Στις πλάτες του λαού πέφτουν οι συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο οποίος εκτός από τα πανάκριβα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος. Ήδη, τα αστικά επιτελεία προετοιμάζουν το έδαφος για έναν «δύσκολο» χειμώνα, που φυσικά θα είναι «δύσκολος» για τα μόνιμα υποζύγια, την ώρα που στα σκαριά βρίσκονται νέα σχέδια στήριξης της βιομηχανίας για να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά, που θα φορτωθούν με έναν επιπλέον τρόπο τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και το «πράσινο» ενεργειακό μείγμα που έχει αυξήσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι το μεταβατικό καύσιμο προς την «πράσινη μετάβαση».
«Βεβαίως, το ύστατο μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης είναι τα διακοπτόμενα φορτία σε οικιακούς καταναλωτές και άρα σε προστατευόμενους καταναλωτές. Τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς όταν μαίνεται ένας πόλεμος δίπλα μας», δήλωσε ο Κ. Σκρέκας μιλώντας στην «Καθημερινή».
Το μέτρο των κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση προβλέπεται, άλλωστε, στο «σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» που κατάρτισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Σε πρώτη φάση, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, θα μειωθεί ο φωτισμός σε μνημεία και δημόσιους χώρους. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, τα φώτα των μνημείων θα σβήνουν στις 3 τα ξημερώματα, ενώ οι Δήμοι θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος σβήνοντας μία λάμπα από τις δέκα που χρειάζονται για τον φωτισμό των δρόμων.
Προετοιμασίες για το «χειρότερο σενάριο»
«Είμαστε πιο κοντά στο χειρότερο σενάριο, δηλαδή τη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου στην Ευρώπη», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό («ΣΚΑΙ»). «Η Ελλάδα από πλευράς διαθεσιμότητας ενεργειακών πηγών, επειδή είχε πάντα διαφοροποίηση στο LNG, προστατεύεται από την διαθεσιμότητα ενέργειας, όχι από τις τιμές», πρόσθεσε κυνικά.
Σε γενικές γραμμές το πανάκριβο ενεργειακό μείγμα που έχει εκτινάξει τις τιμές και έχει αυξήσει την εξάρτηση της Ελλάδας από εισαγόμενα καύσιμα δεν αλλάζει, αφού η «πράσινη μετάβαση» είναι μια στρατηγική επιλογή για το κεφάλαιο και συνακόλουθα τα κόμματα του. Το ρωσικό αέριο αντικαθίσταται από το LNG -από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες- το οποίο όμως είναι ακόμη πιο ακριβό. Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της ΔΕΗ «παγώνει» για δύο με τρία χρόνια, αλλά ο φθηνός και εγχώριος λιγνίτης δεν θα αξιοποιηθεί στο έπακρο με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, και κυρίως χωρίς τις ρυθμίσεις που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του όπως το εμπόριο ρύπων.
Έτσι, ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, με αποτέλεσμα -ακόμα και αν δεν γίνουν διακοπές- πολλά νοικοκυριά να πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια, φαινόμενο που θα ενταθεί το χειμώνα, καθώς όλοι προεξοφλούν ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο και στο πετρέλαιο θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Νέες επιδοτήσεις στους βιομήχανους
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτόνομα στην εφαρμογή του μηχανισμού που πρότεινε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με επιστολή του στην πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα, για ένα κοινό ταμείο μέσω του οποίου θα αποζημιώνονται οι βιομηχανικοί καταναλωτές για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τον ερχόμενο χειμώνα.
Η Ελληνική κυβέρνηση, όπως δηλώνει ο Κ. Σκρέκας στην «Καθημερινή» μελετάει έναν τέτοιο μηχανισμό για να τον εφαρμόσει στην περίπτωση που δεν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.Π
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου