Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Κοροϊδία χωρίς ... ρήτρα

Κ. Πασ.



Από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε την περιβόητη ...«κατάργηση» της ρήτρας αναπροσαρμογής, με στόχο - όπως έλεγαν - να ελαφρυνθούν τα νοικοκυριά από τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος, μέχρι και σήμερα, που πλέον οι πάροχοι Ενέργειας ανακοινώνουν τις αναπροσαρμογές στην τιμή του ρεύματος, αποκαλύπτεται βήμα βήμα η άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - εταιρειών της Ενέργειας σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, ανεξάρτητα με το πώς βαφτίζεται κάθε φορά το χαράτσωμά τους. Εχουμε και λέμε λοιπόν...
* * *

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΠΡΩΤΗ: Η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Με το που εξαγγέλθηκε αυτό το μέτρο, οι εταιρείες ανακοίνωσαν ταυτόχρονα τις νέες χρώσεις, όπου σε κάποιες περιπτώσεις οι αυξήσεις φτάνουν ακόμα και το 900%. Ετσι, από εκεί που χρέωναν 0,06 την κιλοβατώρα, τώρα χρεώνουν 0,55 και παραπάνω, ενσωματώνοντας τη ρήτρα στα τιμολόγια. Ούτε γάτα ούτε ζημιά δηλαδή για την κυβέρνηση και τους προμηθευτές, καθώς υπάρχει η μόνιμη ρήτρα, που πληρώνει πανάκριβα ο λαός και δεν είναι άλλη από την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας και τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης».
* * *

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ: Το πλαφόν έως πέντε ευρώ στις πάγιες χρεώσεις. Με το που ψηφίστηκε αυτή η νομοθετική ρύθμιση, οι εταιρείες που είχαν βάλει πάγιο πάνω από 5 ευρώ, ανακοίνωσαν νέες αυξημένες χρεώσεις στα τιμολόγια για να ενσωματώσουν σε αυτά και τις πάγιες. Οσες είχαν ανακοινώσει μικρότερο πάγιο από τα 5 ευρώ, απλά το ανέβασαν σ' αυτό το ύψος. Και πάλι ούτε γάτα ούτε ζημιά για κυβέρνηση και εταιρείες. Μόνο που οι καταναλωτές είδαν μετά την πρώτη υπέρογκη αύξηση ένα νέο καπέλο, μέσα σε λίγες μέρες...
* * *

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΡΙΤΗ: Οι λεονταρισμοί ΡΑΕ - κυβέρνησης για τις «παραπλανητικές μεθόδους των εταιρειών», επειδή λέει παρουσιάζουν στις διαφημίσεις τους την επιδότηση της κυβέρνησης των 0,377 ευρώ ανά κιλοβατώρα ως δική τους εμπορική πολιτική. Ακόμα κι αν ξεπεράσουμε το γεγονός ότι η μεγαλύτερη «παραπλάνηση» προέρχεται από την ίδια την κυβέρνηση, που μιλά για «ανακούφιση» των νοικοκυριών από την κατάργηση της ρήτρας και το πλαφόν στο πάγιο, η ουσία παραμένει ίδια: Τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να αλλάξει για τον λαό, αν οι εταιρείες αφαιρέσουν την ...«παραπλάνηση» από τις διαφημίσεις τους. Μήπως θα πληρώνουν τα νοικοκυριά φτηνότερο ρεύμα; Οχι βέβαια. Ο λογαριασμός θα είναι ο ίδιος. Κι επειδή οι κυβερνητικοί και δημοσιογραφικοί φωστήρες λένε ότι «έχει σημασία να μην υπάρχει παραπλάνηση για να ξέρουμε ποιον πάροχο θα επιλέξουμε», ας ρίξουν μια ματιά στις χρεώσεις όλων των προμηθευτών, για να διαπιστώσουν ότι οι διαφορές στην τιμολόγηση είναι από ...τίποτα έως ελάχιστες. Αρά, η συγκεκριμένη «ρύθμιση» περισσότερο αφορά τους ανταγωνισμούς μεταξύ των παρόχων για την απόσπαση μεριδίου στην αγορά, παρά τα λαϊκά νοικοκυριά που ακουμπάνε κάθε μήνα στο ταμείο το αντίτιμο των εκτοξευμένων λογαριασμών.
* * *

ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ και μεγαλύτερη: Οι ισχυρισμοί ότι η επιδότηση των 0,377 ευρώ ανά κιλοβατώρα αποτελεί ουσιαστική ελάφρυνση
και ότι απορροφά το 90% των συνολικών αυξήσεων. Πέρα από την καραμπινάτη λαθροχειρία, μιας και τα νούμερα δεν βγαίνουν, υπάρχει κάτι πιο σοβαρό: Οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης είναι χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή, του ίδιου του λαού, που έχει πληρώσει με την άμεση και έμμεση φορολογία, αλλά και με όλους τους «πράσινους» φόρους που έχουν επιβληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος. Αρα, η κυβέρνηση δεν επιδοτεί τα νοικοκυριά, αλλά με τα χρήματα των νοικοκυριών επιδοτεί τους προμηθευτές Ενέργειας, αφού εξαιτίας των υπέρογκων λογαριασμών θα διογκώνονταν οι οφειλές προς αυτούς. Και βέβαια, αυτές οι επιδοτήσεις, εκτός του ότι εφαρμόζονται σε αυξημένες ούτως ή άλλως τιμές σε σχέση με πριν από λίγους μήνες, δεν ακουμπούν ούτε στο ελάχιστο τις αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας, που θα συνεχίσει να αυξάνει ολοένα και περισσότερο.
* * *

Η κοροϊδία λοιπόν και ο εμπαιγμός ξεπερνάνε κάθε προηγούμενο, σε συνθήκες γενικευμένης ακρίβειας, που ξεκίνησε βέβαια πολύ πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο επικαλούνται τώρα για να παρουσιάσουν ως «εισαγόμενα» τα καπέλα στους λογαριασμούς. Αποδεικνύεται ότι στα όρια των «αντοχών της οικονομίας» του κεφαλαίου, της πράσινης ανάπτυξης για τα κέρδη του και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, καμιά ανακούφιση δεν μπορεί να υπάρξει για τον λαό, παρά μόνο μέτρα ανακύκλωσης της φτώχειας του, για να θωρακίζονται τα μονοπώλια της Ενέργειας. Τα κέρδη τους είναι τα μοναδικά που «απελευθερώνει» η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεών της, «φυλακίζοντας» από την άλλη τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια!

Μόνο σε σύγκρουση με αυτήν τη στρατηγική, διεκδικώντας κατάργηση των φόρων σε καύσιμα και προϊόντα πλατιάς κατανάλωσης, ρεύμα φτηνό για τον λαό, αυξήσεις μισθών, μπορεί ο λαός να πάρει ανάσα. Μόνο με τις πηγές και τις υποδομές της Ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία, με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα, με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, μπορεί η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό, στην υπηρεσία των αναγκών και της ευημερίας του λαού.

Κ. Πασ.

Πηγή:rizospastis.gr



Η Σφήκα: Επιλογές




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου