Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Διαφωνίες» στα όρια του εναέριου χώρου «βαφτίζει» την τουρκική προκλητικότητα

Γερές «πλάτες» στην τουρκική προκλητικότητα – λίγες μέρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ – βάζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αφού «βαφτίζει» τις επικίνδυνες και προκλητικές τουρκικές υπερπτήσεις σαν «διαφωνίες»(!!) Ελλάδας-Τουρκίας σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση Αμερικανίδας δημοσιογράφου για το πόσο οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και αν οι συγκεκριμένες ενέργειες επηρεάζουν τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ανέφερε:


«Στην πρώτη σας ερώτηση, σχετικά με τις τουρκικές υπερπτήσεις, ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών.

Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας
, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση και όχι προκλητικές ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».


Γίνεται φανερό ότι τα χειροκροτήματα στον Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, η γραβάτα του Μπάιντεν και οι εκδηλώσεις …συμπάθειας του Αμερικάνου πρόεδρου στην Ελλάδα αποτελούν «στάχτη στα μάτια», αφού οι επίσημη γραμμή των ΗΠΑ ουσιαστικά ενισχύσει την απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.   

Η Σφήκα: Επιλογές
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου