Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Λειαίνουν...γωνίες



Στην ομιλία του στη Βουλή για την Ελληνογαλλική Συμφωνία, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην ιμπεριαλιστική αποστολή στο Σαχέλ, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «εκεί ήδη βρίσκονται στρατεύματα 8 ευρωπαϊκών χωρών». 
Για να καλλιεργήσει εφησυχασμό και να «ξεπλύνει» την επέμβαση, πρόσθεσε ότι η βασική επιχείρηση στην περιοχή είναι η «Barkhane», στο πλαίσιο της οποίας οι Γάλλοι έχουν αναπτύξει 5.000 μάχιμους στρατιώτες, ενώ η ελληνική δύναμη θα ενταχθεί στην «Task Force Tacuba», μαζί με δυνάμεις από το Βέλγιο, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Σουηδία κ.ά., που παρέχουν υποστήριξη και δεν εμπλέκονται σε ένοπλες συγκρούσεις. 

Τι δεν είπε ο πρωθυπουργός; Οτι η Takuba είναι αναπόσπαστο κομμάτι της «Barkhane», όπως αποδεικνύεται κι από το γεγονός ότι δυνάμεις της πήραν μέρος - από κοινού με Γάλλους και Νιγηριανούς - σε επιχειρήσεις εναντίον του ISIS στην ευρύτερη Σαχάρα. Υπάρχουν εξάλλου και αναφορές ότι το σουηδικό της τμήμα ενεπλάκη πολλές φορές σε συμπλοκές και προσχεδιασμένες επιχειρήσεις, όπου του ανατέθηκε ενεργός ρόλος.

Για να λειάνουν αυτές τις γωνίες, εδώ και καιρό, στο υπουργείο Άμυνας διατείνονται ότι οι ελληνικές δυνάμεις που θα σταλούν εκεί θα εκτελούν υπηρεσίες προστασίας στρατοπέδου στις βάσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων στις τοποθεσίες Menaka και Gao. 

Δεν λένε όμως ότι η βάση στη Menaka δέχτηκε επίθεση με πυραύλους και βλήματα τον Σεπτέμβρη του 2018, πράγμα αυτονόητο, αν σκεφτεί κανείς ότι αποτελεί στρατιωτική βάση σε εμπόλεμη περιοχή. Ακόμα όμως κι αν οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, τι δουλειά έχουν τόσα χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα, να αναλαμβάνουν ρόλο «τοποτηρητή» σε βάρος άλλων λαών, με την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ; Τι σχέση έχουν τέτοιες βρώμικες αποστολές με την άμυνα της χώρας; Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, η αλήθεια δεν κρύβεται: 

Η συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές αποστολές είναι κρίκος στη βαθύτερη εμπλοκή, που με ευθύνη της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων βάζει σε κίνδυνο τον λαό, είτε με αμερικανοΝΑΤΟικό είτε με «ευρωπαϊκό» καπέλο.



Πηγή:rizospastis



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου