιτηθεί αλλά για να επιβεβαιωθεί, μόνο τότε ο έρωτας θα γίνει για αυτήν, όπως και για τον άντρα, πηγή ζωής και όχι θανάσιμος κίνδυνος.


Απόσπασμα από το βιβλίο Το δεύτερο φύλο 

Πηγή:perithorio.com


Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου