Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Στο μάτι του κυκλώνα

Γιάννης Αγγέλου


Το πρωί της Τετάρτης, 5 Μάη, μπήκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης το αμερικανικό μεταγωγικό “LIBERTY Promise”.

Σχεδόν αμέσως ξεκίνησε να ξεφορτώνει στρατιωτικό υλικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση “DEFENDER Europe 2021”. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει πλήρης ανάπτυξη και εκφόρτωση οχημάτων, ελικοπτέρων και λοιπού στρατιωτικού υλικού στο νέο εμπορικό λιμένα Αλεξανδρούπολης.

Την Παρασκευή 7 Μάη, αναμένονται στην περιοχή ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, για να διαπιστώσουν τις εργασίες και προετοιμασίες για την μεγάλη στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ. Παρόντες θα είναι επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και η Αμερικανίδα Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη. Στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκεται και ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις που αφορούν:
Την κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης, που προχωράει σημαντικά.
Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, με ηλεκτροκίνηση.
Την δημιουργία Προαστιακού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη με τις περιοχές του κεντρικού και βορείου Έβρου.

Στην Αλεξανδρούπολη θα βρίσκονται επίσης ο Στρατηγός Christopher Mohan, της 21ης Διοίκησης Υποστήριξης Θεάτρου Επιχειρήσεων (ΤSC) των ΗΠΑ, μαζί με τον Υποστράτηγο Ivon Jones (CFA), Διοικητή Σχεδίων και Επιχειρήσεων του Βρετανικού Στρατού.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η παρουσία τόσο υψηλών προσκεκλημένων στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 7 Μάη, εξελισσόμενης της διαδικασίας εκφόρτωσης στρατιωτικού υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων για τη ΝΑΤΟϊκή άσκηση DEFENDER EUROPE 2021, δεν περνά απαρατήρητη.

Ήδη, στο πλαίσιο της άσκηση έχουν δέσει στο λιμάνι του Δυρραχίου της Αλβανίας ένα μικρό καράβι των ΗΠΑ, μεταφέροντας κάποιες δυνάμεις, ενώ στην Βουλγαρία βρίσκονται ελικόπτερα της 214 Μοίρας του πρώτου Τάγματος.

Από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, οι δυνάμεις θα αναχωρήσουν οδικώς και σιδηροδρομικώς για την Ρουμανία.

Όπως πολύ πρόσφατα δήλωσε και ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, «οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι καθώς και οι εταίροι μας συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση με 28.000 στρατιώτες, ενώ σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων για την άμυνα, την αποτροπή της επιθετικότητας, την αντιμετώπιση της κρίσης και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ακόμη η άσκηση αυτή περιλαμβάνει πολλές διασυνδεδεμένες πολυεθνικές ασκήσεις».

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται πως η περιοχή της Θράκης βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Οτιδήποτε έργο γίνεται ή πρόκειται να γίνει, έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Ο εναγκαλισμός του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, μόνο θετικός δεν είναι. Η παρουσία τόσων δυνάμεων στην περιοχή, σε συνδυασμό με τα όσα διαδραματίζονται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, απαιτούν να είναι ο λαός σε ετοιμότητα.

Ο λαός μας και οι λαοί των γειτονικών χωρών, μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στη δίνη των ιμπεριαλιστικών πολεμικών σχεδιασμών.

Χρειάζεται μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους να δυναμώσει ο λαός μας τον αγώνα του για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Να κλείσουν όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Είναι ανάγκη να οργανωθεί ο αγώνας, για να είναι ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Γιάννης Αγγέλου
Σχης ΜΧ

ΜΒΑ, Ms’c

Πηγή:alt.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου