Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

Γιγάντωση των κινδύνων





Η χτεσινή αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για τα σχέδια γιγάντωσης της βάσης της Σούδας από τις ΗΠΑ, συνέπεια και των δύο «επικαιροποιήσεων» της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, προκαλεί ανατριχίλα για το τι πραγματικά φτιάχνεται στην Κρήτη.

Πρόκειται για φαραωνικές επεκτάσεις του πολεμικού ορμητηρίου, που βάζουν ακόμα πιο βαθιά στο στόχαστρο την περιοχή και ολόκληρη τη χώρα, σε μια περίοδο μάλιστα που τα διασταυρούμενα πυρά όλο και πυκνώνουν.

Θυμίζουμε πως η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε συμβόλαιο ύψους 37 εκατ. δολαρίων σε κατασκευαστική εταιρεία για την οικοδόμηση πολυώροφης εγκατάστασης για το εκεί απόσπασμα της Naval Computer and Telecommunications Area Master Station Atlantic (NCTAMS LANT). Είναι κομμάτι της NAVIFOR (Διοίκησης Πληροφοριών του Ναυτικού των ΗΠΑ) με αποστολή επισήμως τη διεκπεραίωση σημάτων και τη διαχείριση δεδομένων, όπου «αυτός ο συνδυασμός επικοινωνιών και τεχνολογιών υπολογιστών είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο πολεμιστής έχει πρόσβαση στις σωστές πληροφορίες τη σωστή στιγμή», όπως αναφέρεται αρμοδίως.
***

Στη Σούδα γίνονται κι άλλα έργα, προς «βελτίωση των εγκαταστάσεων» προκειμένου η βάση να ανταποκριθεί «στις προκλήσεις του στρατηγικού ανταγωνισμού σε ένα εξελισσόμενο περιβάλλον απειλής», όπως λέγεται χαρακτηριστικά. Σ' αυτό το πλαίσιο, στο Μαράθι κατασκευάζεται - με προϋπολογισμό 5 εκατ. δολαρίων και επιβλέπουσα διοίκηση την προαναφερθείσα NAVFAC - ένα Logistics Support Center (LSC), ως συμπλήρωμα στο «Forward Logistics Site Souda Bay» (FLS Souda Bay), την προωθημένη ΝΑΤΟική βάση ανεφοδιασμού που ήδη διατηρούν εκεί. Με βάση τα σχέδιά τους, προχωρούν στην κατασκευή ενός κτιρίου αποθήκης εμβαδού 1.360 τετραγωνικών, με σκοπό να υποστηρίζει αρτιότερα λειτουργίες logistics, όπως αποθήκευση προϊόντων σίτισης και γενικά φορτίου πλοίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα έχει επίσης χώρο υλικοτεχνικής υποστήριξης, αλλά και αποθήκευσης HAZMAT - «hazardous material», δηλαδή «επικίνδυνα υλικά», και πιο συγκεκριμένα τοξικά χημικά, καύσιμα, πυρηνικά απόβλητα, αλλά και βιολογικούς, χημικούς και ραδιολογικούς παράγοντες.
***

Τέλος, στη Σούδα ολοκληρώθηκε έργο ύψους 16 εκατ. δολαρίων
που περιλάμβανε ένα νέο σύστημα ανεφοδιασμού αεροσκαφών μέσω αγωγών και κρουνών (αντί βυτιοφόρων) και μια «στρατηγική» - όπως χαρακτηρίζεται - επέκταση του σχετικού χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, προκειμένου να διευκολύνονται η κίνηση, η στάθμευση και η υποστήριξή τους καθώς και ο αποτελεσματικότερος χειρισμός του φορτίου των μεταγωγικών. Η δουλειά αυτή είναι ευθύνη του τμήματος καυσίμων της Naval Supply Systems Command, που είναι εγκατεστημένη στη Σούδα, στελέχη της οποίας εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα ικανοποιημένα για το γεγονός ότι μπορούν πλέον να ανεφοδιάζουν ταυτόχρονα διπλάσια αεροσκάφη από ό,τι πριν, μειώνοντας συνολικό τον χρόνο απόκρισης σε αιτήματα ανεφοδιασμού.

Αλλωστε, από το στρατηγικό αυτό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου εξυπηρετούν αεροπλανοφόρα και αεροσκάφη που κινούνται στις ζώνες ευθύνης των Στόλων των ΗΠΑ 6ου και 5ου, από τον Ατλαντικό μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό, ζώνες όπου αντιπαρατίθενται με την παρουσία Ρωσίας και Κίνας. Διόλου τυχαία, μετά τις εργασίες αυτές το αεροπορικό σκέλος της Σούδας έχει πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μία ολόκληρη μοίρα μαχητικών, όπως γίνεται αυτές ακριβώς τις μέρες, οπότε 24 μαχητικά των ΗΠΑ μετακινήθηκαν στη Σούδα, στο πλαίσιο τάχα άσκησης, στην πράξη προωθώντας άλλον έναν σχηματισμό θανάτου μια ανάσα από τα Στενά προς Βορρά και την είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τις ρωσικές βάσεις στη Συρία. Επίσης, από τη Σούδα απογειώνονται σχεδόν καθημερινά κατασκοπευτικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας στοιχεία για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.
***

Μιλάμε για έργα που δείχνουν στην πράξη τι σημαίνουν για τον λαό τα περί Ελλάδας - «κόμβου»
ή «γέφυρας» για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Αλλωστε, αυτά «τρέχουν» παράλληλα με άλλα που δρομολογούνται ή ήδη υλοποιούνται, όπως στην αεροπορική βάση της Λάρισας και σε αυτή της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπως επίσης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Μόνο ασφάλεια και σταθερότητα δεν μπορεί να νιώθει ο λαός από μια τέτοια γιγάντωση των πολεμικών υποδομών σε όλη τη χώρα. Υποδομές που καμιά σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την προστασία του, αλλά με τους επιθετικούς πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς της αστικής τάξης. Αλλωστε, όσο περισσότερο βαθαίνει η εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς, τόσο δυναμώνουν και τα παζάρια, οι αμφισβητήσεις και οι ανταγωνισμοί, με τα κυριαρχικά δικαιώματα να βρίσκονται διαρκώς στο «μενού» των επικίνδυνων διευθετήσεων.

Απάντηση μπορεί να δώσει μόνο το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η πάλη για να ξηλωθούν όλες οι βάσεις του θανάτου, να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες, να αναπτυχθεί ο αγώνας ενάντια στις λυκοσυμμαχίες και το σύστημά τους. 


Μ.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου