Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

«Φλέγεται» ο Βόλος από την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge

Τάσος Σαραντής


Τόνοι απορριμμάτων καταφτάνουν από τη Νότια Ιταλία και υπάρχουν μέρες που η πόλη πνίγεται κυριολεκτικά από τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού. Ενώ καταγράφονται ρυπαντικά επεισόδια από την τσιμεντοβιομηχανία, οι μετρήσεις δεν διαπιστώνουν την παραμικρή ατμοσφαιρική ρύπανση. Νέο συλλαλητήριο προγραμματίζεται για αύριο ενω στα κάγκελα βρίσκονται οι κάτοικοι και φορείς για τη δημιουργία εργοστασίου SRF που θα καταδικάσει την πόλη σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων και με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας

Συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge και της δημιουργίας εργοστασίου SRF από τον δήμο διοργανώνεται αύριο στον Βόλο. Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλη κινητοποίηση που διοργανώνεται στην πόλη ενάντια στην καύση σκουπιδιών για την παραγωγή ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία, έπειτα από τρία χρόνια δυναμικών αγώνων.

Είχαν προηγηθεί ένα πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του Βόλου μεγαλειώδες συλλαλητήριο στις 5 Μαΐου 2018, όπου 10.000 Βολιώτες διαδήλωσαν στους δρόμους της πόλης κατά της καύσης σκουπιδιών και του εργοστάσιου παραγωγής SRF του Δήμου Βόλου. Ανάλογος, αν όχι μεγαλύτερος, ήταν ο αριθμός των Βολιωτών που συμμετείχε και στο συλλαλητήριο τον Απρίλιο του 2019, ενώ το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς χιλιάδες μαθητές και φοιτητές κατέβηκαν στους δρόμους της πόλης με τα ίδια αιτήματα.

Ωστόσο, η φωνή των Βολιωτών δεν εισακούγεται. Τόνοι σκουπιδιών εξακολουθούν να καταφτάνουν προς καύση στην ΑΓΕΤ από τη Νότια Ιταλία, υπάρχουν μέρες που η πόλη πνίγεται κυριολεκτικά από τη μυρωδιά του καμένου πλαστικού, καταγράφονται ρυπαντικά επεισόδια από την τσιμεντοβιομηχανία, αλλά οι μετρήσεις δεν διαπιστώνουν την παραμικρή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Εξάλλου, το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ είναι αδειοδοτημένο για 4 γραμμές παραγωγής.

Οι μετρήσεις των ρύπων που εκπέμπονται δεν αθροίζονται, αλλά τα όρια υπολογίζονται ανεξάρτητα για κάθε γραμμή παραγωγής, παρ’ όλο που στην ατμόσφαιρα ουσιαστικά αθροίζονται. Παράλληλα, ο Δήμος Βόλου προωθεί την Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Βόλου στον χώρο του ΧΥΤΑ, κόστους 42 εκατομμυρίων ευρώ, που μεταξύ άλλων θα παράγει δευτερογενές στερεό καύσιμο SRF (Solid Recovered Fuel), το οποίο θα αποτελείται από υπολείμματα αποβλήτων και θα είναι κατάλληλο για χρήση από τσιμεντοβιομηχανίες (δηλαδή την ΑΓΕΤ) σε ποσοστό 27%.

Δημοτικό Συμβούλιο


Ρυπαντικό επεισόδιο από την ΑΓΕΤ

Το πράσινο φως για την έγκριση κατασκευής του εργοστασίου παραγωγής καύσιμης ύλης SRF δόθηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση-παρωδία του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου στις 11 Μαΐου -υπό ισχυρή αστυνομική παρουσία και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περίπου 700 Βολιώτες- με μόνη συμμετέχουσα την παράταξη του Αχιλλέα Μπέου και την οποία ο δήμαρχος Βόλου χαρακτήρισε αποθέωση του δημοκρατικού διαλόγου!

Εντός του 2020 πρόκειται να δημοπρατηθούν στη χώρα μας 17 εργοστάσια επεξεργασίας αστικών αποβλήτων. Μεταξύ αυτών είναι κι εκείνο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μαγνησίας στον Βόλο, στο οποίο προβλέπεται μία γραμμή παραγωγής SRF. Ωστόσο, ανάλογη γραμμή παραγωγής δεν προβλέπεται να υπάρχει στις αντίστοιχες μονάδες των γειτονικών νομών Λάρισας, Τρικάλων-Καρδίτσας και Φθιώτιδας, ούτε υπάρχει και στα εργοστάσια Ιωαννίνων και Κοζάνης που ήδη λειτουργούν. Καθώς για την Κεντρική Ελλάδα μόνο το εργοστάσιο του Βόλου θα έχει αυτή τη δυνατότητα, ανοίγει ο δρόμος για να μεταφέρονται σε αυτό για δεματοποίηση τα προς καύση υπολείμματα από Λαμία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα, Κοζάνη και Ιωάννινα. Γεγονός που, βέβαια, θα καλύψει τις ανάγκες της ΑΓΕΤ που έχει αδειοδοτηθεί για να καίει 200.000 τόνους σκουπιδιών ετησίως (RDF, δηλαδή υλικά στα οποία περιλαμβάνονται χαρτί, γυαλί και πλαστικό) ως καύσιμο και, άρα, χρειάζεται και το ντόπιο και το εισαγόμενο σκουπίδι. Κάτι τέτοιο θα καταδικάσει την πόλη του Βόλου σε αποτεφρωτήρα των εγχώριων και εισαγόμενων απορριμμάτων και θα έχει αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας των Βολιωτών, του περιβάλλοντος και της τοπικής οικονομίας.

Απομάκρυνση του εργοστασίου


Η απόσταση της τσιμεντοβιομηχανίας από τα πρώτα σπίτια του Βόλου

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ στον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (ΓΠΣ) του Βόλου, που επί των ημερών Αχιλλέα Μπέου αναρτήθηκε στο ΦΕΚ 237 - 4/11/2016, προβλέπεται ρητά η μελλοντική απομάκρυνση του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της ΑΓΕΤ που λειτουργεί εντός των ορίων του Δήμου Βόλου σε απόσταση 150 μέτρων από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Δεδομένου ότι με την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής καύσιμης ύλης SRF σχεδιάζεται και επενδύεται οικονομικά το μέλλον της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της Κεντρικής Ελλάδας, είναι κάτι παραπάνω από σοβαρό το ενδεχόμενο της μη εφαρμογής του ΓΠΣ, πόσο μάλλον η έμμεση παράταση της ανοχής στη λειτουργία μιας ιδιαίτερα βαριάς και οχλούσας βιομηχανίας, όπως είναι η ΑΓΕΤ, που θα έπρεπε να έχει μεταφέρει τη δράση της σε αμιγώς βιομηχανική περιοχή.

Συν τοις άλλοις, αγνοείται και παραβλέπεται απαξιωτικά η αιτιολογημένη αντίθεση στην καύση σκουπιδιών και τη δημιουργία εργοστασίου SRF που έχουν διατυπώσει οι φορείς της Μαγνησίας, όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Ελλήνων Χημικών, ο Σύλλογος Γεωπόνων και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων. Και απ’ ό,τι φαίνεται, κατ’ ανάλογο τρόπο, «ξεχνιούνται» οι ομόφωνες αποφάσεις κατά της καύσης τέτοιων «καυσίμων» που έχουν ληφθεί δύο φορές από το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, αλλά και από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου.

Πέραν αυτών, υποτιμώνται προκλητικά τα επιστημονικά δεδομένα, όπως η μελέτη της καθηγήτριας Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντινής Σαμαρά, το 2018, που δείχνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αέριας ρύπανσης στον Βόλο, με την τσιμεντοβιομηχανία να έχει συμμετοχή κατά 22,2% στη Νέα Δημητριάδα και κατά 13,9% στη Νέα Ιωνία. Ανάλογα η μελέτη νοσηρότητας και θνησιμότητας που εκπονήθηκε την ίδια χρονιά από το ΑΠΘ, έπειτα από πιέσεις των πολιτών, έδειξε ότι οι Βολιώτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από νοσήματα, όπως διάφορους τύπους καρκίνου, καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, και μάλιστα σε πολλαπλάσιους αριθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Εν τούτοις, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν έχει χρηματοδοτήσει μέχρι σήμερα το δεύτερο τμήμα της έρευνας που θα καταδείκνυε τα αίτια αυτής της κατάστασης.

Χαλυβουργία



Η κατάσταση επιβαρύνεται διπλά και από τη λειτουργία του εργοστασίου της Χαλυβουργίας Ελλάδος που βρίσκεται στα δυτικά του Βόλου, σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων το 2014, που έδειξε ότι τα εδάφη και τα νερά στην περιοχή βορειοανατολικά του Βελεστίνου, όπου βρίσκεται εγκατεστημένο, είναι επιβαρυμένα με βαριά μέταλλα, κυρίως με αρσενικό. Ανάλογη επιβάρυνση απέδειξε έρευνα γύρω από την ΑΓΕΤ τον Οκτώβριο του 2018 με δείγματα που έλαβε η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών και εξέτασε εργαστήριο του εξωτερικού.

Στο αυριανό συλλαλητήριο στον Βόλο καλεί η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ελευθερίας, που γεννήθηκε «από τα κάτω» με σκοπό να εκφράσει την αντίδραση των πολιτών του Βόλου, η οποία καλεί τους πολίτες, τους φορείς, τους συλλόγους και τις συλλογικότητες της πόλης σε συγκέντρωση στις 18.00 στο Νοσοκομείο του Βόλου προκειμένου να ακολουθήσει πορεία με κατάληξη στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ-Lafarge.

Πηγή: efsyn.gr



Τάσος Σαραντής: Σχετικά με τον Συντάκτη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου