Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Αναστασία Βούλγαρη: «Όλα για τον Έρωτα γίνονται στη ζωή»

Ελλάδα


Η συγγραφέας Αναστασία Βούλγαρη μιλά στο artandpress.gr με αφορμή το ποιητικό της έργο «Όρκος στο Παρόν» που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά, στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου Άλμα, σε σκηνοθεσία του Αλέξιου Κοτσώρη, από τις 14 Φεβρουαρίου 2020 και για 6 μόνο παραστάσεις.

Μιλήστε μας για το ποιητικό σας έργο «Όρκος στο Παρόν». Τι πραγματεύεται;

Έναν ιδεατό Έρωτα που έγινε πραγματικότητα. Τον Έρωτα ως πράξη υπέρβασης που νικάει τον φόβο.

Γιατί επιλέγετε να ανεβάσετε ποιητικό κείμενο;

Γιατί όχι; Τον «Όρκο στο παρόν» αγάπησε ο σκηνοθέτης του, ο Αλέξιος Κοτσώρης, από την πρώτη στιγμή που τον διάβασε. Είχε αναλάβει την σκηνοθεσία της παρουσίασης της ποιητικής μου συλλογής «Το φως λιγόστεψε στην άκρη της πόλης» στην οποία συμπεριλαμβάνεται το συγκεκριμένο κείμενο. Συμφωνήσαμε να το δραματοποιήσουμε και να το ανεβάσουμε. Μετά από παρότρυνση του Αλέξιου έγραψα ειδικά για την παράσταση τα λόγια του Άντρα.

Ποιά είναι η πηγή έμπνευσή σας;

Δεν είναι μία. Υπήρξε μια αλληλουχία γεγονότων και συναισθημάτων μέχρι να φτάσει η στιγμή που έπιασα την πένα και το τετράδιο και έγραψα την πρώτη γραφή. Ήταν συσσωρευμένοι ψυχικοί πόνοι, συσσωρευμένες απογοητεύσεις, ελπίδες που έσβησαν, αλλά και μεγάλες χαρές, και ερωτικές εμπειρίες ανεπανάληπτης ομορφιάς. Ακόμη, με είχαν επηρεάσει πολύ οι φωτιές του 2007 και του 2008 και κυρίως ο θάνατος των δύο πιλότων, του Δημήτρη Στοϊλίδη και του Ιωάννη Χατζούδη, που έσωσαν το εξοχικό σπίτι των γονιών μου από τη φωτιά αλλά και άλλων στη Ν. Εύβοια. Αυτή η θυσία για τον συνάνθρωπο με είχε συγκλονίσει. Στη μνήμη τους έβαλα τον αγαπημένο της Γυναίκας να είναι πυροσβέστης. Χρόνια μαζευόταν το υλικό μέσα μου και κάποια στιγμή ξέσπασε σαν «ανοιξιάτικη μπόρα», που λέει και η ηρωίδα μου, και βγήκε αυτό το κείμενο.

Ο Έρωτας κυριαρχεί στα έργα σας. Αποτελεί κινητήρια δύναμη και για τη ζωή σας;

Πράγματι κυριαρχεί. Τόσο στην ανθρώπινη διάστασή του, όταν δύο άνθρωποι ενώνονται και νικούν τον θάνατο, έστω στιγμιαία, όσο και στην υπερκόσμια, καθώς ανυψώνει ψυχικά και πνευματικά τον άνθρωπο και του δίνει δύναμη. Άλλωστε, όλα για τον Έρωτα γίνονται στη ζωή. Εννοείται ότι αποτελεί κινητήρια δύναμη στη ζωή μου.

Μιλήστε μας για τα προηγούμενα έργα σας.

«Κάποιος να με φωνάξει». Ευτύχησε να ταξιδέψει στο εξωτερικό, αλλά και να σκηνοθετηθεί από τον Αλέξιο Κοτσώρη. Το ερμήνευσαν καταπληκτικά οι κυρίες Ελένη Τζαγκαράκη και Αντιγόνη Δρακουλάκη στο θέατρο «Μεταξουργείο».

«Το τελευταίο παιχνίδι» με πρωταγωνίστριες τις εξαίσιες ηθοποιούς Νόνη Ιωαννίδου και Ματίνα Δημητροπούλου σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου. Δύο σαιζόν στο θέατρο «Έαρ Βικτώρια». Απολαύσαμε την ερμηνεία του Βίκτωρα Πέτσα, του Ανδρέα Γιαννακούλα, του Πάνου Τρουμπουνέλη και τη δεύτερη σαιζόν του Θοδωρή Ανθόπουλου, του Κωνσταντίνου Ρόδη, του Νίκου Καϊνού, του Σωτήρη Καρκαλέμη, του Σωτήρη Μανίκα.


Η ταυτότητα της παράστασης


Κείμενο | ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ
Σκηνοθεσία | ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΤΣΩΡΗΣ
Μουσική | ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ
Στίχοι τραγουδιών | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΜΑΡΙΑ ΚΟΚΟΥ
Φωτογραφίες | ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΙΑΣΚΟΥΡΗΣ
Παραγωγή | ΑΠΟΗΧΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ
Eπικοινωνία | ΝΑTAΣΑ ΠΑΠΠΑ

Παίζουν: ΑΝΝΑ ΨΑΡΡΑ | ΑΛΕΞΙΟΣ ΚΟΤΣΩΡΗΣ
Στα τραγούδια της παράστασης ακούγεται η Αργυρώ Καπαρού.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΜΑ - ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ
Ακομινάτου 15, Αθήνα, τ. 210 5220100, Σταθμός μετρό «Μεταξουργείο»

Παραστάσεις



Παρασκευή 14 & 21 Φεβρουαρίου ώρα 20:00
Σάββατο 15 & 22 Φεβρουαρίου ώρα 20:00
Κυριακή 16 & 23 Φεβρουαρίου ώρα 18:30

Facebook Page: https://www.facebook.com/orkosstoparon/

Προπώληση:

- Viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theatre/alma/orkos-sto-paron/
- Kαι στα ταμεία του θεάτρου ΑΛΜΑ, τ. 210 5220100

Πηγή: artandpress.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου