Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Η σπορά των νεφών στο Ντουμπάι ύποπτη για τον κατακλυσμό που χτύπησε την πόλη



Τεράστιες πλημμύρες σημειώθηκαν στο Ντουμπάι την Τρίτη, με τους δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια και να ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν σπίτια και επιχειρήσεις. Τις τελευταίες ώρες εξελίσσεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι πλημμύρες οφείλονται στο πρόγραμμα πρόκλησης τεχνητής βροχής που υπάρχει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τη δεκαετία του 1990.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι πρόκλησης τεχνητής βροχής που σχετίζονται με τις τοπικές περιβαλλοντικές, ατμοσφαιρικές και άλλες συνθήκες της περιοχής που θα γίνει προσπάθεια να δημιουργηθεί τεχνητή βροχή. Στην περίπτωση των ΗΑΕ έχει επιλεγεί ο βομβαρδισμός των νεφών της χώρας με αλάτι, μια διαδικασία που είναι πιο γνωστή με τον όρο «σπορά νεφών».

Οι πλημμύρες που σημειώθηκαν την Τρίτη οφείλονται σύμφωνα με ειδικούς σε ένα συνδυασμό ατμοσφαιρικών φαινομένων όπου έπαιξαν ρόλο οι αυξημένες θερμοκρασίες που σε συνδυασμό με την υγρασία προκάλεσαν ακραίες βροχοπτώσεις με το Ντουμπάι να είναι ευάλωτο εξαιτίας της απουσίας χώρων πρασίνου που μπορούν να απορροφήσουν κάποια επίπεδα υγρασίας αλλά και η απουσία υποδομών αντιμετώπισης τέτοιου είδους φυσικών φαινομένων όπως το προβληματικό αποχετευτικό σύστημα της πόλης για τον ανασχεδιασμό και βελτίωση του έχει εγκριθεί ένα ποσό περίπου 22 δισ. δολαρίων.

Η υποψία και η άρνηση

Μετεωρολόγοι ανέφεραν σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg ότι το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας αεροσκάφος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας του Ντουμπάι πραγματοποίησε σπορά νεφών η οποία είτε είναι αυτή που προκάλεσε τα ακραία φαινόμενα είτε τα ενίσχυσε. Την αναφορά αυτή διέψευσαν τα στελέχη του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας υποστηρίζοντας πώς δεν υπήρξαν τέτοιες πτήσεις το επίμαχο χρονικό διάστημα αλλά και ότι η σπορά δεν θα μπορούσε να προκαλέσει αυτό τον πραγματικό κατακλυσμό. 


Πηγή: naftemporiki



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου