Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΜΦΗΣ Καβγάς ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος τα πήρε από ποιον...

Ελλάδα

...και για την ταμπακιέρα, που είναι το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο, ούτε κουβέντα

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας για το θέμα των παρακολουθήσεων, δίνοντας «πάσα» στην κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να στήσουν από κοινού ένα ακόμα άθλιο σόου αντιπαραθέσεων.

Μια διαδικασία που δίνει τη δυνατότητα και στους δύο αφενός να συγκαλύψουν τον βόρβορο του θεσμικού πλαισίου των υποκλοπών, το οποίο από κοινού έχουν διαμορφώσει ψηφίζοντας νόμους, ευρωπαϊκές Οδηγίες και διεθνείς Συμβάσεις, αφετέρου να «κουκουλώσουν» πίσω από όλη αυτήν τη φασαρία ότι έχουν κοινό πρόγραμμα, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική όπως υπαγορεύεται από τις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου.

Το γεγονός ότι «το παιχνίδι είναι στημένο» φάνηκε ήδη από την έναρξη της διαδικασίας. Το προεδρείο, με ευθύνη του προέδρου Κ. Τασούλα, τα μεθόδευσε έτσι ώστε για πάνω από 3 ώρες να μην έχει μιλήσει βουλευτής άλλου κόμματος παρά μόνο της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ! Το αποτέλεσμα ήταν την πρώτη μέρα της συζήτησης να κυριαρχήσει ένας αισχρός σκυλοκαβγάς για το ποιος παρακολουθεί ποιον, ποιος τα παίρνει από ποιον και πάει λέγοντας.

Στην ομιλία του στη Βουλή, χτες το μεσημέρι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι παρακολουθούνταν: Ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ Χ. Λαλούσης, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλ. Διακόπουλος, ο πρώην διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θ. Λάγιος και ο γενικός διευθυντής Εξοπλισμών Αρ. Αλεξόπουλος.

Ο Αλ. Τσίπρας άφησε στο απυρόβλητο το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που από κοινού τα αστικά κόμματα έχουν διαμορφώσει, στη λογική του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην ίδια την πρόταση δυσπιστίας η Ελλάδα παρουσιάζεται σαν «ανορθογραφία» ενός κάποιου «ευρωπαϊκού κεκτημένου του κράτους δικαίου», ενώ σε όλη την ΕΕ το ίδιο ακριβώς πλαίσιο επιτρέπει την παρακολούθηση των πάντων και ενώ είναι οι Κανονισμοί και οι Οδηγίες της ΕΕ που επιτρέπουν τις υποκλοπές, αλλά και την εμπορία των λογισμικών παρακολούθησης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως «εγκέφαλο του παρακράτους» και ενός «εγκληματικού δικτύου», που γνώριζε ποιοι παρακολουθούνται, ότι επιχείρησε να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη για να συγκαλύψει την ενοχή του, και ζήτησε απόδοση ευθυνών, πολιτικών και ποινικών. Με ιαχές υπέρ της «δημοκρατίας» και του «κράτους δικαίου», κάλεσε τις «δημοκρατικές δυνάμεις» να αντιδράσουν, προφανώς εντός και επί τα αυτά του θεσμικού πλαισίου που συνδιαμόρφωσαν. Υπερασπίστηκε δε τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, ενώ κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να αντιδράσουν, υποδεικνύοντας ως πρότυπο τη στάση του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή, οι οποίοι όπως είπε καταδίκασαν τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, αφήνοντας ωστόσο υπονοούμενα ότι αν στηρίξουν τον Κυρ. Μητσοτάκη αυτό θα συμβεί είτε γιατί κάποιοι εκβιάζονται είτε γιατί άλλοι σκέφτονται την επανεκλογή τους.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί αύριο Παρασκευή το βράδυ με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Είστε ένοχοι και οι δύο

Παρεμβαίνοντας στη χτεσινή συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι πρόκειται για αντιπαράθεση «τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική». Οπως είπε, «φορτώνει ο ένας στον άλλον διάφορες υποθέσεις παρακολουθήσεων, αλλά κανένας δεν μιλάει για το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, που το έχετε ψηφίσει όλοι μαζί, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο με βάση το οποίο παρακολουθούνται οι πάντες και δεν εξαιρείται κανείς».

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι κανείς από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει άχνα για τις επισημάνσεις, στην Εξεταστική Επιτροπή, του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο οποίος παραδέχτηκε ότι «το ΚΚΕ παρακολουθούνταν από το 2016». Ωστόσο, αντί διερεύνησης επιχειρήθηκε η υπόθεση να αρχειοθετηθεί, να κλείσει, γιατί «είστε ένοχοι και οι δύο», τόνισε.

Μεγάλη υποκρισία και κοροϊδία χαρακτήρισε και τις αναφορές των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί διαφθοράς και αδιαφάνειας, όταν έχουν ψηφίσει από κοινού στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισμα που αναφέρει ότι τα λόμπι είναι «συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας».

Ο Θ. Παφίλης έκανε καθαρό ότι το ΚΚΕ θα ψηφίσει τη μομφή κατά της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «εμείς την έχουμε ψηφίσει από την πρώτη στιγμή στο δρόμο, στους αγώνες των σωματείων, του λαϊκού κινήματος, οι οποίοι προσπαθούν και παλεύουν να ανατρέψουν αυτή την πολιτική. Ομως ψηφίζουμε μομφή και για τον ΣΥΡΙΖΑ κι ας είναι αντιπολίτευση. Γιατί αλήθεια; Αυτή η όξυνση που γίνεται εδώ πέρα, με αφορμή θα έλεγα τις παρακολουθήσεις, είναι τεχνητή, παραπλανητική και υποκριτική», αφού όλοι μαζί έχουν διαμορφώσει το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο.

Επεσήμανε ότι παρά τα τεχνάσματα που επιστρατεύουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «ο λαός βλέπει και θα βγάλει συμπεράσματα, θα αρχίσει να καταλαβαίνει σιγά σιγά τη σαπίλα του συστήματός σας». «Γι' αυτό» - κατέληξε - «ΚΚΕ δαγκωτό και στις εκλογές και στο μαζικό κίνημα, γιατί ο λαός μπορεί να κερδίσει κάτι μόνο όταν είναι δυνατό το ΚΚΕ. Οταν είναι αδύναμο, ο λαός χάνει».

Καθημερινή η μομφή του ΚΚΕ στο σάπιο αστικό κράτος

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος επεσήμανε ότι το ΚΚΕ καταθέτει καθημερινά μομφή στη κυβέρνηση, όπως αυτή κάτω από τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα σφύριζαν σιωπητήριο, καθώς και στο σάπιο αστικό κράτος της καταστολής, των παρακολουθήσεων και της διαφθοράς.

Οσον αφορά την πολύ σοβαρή υπόθεση παρακολουθήσεων σε βάρος του ΚΚΕ, τόνισε ότι αναδεικνύονται οι σοβαρές ευθύνες και της ΝΔ, που εμπόδισε να συζητηθεί η υπόθεση του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, και του ΣΥΡΙΖΑ, που αποχώρησε από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία μετά από 7 χρόνια «κατάφερε» να συγκληθεί για το θέμα αυτό, αλλά και της ΑΔΑΕ, που την υποβάθμισε, προσπαθώντας να την αρχειοθετήσει.

Χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προσχηματική, «γιατί δημιουργεί έδαφος να αναπτυχθεί η κοκορομαχία που παρακολουθούμε» και με την οποία επιδιώκουν και οι δύο να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους για το αποκρουστικό, αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο με την ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ που ψήφισαν και επιτρέπει τη προληπτική παρακολούθηση, καθιστά όλους στόχους με πρόσχημα την «εθνική ασφάλεια», που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια των συμφερόντων του κεφαλαίου, ενώ φωτογραφίζει ως κίνδυνο όποιον αντιστέκεται, «για να προλάβετε διαθέσεις απειθαρχίας».

Τόνισε ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ «αξιοποιείτε αυτήν τη μομφή για την επιχείρηση συγκάλυψης της κοινής σας στρατηγικής», στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου, στις αποφάσεις της ΕΕ με το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης και την «πράσινη μετάβαση», στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Οσον αφορά το δίλημμα που έθεσαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, «δημοκρατία ή εκτροπή», ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέδειξε την κοροϊδία λέγοντας ότι «υποκλίνεστε στη δημοκρατία των λόμπι», σύμφωνα με το ψήφισμα που ψήφισαν όλοι μαζί στην ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε και στην «ίδια ομοφωνία» που επέδειξαν και στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, όπου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνέπραξαν για το προεδρείο με τη Χρυσή Αυγή.

Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά στη μάχη των εκλογών, κατέληξε, είναι: 'Η δυνατός ο λαός και το κίνημά του, με πολύ ισχυρό ΚΚΕ, ή δυνατή η όποια κυβέρνηση με αντιλαϊκή πολιτική.


Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου