Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021

Μπρός στην ανάγκη κάθε ιδεαλισμός είναι απάτη

Άλλαν Πέρσυ


Ένα από τα συνθήματα του Μάη του '68 ήταν: "Είμαστε ρεαλιστές, ζητάμε το αδύνατο". Κρίνοντας από τον αφορισμό του Νίτσε, σίγουρα το μεγάλης ασθηματικής ομορφιάς αυτό σύνθημα θα μπορούσε να ξαναφέρει πίσω από τον τάφο του τον Γερμανό φιλόσοφο.

Για να φωτίσουμε την τριάδα οπτιμιστής-πεσιμιστής-ρεαλιστής, ένα λαικό ρητό λέει πως ο οπτιμιστής έχει εφεύρει το αεροπλάνο, ο πεσιμιστής δεν το χρησιμοποιεί και ο εραλιστής επιβιβάζεται σε αυτό με αλέξιπτωτο.

Πορφανώς στη ζωή υπάρχουν στιγμές για καθέναν από το τους τρεις αυτούς ρόλους. Για παράδειγμα, την ώρα που υπερασπιζόμαστε ένα προσωπικό σχέδιο χρειάζεται να είμαστε οπτιμιστές στην ώθηση και στη φιλοδοξία, πεσιμιστές την ώρα που προνοούμε για τις μελλοντικές δυσκολίες και ρεαλιστές για να κατευθύνουμε τις προσπάθειες που, μέρα τη μέρα, θα μας οδηγήσουν στον στόχο.

Επιστρέφοντας στην εξαγγελία του Νίτσε, το να είμαστε ιδεαλιστές είναι ένας ωραίος τρόπος να περάσουμε από τον κόσμο χωρίς να αποκτηνωθούμε ή να απαρνηθούμε τα όνειρά μας πριν  την ώρα τους .Ωστόσο, για την εκτέλεση- επί το έργον- των ονείρων αυτών θα χεριαστούμε ένα γερό κεφάλαιο, για να μιλάμε πρακτικά.

Τα όνειρα τα σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας που κρύβεται μέσα μας, αλλά για να τα πραγματοποιήσουμε χρειάζεται να ξυπνήσουμε τον εσωτερικό μας χτίστη.

Επιμέλεια: Λίλα Μήτσουρα

Από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ: 
ΝΊΤΣΕ 99 ΜΑΘΉΜΑΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ,
Εκδόσεις Πατάκη



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου