Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Σκέψεις ενός «γραφικού ονειροπόλου» με αφορμή την πρόταση για υποψηφιότητα της Μ. Φύσσα

Γιάννης Περάκης


Αφορμή για να γραφτεί αυτό το κείμενο ήταν η πρόταση του κ. Βαρουφάκη για την κα Φύσσα αλλά και οι απαντήσεις που έδωσαν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Εκ των προτέρων δηλώνετε ότι ο στόχος δεν είναι να αντιπαρατεθεί με τις διάφορες απόψεις που διατυπώθηκαν, όπως επίσης δεν ψηφίστηκε από τον γράφοντα ο κ. Βαρουφάκης.. Υπάρχει όμως μια «πολιτική οσμή» που εκπέμπεται.

Οι απόψεις και η «πολιτική οσμή»


1) Η απάντηση Βαρουφάκη για τη Μάγδα Φύσσα: Δεν την ενημερώσαμε για να μην τη φέρουμε σε δύσκολη θέση. Με εκτενή ανάρτησή του ο Γ. Βαρουφάκης απαντά, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σχετικά με την απόφασή του να προτείνει τη Μάγδα Φύσσα για την προεδρία της Δημοκρατίας επισημαίνοντας ότι «λογικό είναι να επικεντρώνονται στο αν η Μάγδα Φύσσα ερωτήθη ή όχι πασχίζοντας να αποφύγουν την ουσία: Ότι η ίδια η Μάγδα Φύσσα όχι μόνο δεν θίχτηκε, όχι μόνο δεν θεώρησε καπήλευση την πρότασή μας, αλλά την χαρακτήρισε «εξαιρετικά τιμητική».

Ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει στην συνέχεια ότι: Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε ότι το ΜέΡΑ25 δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη που απαιτείται για την προώθηση οποιασδήποτε εναλλακτικής υποψηφιότητας. Με συγκίνηση επιλέξαμε μια κίνηση μεγάλης συμβολικής αξίας: Την υπενθύμιση ότι υπάρχει εναλλακτική στην συστημική συγκάλυψη της ακροδεξιάς στροφής της κοινωνίας μας που έφερε η συνεχιζόμενη κρίση. Μια εναλλακτική που, στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκει την έκφρασή της στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα».

2) Έκανε άραγε κανένας, από τους φωτεινούς εγκεφάλους των υπευθύνων για τη συγκεκριμένη απόφαση, εικόνα τη Μάγδα Φύσσα να χαιρετά στις «γιορτές της Δημοκρατίας» τον Κ. Βελόπουλο που φιλοξένησε στο κόμμα του τον υπόδικο για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης, Ν. Μίχο; Είναι δύσκολο να βρει κανείς λέξεις να περιγράψει την κίνηση του Γ. Βαρουφάκη να χρησιμοποιήσει έστω και συμβολικά το όνομα της Μ. Φύσσα.Ο Γ. Βαρουφάκης, μοιάζει να έχει βαλθεί να «μειώσει» οτιδήποτε και οποιονδήποτε χαίρει ευρύτερης εκτίμησης. Προσέφερε πολύ κακές υπηρεσίες στην Αριστερά με τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση που καταχράστηκε το όνομά της, οδήγησε τον δημιουργό αριστουργημάτων στη χειρότερη καλλιτεχνικά στιγμή του και τώρα «έπιασε» την Μάγδα Φύσσα.

Τo τελευταίο πρόβλημα μ’ αυτή του την έμπνευση ήταν ότι δεν την ενημέρωσε. Ούτως ή άλλως δεν υπήρξε κανείς που να πίστεψε πως η ίδια είχε ενημερωθεί, πολύ περισσότερο πως έδωσε τη συγκατάθεσή της για κάτι τέτοιο. Η «καταιγίδα» κατά της επιλογής Βαρουφάκη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας ξέσπασε πριν ακόμα η ίδια προβεί στην πολύ ευγενική, για το μέγεθος της απρέπειας, άρνησή της.

Ουδέν κακόν αμιγές καλού, όμως. Ακόμα και χωρίς να το έχει επιδιώξει η Μάγδα Φύσσα πιθανότατα θα προσφέρει μια ακόμα πολύτιμη υπηρεσία, αν η απρέπεια εις βάρος της αποδειχθεί και το έστω φάλτσο κύκνειο πολιτικά άσμα, του Γ. Βαρουφάκη, (Κατιούσα Α. Αναστασόπουλος- Πηγή: Reader.gr)

3) ΚΚΕ για Σακελλαροπούλου: Δεν κρίνουμε το πρόσωπο, αλλά ο θεσμός επικυρώνει αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Με ένα σχόλιο που αντικατοπτρίζει τις πάγιες θέσεις του κόμματος ως προς την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, απάντησε το ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ ποτέ δεν έχει επικεντρώσει ούτε τώρα επικεντρώνει στο πρόσωπο το οποίο κάθε φορά προτείνεται να εκλεγεί ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας τον κρίνουμε αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού, που είναι αυτές του θεματοφύλακα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης». «Το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, με την πρόταση του πρωθυπουργού για την υποψηφιότητα της κυρίας κ.Σακελλαροπούλου, Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας», υπογραμμίζει το ΚΚΕ. (CNN Greece 21:20 Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ ).

4) Μάγδα Φύσσα: Οι δημοσιογράφοι δεν έδειξαν τον ίδιο ζήλο για τη δίκη. Με δήλωσή της προς την «Εφ.Συν.» η Μάγδα Φύσσα σχολίασε χθες την πολιορκία που δέχτηκε από τα μέσα ενημέρωσης μετά την πρόταση του Γ. Βαρουφάκη να την υποδείξει ως υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας:

Αυτό που θα ήθελα να πω προς όλους τους δημοσιογράφους είναι ότι για μένα προσωπικά η πρόταση του κ. Βαρουφάκη ήταν τιμητική. Δεν στέκομαι στο αν με ρώτησε ή δεν με ρώτησε. Το θεωρώ δευτερεύον, αν και σ’ αυτό στάθηκαν όλοι οι δημοσιογράφοι. Θέλω όμως να πω κάτι άλλο. Θα ήθελα αυτόν τον ζήλο που επέδειξαν το απόγευμα της Πέμπτης τα μέσα ενημέρωσης, που δεν άφησαν ούτε μια στιγμή ησυχίας για μένα και την οικογένειά μου, να τον έδειχναν στις 18 Δεκεμβρίου 2019, όταν η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου έκανε την πρότασή της που κόντεψε να μας στείλει όλους αδιάβαστους. Εξαιρώ βέβαια τους λίγους δημοσιογράφους που έχουν παλέψει όλα αυτά τα χρόνια γι’ αυτή τη δίκη. Αλλά θα ήθελα όλοι να είχαν δείξει τότε τον ίδιο ζήλο που έδειξαν την Πέμπτη. Να είχαν κάνει την κριτική τους και να είχαν παρουσιάσει αυτή την πρόταση σε όλο τον κόσμο.

Θα ήθελα τότε να με έψαχναν απελπισμένα, όπως με έψαχναν χθες, όπου μάλιστα το μόνο που με ρωτούσαν ήταν αν ρωτήθηκα ή δεν ρωτήθηκα. Όσο για την τηλεόραση που ανεβάζει και κατεβάζει κυβερνήσεις, θα έπρεπε τα πέντε αυτά χρόνια να είναι εδώ και να παρακολουθεί τη δίκη, στην οποία έχουν αποκαλυφτεί τα πάντα. Κι από αυτά ελάχιστα έχουν παρουσιαστεί (Δ. Ψαρράς-Εφ. Συν).

Τα δεδομένα


1) Τα μνημονιακά κόμματα εμφανίζονται «ενωμένα και δυνατά» με την ενιαία πρόταση τους.

2) Στην αντιπολίτευση η οποιαδήποτε πρόταση περνάει από το «κόσκινο της ιδεολογικής καθαρότητας» ή δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση λόγω του πολιτικού συστήματος.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που «οι νεοφιλελεύθεροι Τζένγκις Χαν» είναι εντός των τειχών και βανδαλίζουν και κανιβαλίζουν ότι βρουν μπροστά τους. Εργατικά δικαιώματα, Μισθούς, Παιδεία, κρατική τρομοκρατία, Αμβλώσεις...

Αυτό που συμβαίνει είναι η επανάληψη της τραγωδίας και της «κατάρας» από την μεταπολίτευση και πέρα, με φωτεινή εξαίρεση, παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του ενιαίου συνασπισμού, πρώτα απ’ όλα της αριστεράς στην Ελλάδα, αλλά και των υπόλοιπων αντιμνημονιακών δυνάμεων και πολιτών σήμερα.

Η πολιτική κατάσταση απαιτεί συγκέντρωση δυνάμεων και συντονισμό σε όλα τα επίπεδα. Ας πάρουμε παράδειγμα την παιδεία. Δεν αρκεί ένα συντονιστικό των φοιτητών ή των μαθητών. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό στο οποίο θα συμμετέχουν οι μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και των πανεπιστημίων και των φοιτητών. Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στοχεύει σε όλους τους τομείς αλλά και βαθμίδες της δημόσιας εκπαίδευσης. Η απάντηση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μαζική, ενιαία (οι κινητοποιήσεις) αλλά και ολοκληρωμένη σε προτάσεις για την αναβάθμιση της.

Παρόμοια αντιμετώπιση είναι αναγκαία και σε άλλους τομείς της πολιτικής ζωής. Η κατάσταση δεν τραβάει. Τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων αποδεικνύουν την συρρίκνωση των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και την ενίσχυση του δικομματισμού. Αλήθεια τι άλλη απόδειξη θέλουμε ότι στραβά αρμενίζουμε. Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι εχθρός μας δεν είναι μια διαφορετική πρόταση (έστω και «λανθασμένη» όταν κινείται βέβαια εντός του χώρου μας) από την δικιά μας, αλλά τα μνημόνια, η εξάρτηση της πατρίδας μας και οι εκφραστές τους.

Η κοινές μας ενέργειες ας ξεκινήσουν από τα απλά καθημερινά πράγματα. Η κοινωνική αλληλεγγύη στους πλειστηριασμούς, μαγείρεμα στο δρόμο, επανασυνδέσεις ρεύματος, η αντίσταση στην κρατική τρομοκρατία κλπ. Ενέργειες και δράσεις που έχουν γίνει πράξη «κατά μόνας». Εκεί ακριβώς που δεν συναντιούνται «εμπόδια» λόγω ιδεολογίας ή κομματικής στράτευσης.

Τα υπόλοιπα ας έρθουν από μόνα τους...

Αλλιώς, θα μείνουμε εμείς, η ιδεολογική καθαρότητα και η «πολιτική μοναξιά» για παρέα μας.



Γιάννης Περάκης: Σχετικά με το Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου