Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Οι «προγραμματικές δηλώσεις» της όποιας επόμενης κυβέρνησης


Και τι δεν μας έχουν πει ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ μπροστά στις κάλπες της 21ης Μάη... Εχουμε ακούσει για τα κοστολογημένα προγράμματά τους, τους καβγάδες τους για το ποιος υπόσχεται και τι στους εργαζόμενους. Ομως δεν έχουμε ακούσει τίποτα για την ατζέντα της επόμενης μέρας. Για όλα αυτά που είναι δεσμευμένη η επόμενη κυβέρνηση να υλοποιήσει, να διαχειριστεί, βάσει ενδεχόμενων εξελίξεων αλλά και αποφάσεων που ήδη έχουν παρθεί, και μάλιστα οι περισσότερες συναινετικά.

Υπενθυμίζουμε λοιπόν τα βασικά, στα οποία βέβαια συγκλίνουν και που μόνο το ΚΚΕ συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει:

  • Τις δεσμεύσεις του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, με πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που περιλαμβάνουν από τη μονιμοποίηση και επέκταση των αντεργατικών νόμων και την επιτάχυνση των πλειστηριασμών λαϊκών σπιτικών μέχρι την παραπέρα εμπορευματοποίηση νερού, ρεύματος, Υγείας και Παιδείας. Αυτά ως προϋπόθεση για να δανείζεται το κεφάλαιο φτηνά.
  • Τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, την επιστροφή στα «ματωμένα» πλεονάσματα και τη «δημοσιονομική πειθαρχία» βρέξει - χιονίσει. Νέο κύμα φοροληστείας, περικοπές, καθήλωση μισθών και συντάξεων για τον λαό, ώστε να βγαίνει ο «λογαριασμός» για το κεφάλαιο.
  • Τη συνέχιση της στρατηγικής της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ, που σημαίνει παραπέρα εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας, απλησίαστα «πράσινα» εμπορεύματα, σπίτια, μετακινήσεις, νέα «πράσινα» χαράτσια, μεγάλους κινδύνους για την Υγεία και το περιβάλλον.
  • Τις επικίνδυνες «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά. Ολοι τους διαβεβαιώνουν ότι αποτελούν προϋπόθεση για τη «ΝΑΤΟική συνοχή» στην περιοχή και για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, φέρνοντας νέους μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Ολα αυτά θα εξελίσσονται σε συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας και αστάθειας στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, με το ενδεχόμενο μιας νέας οικονομικής κρίσης να μεγαλώνει, αφού τα σημάδια της έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται στις ΗΠΑ και σε χώρες της ΕΕ, και σίγουρα τα βάρη της θα κληθούν να τα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι και ο λαός.

Βέβαιη είναι επίσης η παραπέρα κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως και η ενεργότερη εμπλοκή της χώρας σε αυτόν, με βάση τις ήδη υπάρχουσες ΝΑΤΟικές δεσμεύσεις. Η επόμενη κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί και να διευρύνει τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, που έχουν μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οι αποφάσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ για «πολεμική οικονομία» σε χώρες της ΕΕ, με παραγωγή πολεμικού υλικού για την Ουκρανία, είναι ενδεικτική.

Αυτές θα είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της όποιας επόμενης κυβέρνησης, που θα είναι από χέρι αντιλαϊκή. Με αυτό το ασφυκτικό για τις ανάγκες του πλαίσιο θα έχει ο λαός να αναμετρηθεί την επόμενη μέρα, όποιος κι αν είναι ο «μηχανοδηγός» της αντιλαϊκής αμαξοστοιχίας. Γι' αυτό χρειάζεται τώρα ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, στήριγμα στον δικό του αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Για μια ζωή όχι με προαπαιτούμενα, αλλά με σύγχρονα δικαιώματα, σε Υγεία, Παιδεία, δουλειά. 

Πηγή: rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου