Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Ο Κ. Μπακογιάννης ψάχνει με εκσκαφές την Πολιτεία του Πλάτωνα! – Η ογκώδης άγνοια ενός επικίνδυνου δημάρχου




«Γίνονται αρχαιολογικές εσκαφές διότι από κάτω έχουμε μια ολόκληρη πολιτεία, την πολιτεία του Πλάτωνα, την οποία έχουμε επιχωματώσει»
(!) είπε ο Κώστας Μπακογιάννης σε δημόσια συζήτηση στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών…

 



Τώρα, αυτό εδώ το “μαργαριτάρι” του πορφυρογέννητου δημάρχου από πού να το πρωτοπιάσει κανείς;

Για να το κάνουμε λίγο πιο “λιανά”: Ο δήμαρχος λέει ότι στην Ακαδημία Πλάτωνος γίνονται “εκσκαφές” (αυτό βέβαια είναι αλήθεια), από τις οποίες μπορεί να βρεθεί η Πολιτεία του Πλάτωνα (!), η οποία δεν είναι το κορυφαίο έργο του αρχαίου Ελληνα φιλόσοφου…, αλλά αρχαία πόλη που επιχωμάτωσαν οι νεότεροι Ελληνες, και βρίσκεται εκεί που έχει στείλει τις μπουλντόζες ο οραματιστής δήμαρχος.

Και αφού ο Κ. Μπακογιάννης θεωρεί ότι κάτω από την Ακαδημία Πλάτωνος βρίσκεται η Πολιτεία του Πλάτωνα… πως πιστεύει ότι μπορεί να αποκαλυφθεί; Με εκσκαφές! Οχι με ανασκαφές!

Κατά τη γνώμη μας…η σύγχυσή του είναι δικαιολογημένη. Ανασκαφές γίνονται όταν έχεις πρόθεση να αποκαλύψεις, να προστατέψεις, να αναδείξεις. Εκσκαφές γίνονται σε άλλες περιπτώσεις… όταν θέλεις να ξεπαστρέψεις και να χτίσεις! Εμείς εδώ ακριβώς βρισκόμαστε.

Με “αρχιτέκτονα” τον δήμαρχο Αθηναίων υλοποιείται στο κέντρο της Αθήνας, ένα θηριώδες σχέδιο δημιουργίας «ελκυστικών περιοχών» για νέες επενδύσεις σε γραφειακές, εμπορικές και τουριστικές χρήσεις, αυξάνοντας τις αξίες της γης και των ακινήτων στην υπό ανάπλαση περιοχή.

Για να το κάνεις αυτό δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ιστορία! Αρκεί να μοιράζεται καλά η τράπουλα…

Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μέρος αυτού του σχεδίου.

Αλλωστε, ο δήμαρχος το έχει δηλώσει: Στις 8 Ιουνίου 2022, λίγες ημέρες μετά την προγραμματική συμφωνία για την Ακαδημία Πλάτωνος, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και της Ακαδημίας Αθηνών, ο δήμαρχος Αθηναίων αποκάλυψε με σαφήνεια σε ποιούς απευθύνεται η «ανάδειξη»: «Ο μέσος όρος παραμονής ενός τουρίστα στην Αθήνα, δεν ξεπερνά τις δύο με δυόμισι ημέρες. Στοίχημα για εμάς αποτελεί η επιμήκυνση αυτού του χρονικού διαστήματος, ώστε να φτάσει στα τρία ή και τέσσερα 24ωρα. Για να το πετύχουμε όμως, θα πρέπει να δώσουμε νέους προορισμούς μέσα στον ιστό της πόλης. Ένας από αυτούς είναι η Ακαδημία Πλάτωνος. Εκεί αρχίζουν οι εκσκαφές, με τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά σε μερικές εβδομάδες».

Για την κατασκευή του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών ισοπεδώνεται μεγάλο μέρους του Πράσινου Πάρκου στους χώρους της “Παλαίστρας” και του “Γυμνασίου”, με την απόσπαση επιπλέον 15 στρεμμάτων για τη μελλοντική κατασκευή του Μουσείου της Πόλης, καταστροφή δυο γηπέδων, ενός ποδοσφαίρου και ενός μπάσκετ τα οποία χρησιμοποιούν σήμερα ομάδες, σύλλογοι και κάτοικοι και την κοπή περισσότερων από 300 δέντρων.

Να συμπληρώσουμε ότι ο δήμος Αθηναίων έχει αποδεχθεί (!) την πρόταση “υιοθεσίας” του Αρχαιολογικού Άλσους από το Ιδιωτικό Ίδρυμα Λεβέντη στις 13 Μάιου 2022! Δηλαδή, ένας αρχαιολογικός χώρος έχει υιοθετηθεί από έναν ιδιώτη.

Όπως κατήγγειλε η «Πρωτοβουλία Αγώνα για το πάρκο της Ακαδημία Πλάτωνα», την Τετάρτη 3 Μάη ξεκίνησαν στο αρχαιολογικό άλσος οι εργασίες ανάπλασης, οι οποίες σε πρώτη φάση αφορούν στην απομάκρυνση 314 δέντρων από το πάρκο, μόνο για τη χάραξη των μονοπατιών και την ενοποίηση των αρχαιολογικών σκαμμάτων…

Την επόμενη ημέρα, 4 Μάη, συνεργείο εργοληπτικής εταιρείας με εκσκαφέα επιχείρησε να ξεκινήσει τις εργασίες, όμως αναγκάστηκε να διακόψει μετά από επίμονες αντιδράσεις των κατοίκων. Μάλιστα, ο εργολάβος αρνήθηκε να προσκομίσει οποιασδήποτε άδεια εργασιών του έργου, ενώ δήλωσε πως εντολέας του είναι το Ίδρυμα Ωνάση!

Ο δήμαρχος Αθηναίων δεν έχει αποφασίσει μόνο να “νοικοκυρέψει” την Αθήνα παίζοντας lego με τους φοίνικες, τις πλάκες στα πεζοδρόμια και τα παγκάκια, προβάροντας το τουριστικό θέρετρο που έχει στο μυαλό του. Εχει αποφασίσει να συγγράψει και το “real estate του Πλάτωνα”…

Να ενημερώσουμε, ωστόσο, ότι η μόνη δυνατή μορφή στην οποία μπορεί να υπάρχει η Πολιτεία του Πλάτωνα είναι η έντυπη… Οσο για την άλλη, την Ακαδημία του Πλάτωνα, καλό θα ήταν ο κ. Μπακογιάννης, η Ανάπλαση ΑΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού, οι χορηγοί, οι ανάδοχοι και λοιποί ενδιαφερόμενοι να την αφήσουν ήσυχη μήπως και σωθεί!

Κατά τ’ άλλα… όλα “άριστα”!






Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου