Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

«Γαλάζια ελευθερία» με εθελοντές και δωρεάν εργασία

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ


Ανάμεσα σ´ αυτά που μας άφησε κληρονομιά η Ολυμπιάδα του 2004, πέρα από τα σκάνδαλα της ντόπας, τα φαραωνικά έργα που ρήμαξαν το περιβάλλον, το μεγάλο φαγοπότι με τις μίζες και το φόρτωμα του χρέους στα γνωστά υποζύγια, ήταν και ο εθελοντισμός.

Απλήρωτη δωρεάν εργασία από χιλιάδες ανθρώπους στο βωμό της σύγχρονης μεγάλης ιδέας εκείνης της εποχής, για να καμαρώνουν οι συνήθεις ξύπνιοι της χώρας.

Ο εθελοντισμός αυτού του τύπου έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά που η πολιτεία αρνείται να κάνει το καθήκον της.

Αυτή την δοκιμασμένη συνταγή θυμήθηκε και το υπουργείο υγείας για να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού στα νησιά. Προσέτρεξε στο «Χαμόγελο του παιδιού» καλώντας το να βοηθήσει στην προσπάθεια αυτή. Το «Χαμόγελο του παιδιού» με τη σειρά του απευθύνθηκε στο σύλλογο των επισκεπτών υγείας και τους κάλεσε να προσφέρουν σε εθελοντική βάση τις υπηρεσίες τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα σε συγκεκριμένα νησιά και για καθορισμένες ημερομηνίες.

Την «γαλάζια ελευθερία» λοιπόν θα τη σηκώσουν, από ότι φαίνεται, είτε επιταγμένοι εργαζόμενοι από νοσοκομεία της Αθήνας, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό αφού καλούνται να συμμετέχουν 70 νοσηλευτές από αυτό που σαν «στρατιώτες» καλούνται να μετακινηθούν σε διάφορα νησιά του Αιγαίου, είτε οι εθελοντές επισκέπτες υγείας. Παράλληλα σε δεκάδες εμβολιαστικά κέντρα δωρεάν υποστήριξη παρέχει ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτών.

Άλλη μια τρανή απόδειξη για τον απαράδεκτο «επιτελικό» τους σχεδιασμό στο μεγάλο θέμα της πανδημίας που μαστίζει τη χώρα.

Παράλληλα όμως με αυτές τους τις ενέργειες δεν διστάζουν να προχωρήσουν και σε άλλες που δείχνουν τις πραγματικές τους προθέσεις που δεν είναι άλλες από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας.

Η επιχείρηση για προώθηση των συμπράξεων με ιδιώτες του νοσοκομείου του Ασκληπιείου της Βούλας και οι ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου να αναζητήσει επενδυτή για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα πορτοφόλια που δραστηριοποιούνται δίπλα στα καζίνο του Ελληνικού, σηματοδοτούν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη των υπηρεσιών υγείας.
Η κυβέρνηση αποφασίζει να ξεδιπλώσει όλα τα αντικοινωνικά της σχέδια την ώρα που:
η χώρα μας πλησιάζει τους 12 χιλιάδες νεκρούς από την νόσο Covid- 19 ενώ τα 3/4 των ανθρώπων αυτών χάθηκαν παρότι υπήρχαν εμβόλια για την νόσο
έχει μετατρέψει ολόκληρα νοσοκομεία σε μονοθεματικά, αφήνοντας όλη την υπόλοιπη νοσηρότητα έξω από τις δημόσιες δομές
στη μάχη αυτή εδώ και πάνω από ένα χρόνο έχουν ριχτεί συμβασιούχοι επαγγελματίες υγείας που σε λίγους μήνες λήγει η σύμβαση τους και θα πεταχτούν έξω από το σύστημα ακυρώνοντας τις μεγαλεπήβολες περσινές υποσχέσεις τους για μονιμοποίησή τους

Έτσι σε συνδυασμό με το νέο εργασιακό νόμο που θέλει να νομοθετήσει επιδιώκει μια ιστορική κοινωνική παλινδρόμηση προς τον 19ο αιώνα για τον κόσμο της εργασίας.

Η απάντηση που πρέπει να δοθεί από την πληττόμενη κοινωνική πλειοψηφία οφείλει να είναι ανάλογη.

Οι καιροί ου μενετοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου