Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

ΦΘΙΩΤΙΔΑ Αδυνατούν να επιβιώσουν με αυτές τις τιμές οι ελαιοπαραγωγοί



Τις εξευτελιστικές τιμές πώλησης της ελιάς, που και τη φετινή χρονιά είναι κάτω από το αυξημένο κόστος παραγωγής, καταγγέλλουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ανατολικής Φθιώτιδας, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες είναι επίκαιρο όσο ποτέ το αίτημα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατώτερη εγγυημένη τιμή στα αγροτικά προϊόντα.

Στην ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Στυλίδας - Εχιναίων και Πελασγίας τονίζουν ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους και την καλλιεργητική φροντίδα των ελαιώνων τους, ενώ την ίδια στιγμή οι έμποροι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν από τον κόπο τους.

«Οι φετινές τιμές είναι στο μισό των περσινών τιμών, δηλαδή στα 0,55 έως 0,65 λεπτά τα 200 τεμάχια πράσινης επιτραπέζιας κονσερβοελιάς Στυλίδας. Φτάνουν για να ζήσουμε καταρχάς και για την καλλιεργητική φροντίδα των ελαιώνων την επόμενη χρονιά; Προφανώς όχι!», σημειώνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και προσθέτουν: «Για να γεμίσουμε ένα ρεζερβουάρ πετρέλαιο σε δενδροκομικό τρακτέρ χρειαζόμαστε με αυτές τις τιμές - αίσχος 150 κιλά ελιές διακοσίων τεμαχίων. Για να αγοράσουμε ένα τσουβάλι λίπασμα 40 κιλών χρειαζόμαστε 80 κιλά πράσινες ελιές αντίστοιχων τεμαχίων. Τις ελιές, όπως γίνεται κατανοητό, τις πουλάμε σε τιμές κόστους, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να επιβιώσουμε, να απαξιώνονται η εργασία μας και η γη μας και να ερημώνει η ύπαιθρος».

Συνεχίζοντας σημειώνουν ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες έχουν διαχρονικά απέναντί τους τις κυβερνήσεις, «που στηρίζουν και δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους», καθώς και την ΕΕ με την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Τονίζουν ότι κερδισμένοι από την κατάσταση αυτή βγαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου, που έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν χαμηλή τιμή και να αγοράσουν το προϊόν σε τιμές αίσχους, ενώ επισημαίνουν ότι λύση δεν είναι οι συνεταιρισμοί με τη σημερινή τους μορφή που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και καταλήγουν στα χέρια μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζουν ότι το αίτημα που θέτει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα είναι επίκαιρο όσο ποτέ, καθώς «εξασφαλίζει το εισόδημα για να μπορέσουμε να βιοποριστούμε και να φροντίσουμε τις καλλιέργειές μας εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες».

Κλείνοντας καλούν τους ελαιοπαραγωγούς σε αγωνιστική ετοιμότητα για διεκδίκηση κατώτερης εγγυημένης τιμής στην πράσινη ελιά 1,5 ευρώ στα 200 τεμάχια και αγώνα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη και να ζουν από τον κόπο τους.

Δυτική Ελλάδα: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο φέρνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων

Να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο, Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, η λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στη Δυτική Ελλάδα απαιτεί με Επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αφού τονίζει ότι επικρατούν «οργή και αγανάκτηση» απ' τις «συνέπειες και τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, που εφαρμόζουν με θρησκευτική ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεκαετίες τώρα», εξυπηρετώντας τα συμφέροντα βιομηχανιών και των μεγαλεμπόρων, αναφέρεται αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί.

Στέκεται στα ζητήματα των κτηνοτρόφων με τον διπλασιασμό των τιμών στις ζωοτροφές και την ανοδική πορεία στο αγροτικό πετρέλαιο, στο ρεύμα, στα φάρμακα, στα λιπάσματα, την ίδια ώρα που οι τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές.

«Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας στην Ηλεία και την Αιγιάλεια», σημειώνουν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», αναφερόμενοι στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του προϊόντος τα δύο τελευταία χρόνια. Ειδικά για την ελιά Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία σημειώνεται ότι παραμένει με την πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, «ορθάνοιχτος» ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές που γκρεμίζουν τις τιμές του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στέκονται στην καλλιέργεια πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα που είναι σε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, αλλά και στον ΕΛΓΑ που δεν αποζημιώνει παρά τα εκτεταμένα προβλήματα που έχουν σημειωθεί πρόσφατα αλλά και προηγούμενα.

Με βάση και τα παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων, τι μέτρα θα παρθούν για την οικονομική στήριξη των αγροτών και κτηνοτρόφων, να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να θεσπιστούν κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα που να εξασφαλίζει, τουλάχιστον, τη συνέχιση της καλλιεργητικής και παραγωγικής δραστηριότητας.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου